Χαρακιώτης αγωνιστής του 1821 .....





Ένας από τους επτά γιους του Γενάρχη των Παπαγεωργαίων του Χάρακα ήταν ο Πάνος Παπαγεωργίου ,ο οποίος πήρε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων το 1821 και μάλιστα είχε πολεμήσει και στο Μεσολόγγι .
Για την ηρωική του δράση είχε τιμηθεί με αριστείον ανδρείας από τον βασιλιά.
Ήταν ένας πανύψηλος άνδρας με πάρα πολύ μεγάλη μυική δύναμη και είχε το παρατσούκλι «ΜΑΔΟΥΡΟΣ» .
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι και η πληροφορία που μας δίνει ο Γεώργιος Ν.Παπαγεωργίου ,Γραμματέας της Κοινότητας Χάρακα επί πολλά χρόνια ,ότι δηλαδή η μητέρα του μεγάλου ευεργέτη του Χάρακα Γεωργίου Ν.Περολέκα ήταν κόρη και μάλιστα μοναχοκόρη του ανωτέρω αγωνιστή Πάνου Παπαγεωργίου και ονομαζόταν Σταματίνα.
Τα στοιχεία αυτά τα πήραμε από τη διήγηση του μακαρίτη Γ.Παπαγεωργίου που έγινε το 1985. Θυμάται λοιπόν ότι όταν ήταν νέος 17-18 ετών έπεσε στα χέρια του ένα επίσημο δίπλωμα απονομής παρασήμου από το βασιλιά στον Πάνο Παπαγεωργίου ,του έκανε μεγάλη εντύπωση ,το διάβασε πολλές φορές ,το αποτύπωσε στη μνήμη του και θυμάται αυτά που έγραφε  :


Βασίλειον της Ελλάδος Εξουσιοδοτώ την επί των εξωτερικών αρμοστείαν ,όπως απονέμει εις Πάνον Παπαγεωργίου ,σιδηρούν αριστείον ανδρείας ,μεθέξαντος εις τον υπέρ της ανεξαρτησίας της Ελλάδος ιερόν αγώνα. Και εις πίστωσιν χορηγούμεν το παρόν δίπλωμα ,ίνα φέρει αυτό εις πάσαν περίπτωσιν.
   Εν Αθήναις 1835 Υπογραφή δυσανάγνωστος Σφραγίδες


  Το πολύτιμο αυτό χαρτί χάθηκε όταν έφυγε ο Γιώργος από Γραμματέας μαζί με άλλα χαρτιά....

                                                                                    Επιμέλεια   Θεόδωρος Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: