ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΛΕΚΑΣ - JEROM




Η πρώτη ελληνική εφημερίδα που εκδόθηκε στην Αμερική ,ήταν ο «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» που κυκλοφόρησε το 1892 στη Βοστώνη.
Εκδότης και διευθυντής ήταν ο Κων/νος Φασουλαρίδης από την Νίσυρο ,ο οποίος είχε σπουδάσει στην Μεγάλη του Γένους Σχολή .έγινε δάσκαλος στην Κωσταντινούπολη ,και είχε εργαστεί εκεί στην εφημερίδα «ΝΕΟΛΟΓΟΣ».
Στην Αμερική ο Φασουλαρίδης είχε μεταναστεύσει το 1889 ,και σπόυδασε στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.
Ο «ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»της Βοστώνης δεν έζησε ,παρά λίγους μήνες.
Από την εποχή εκείνη και καθ’όλο το διάστημα των χρόνων που ακολούθησαν από τότε ,σε όλες τις πόλεις με συγκεντρωμένους Έλληνες ,εξεδόθησαν κατά καιρούς πάρα πολλές ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά.
Ο Φασουλαρίδης ο πρώτος εκδότης ελληνικής εφημερίδας στην Αμερική ,το 1905 εξέδωσε την εβδομαδιαία εφημερίδα στην Νέα Υόρκη αυτή την φορά ,την «ΣΗΜΑΙΑ» ,που το 1906 ,συγχωνεύθηκε με την εφημερίδα «ΘΕΡΜΟΠΥΛΑΙ»,που είχε εκδώσει το 1900.
Ο Σπαρτιάτης Ιωάννης Μπούρας ,που ήταν πράκτορας ατμοπλοικών εισιτηρίων ,και ένας άλλος Λάκωνας ,ο Ιωάννης Πετρολέκας ή (JEROM) γιος του παπα-Ηλία από το χωριό Χάρακα Ζάρακoς Λακωνίας ,ο οποίος αργότερα διατηρούσε το τελειότερο ελληνικό τυπογραφείο της εποχής ,στον Άγιο Φραγκίσκο ,και από αυτόν εξεδόθηκε η εφημερίδα «ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ».
Επί οκτώ συνεχείς μήνες εκυκλοφόρησεν ως καθημερινή εφημερίδα ,και μετά ως εβδομαδιαία μέχρι το 1927.
Συντάκτης της διετέλεσε ο αρχιμανδρίτης κ.Ειρηναίος Κασιμάτης.
Ο Ιωάννης Πετρολέκας ή (JEROM) αναχώρησε από το χωριό του σε ηλικία δεκαέξι (16) χρονών ,και εγκαταστάθηκε στον Άγιο Φραγκίσκο της Καλιφόρνιας ,από την αρχή.
Όπως φάνηκε ,ήταν προικισμένος από την φύση του με εξαιρετική τόλμη και θάρρος ακατάβλητο ,και αυτό φάνηκε από την όλη δραστηριότητα ,και το είδος των επιχειρήσεων ,που καταπιάστηκε.


Προτού κυκλοφορήσει την παραπάνω εφημερίδα ,είχε ασχοληθεί με την αεροπορική συγκοινωνία ,ΟΚLAND –ΣΑΝ ΦΡΑΝΤΖΙΣΚΟ , με πιλότο αυτόν τον ίδιο ,και μετά με ιπποδρομίες, κυνοδρομίες ,και άλλες παρόμοιες ασχολίες ,και όταν έγινε οικονομικά πολύ δυνατότερος ,αφοσιώθηκε οριστικά στις μεγάλες αγοραπωλησίες ακινήτων μεγάλων αξιών ,στις οποίες διακρίθηκε με αποτέλεσμα να θεωρείτο ένας από τους δυνατότερους στο είδος του.
Ο Χαρακιώτης μετανάστης ,ο Γιάννης Πετρολέκας ,έφυγε έξαφνα από την ζωή ,και δεν πρόλαβε να υλοποιήσει κάποια σχέδια που είχε ,για εδώ στην Ελλάδα ,και συγκεκριμένα στα ανατολικά παράλια κάπου εκεί απέναντι από τις Σπέτσες ,και κοντά στο χωριό της καταγωγής του…
Προτού αρχίσουν να εκδίδονται ελληνικές εφημερίδες στην Αμερική ,υπήρχαν Έλληνες ,τυπογράφοι και μικρά ελληνικά τυπογραφεία ,σε πολλές άλλες πόλεις της Νέας Υόρκης ,και που μέχρι τώρα έχουν γίνει άρτια ,σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών .Οι κατά καιρούς και μέχρι σήμερα εκδιδόμενες εφημερίδες είναι πάρα πολλές ,καθώς και τα περιοδικά.

                  απο το βιβλίο   οι  μικρές   Ελλάδες  του  ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΑΝΑΣΤ.  ΚΟΚΚΟΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: