Μοναστήρι ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ 1698 -1699 μ.χ


Ως προς την εκκλησιαστική περιουσία ,η γενική απογραφή της ήταν μια από τις πρώτες ενέργειες των Γεν.Προνοητών και συγκεκριμένα του Grimani,αμέσως μετά την κατάκτηση της Πελοποννήσου.
Ύστερα από κοινοποιήσεις σχετικών διαταγών των ενετικών αρχών από τους επισκόπους ,οι ηγούμενοι των μονών υποχρεώνονταν να αποστείλουν ειδικές εκθέσεις με τις οποίες πληροφορούσαν για την περιουσία, το προσωπικό και την εν γένει κατάσταση των μοναστηριών.
Τα στοιχεία αυτά ήταν απαραίτητα στους Βενετούς ,γιατί και τα κτήματα των μοναστηριών υποχρεώνονταν στο φόρο της δεκάτης.
Στην περιοχή του Μυστρά ενοικιαστές του φόρου αυτού αναφέρονται ηγούμενοι.
Από τον ηγούμενο της μικρής μονής του Αγίου Θεοδώρου στο Χάρακα της Κρεμαστής είχαν αποσταλεί δύο τέτοιες εκθέσεις κατά τα έτη 1698 και 1699 προς τον επίσκοπο Ρέοντος και Πραστού.
Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση (14 Δεκεμβρίου 1698) στο μοναστήρι ζουν ο ηγούμενος Αθαναήλ με έναν ιερομόναχο και η περιουσία του είναι :

Αμπέλια 15 ξιναρίων ( 
Χωράφια στο Χάρακα 24 μετρητικίων
Χωράφια στο Λάμπο 8 μετρητητικίων
Χωράφια στη Μακριά Λάκκα 6 μετρητητικίων
2 μελίσσια
1 κελί στην Κρεμαστή

Στο δεύτερο σημείωμα (10 Νοεμβρίου 1699)ηγούμενος είναι πιθανότατα ο ίδιος ,ο παπα-Ναθαναήλ από τα Τζίτζινα ,υπάρχει ένας ιερομόναχος,ο Στάθης και η περιουσία του είναι :

Χωράφια στο Χάρακα 22 μετρητητικίων
Χωράφια στο Λάμπο 9 μετρητικίων
Χωράφια στα Νιάτα 4 μετρητικίων
1 κελί μέσα στο χωριό Κρεμαστή .



Στις σημειώσεις αυτές ο ηγούμενος εμφανίζεται ολιγογράμματος και απαντά στα ερωτήματα στοιχειωδώς.
Οι ειδήσεις που παρέχονται όμως είναι σημαντικές όχι μόνο γιατί ενημερώνουν για τα περιουσιακά στοιχεία και μνημονεύουν τοπωνύμια της περιοχής αλλά κυρίως για τη σημαντική πληροφορία ότι το μοναστήρι ανήκε στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του επισκόπου Ρέοντος και Πραστού ,του Ιακώβου αυτή την εποχή.
Ο Τ.Γριτσόπουλος παρατηρεί ότι είναι ανεξήγητο πως έφθανε η δικαιοδοσία του Ρέοντος μέχρι την Κρεμαστή και ότι το ζήτημα απαιτεί έρευνα.
Η είδηση δε γίνεται σαφέστερη από άλλη σύγχρονη πηγή .
Μεταγενέστερες όμως μαρτυρίες ,των ετών 1812 και 1829 ,βεβαιώνουν ότι η περιοχή της Κρεμαστής ανήκε τότε εκκλησιαστικά στην επισκοπή Ρέοντος ,αλλά δε γνωρίζουμε από πότε ίσχυε το καθεστώς αυτό.
Θα μπορούσε να ίσχυε και κατά την Ενετοκρατία και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι τα όρια της πολιτικής διοίκησης δε συμπίπτουν με εκείνα της εκκλησιαστικής και ειδικά στην περίπτωση της Τσακωνιάς ,της οποίας ,κατά την Ενετοκρατία ,τα όρια είναι ασαφή ,όπως ήδη σημειώθηκε.

     απο  το βιβλίο  της Μ. ΓΙΑΝΝΙΟΥ- ΠΑΠΑΦΡΑΓΚΟΥ 
     Η ΠΕΡΙΟΧΗ  ΤΟΥ ΖΑΡΑΚΑ  ΛΑΚΩΝΙΑΣ  -  2003




Δεν υπάρχουν σχόλια: