ΧΑΡΑΚΑΣ ... καλοκαίρι 2011


                                                                                                                                       FOTO - χρηστος  παναγιωτοπουλος

Το χωριό μας,όλες τις εποχές του χρόνου , έχει τις χάρες του ,παρόλο που οι κάτοικοι και οι επισκέπτες είναι πολύ λίγοι.
Όμως τους καλοκαιρινούς μήνες με αιχμή Ιούλιο-Αύγουστο ,είναι κάτι το διαφορετικό ,γι αυτό και οι επισκέπτες Χαρακιώτες είναι πολυάριθμοι και το απολαμβάνουν με ευχαρίστηση.
Μεγάλο πλεονέκτημα η μοναδική πλατεία την οποία μοιράζονται τα  δύο πολύ οργανωμένα  μαγαζιά του Νίκου Παπαγεωργίου και του Γιάννη Χελιώτη.
Είναι ο τόπος συναντήσεως όλων είτε για καφεδάκι το πρωί είτε για κρασάκι ,το σουβλάκι ,τις γκόγκες ,τα καλτσούνια,το σανό κ.λ.π. το βράδυ.
Αυτά για τους μεγάλους ,γιατί η πλατεία αποτελεί και παιδότοπο ,που κάθε βράδυ σφύζει από παιδικές φωνές ,δηλώνοντας ότι υπάρχει μέλλον.
Δεύτερο πλεονέκτημα είναι το εξαιρετικό κλίμα με τις δροσερές ημέρες και κυρίως τις νύχτες.
Ακόμα βασικό στοιχείο έλξεως των επισκεπτών είναι το Κυπαρίσσι με τις ολοκάθαρες θάλασσες ,τις εκτεταμένες παραλίες αλλά και η νυχτερινή ζωή κυρίως για τους νέους.
Ακόμη ένα γεγονός που και εφέτος εγέμισε με ευχαρίστηση όλους τους χωριανούς είναι το «ΝΕΡΟ».
Ένα απραγματοποίητο όνειρο πολλών ετών.Εύγε σε όσους αγωνίστηκαν και βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί και νομίζω ότι πρέπει να αναφερθεί η μεγάλη συμβολή της συμπατριώτισσά μας πρώην δημάρχου Ζάρακα και νυν Αντιδημάρχου Μονεμβασίας Πίτσας ΠριφτάκηΧατζηγρηγορίου.
Μετά την οδική σύνδεση του χωριού με τους Μολάους και το Κυπαρίσσι προ πολλών ετών ,η ύδρευσή μας από τις γεωτρήσεις των Κουπιών είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο της τελευταίας εκοτονταετίας.
Η κοινωνική ζωή και εφέτος αρκετά ικανοποιητική .Οι θρησκευτικές γιορτές με τα γλέντια της Αγίας Παρασκευής και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος συγκέντρωσαν πολύ κόσμο και το κέφι κράτησε έντονο μέχρι τις πρωινές ώρες .
Οι εκδηλώσεις του Συλλόγου υπο την προεδρία της χρυσάνθης παπαγεωργίου- Γραμμένου με παραστάσεις Καραγκιόζη για τα παιδιά ,αθλητικούς αγώνες ,παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια υπό την καθοδήγηση της συμπατριώτισσάς μας Ματούλας Παπαγεωργίου ,τα παραδοσιακά φαγητά από τις νοικοκυρές του χωριού προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο κοινό.Αξίζει να επαινεθεί το αφιέρωμα στους πολλούς Χαρακιώτες μετανάστες στην Αμερική από το 1885 μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
Επισκέψεις σύγχρονων μεταναστών δεν είχαμε πολλές εφέτος –παρόντες ο Λούης Πετρολέκας (Σολωμού)με τη σύζυγό του η Σοφία Βόλη(του Λάζαρου)με τον σύζυγό της από τον Καναδά και ο Μίμης Παπαγεωργίου (του Γκιόζη)με την οικογένειά του από την Αμερική ,ο οποίος μάλιστα εφιλοξένησε πολλούς από την Αμερική γιορτάζοντας και την κατάκτηση του κυπέλλου μπιτς βόλευ από την πρωταθλήτρια κόρη του.
Άλλο ευχάριστο γεγονός η μετατροπή του αρχοντικού σπιτιού του Νίκου Χελιώτη (Νικολενιώ) από το γιο του Τάσο και τη γυναίκα του Δήμητρα σε ένα πολύ φιλόξενο ξενώνα ,κάτι που ήταν αναγκαίο για το χωριό
Επίσης ευχάριστο γεγονός ήταν και ο γάμος του συμπατριώτη μας Δημήτρη Σωτ.Τραιφόρου μετά της Χριστίνας κατοίκου Σόφιας (εβαπτίστηκε χριστιανή προ του γάμου).
Στα πολύ ευχάριστα ακόμη να τονίσουμε τον γάμο του Ανδρέα Δημ.Παπαγεωργίου μετά της Μαρίνας Χατζηγρηγορίου κόρη της αντιδημάρχου Πίτσας Πριφτάκη –ο οποίος αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον.Εν όψει του μεγάλου αριθμού προσκεκλημενου (άκουσα για 500)και της πλούσιας δεξίωσης που θα ακολουθήσει στον καταπληκτικό χώρο του αμπελώνα του Ηλία Δούκα (το κείμενο γράφτηκε πριν γίνει ο γάμος) .


Βέβαια δεν λείπουν και οι λύπες πάνε μαζί με τις χαρές.Αναφερόμαστε στους θανάτους:
1)Του Χρήστου Θεοδωρόπουλου ,γαμπρός του Χάρακα ,είχε νυμφευθεί την Παναγιώτα Παπαγεωργίου με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά (2 αγόρια ,1 κορίτσι)
2)Του Χαρακιώτη Αναστασίου Γ.Πετρολεκα(Πέψη)σε ηλικία 68 ετών ,αφήνοντας σύζυγο και τρεις εξαίρετες κόρες άριστα αποκατεστημένες στην Αθήνα.
3)Του Χαρακιώτη Παναγιώτη Δημ.Πριφτάκη την ημέρα της Παναγίας ,σε ηλικία 72 ετών ,συνταξιούχου καθηγητού Θεολόγου και φιλόλογου - κατοίκου Σπάρτης,ο οποίος ζούσε πολλά χρόνια μετά της δραστήριας συζύγου του Μαρίας και και των δυο εξαίρετων παιδιών του της Κατερίνας δικηγόρου Σπάρτης και του Δημήτρη γιατρού(κάνει ειδικότητα στο νοσοκομείο «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ».
Αλλά πιο τραγικό γεγονός ,που γέμισε βαθιά λύπη σε όλους τους Χαρακιώτες ήταν ο θάνατος σε αυτοκινητιστικό ατύχημα στην Αμερική της κόρης του Γιάννη Δ.Χελιώτη (Μητσολαζαράκη)της αγαπητής Μάντυ ,που πολλές φορές επισκεπτόταν το χωριό κι έδειχνε μεγάλη αγάπη γι αυτό.
Ευχόμαστε την εκ θεού παρηγορίαν στους γονείς και στους συγγενείς της.
Ακόμη ένα ευχάριστο για το χωριό ότι έχουμε και μικρό τυροκομείο από τον επαγγελματία τυροκόμο (εφοίτησε 2 χρόνια στη Σχολή Τυροκομείου στα Γιάννενα)Σωτήρη Μιχ.Ροβάτσο,με πολύ νόστιμα κατσικίσια τυριά (γραβιέρες ,κεφαλογραβιέρες,μυτζήθρες,τουλουμοτύρι,φέτα)
Αφήσαμε τελευταία την εκδήλωση της τοποθέτησης της προτομής του μακαριστού Π.ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΕΠΠΑ στις 31/7/2011 την ίδια ημέρα με το μνημόσυνο του μεγάλου ευεργέτη Γ.Ν.ΠΕΤΡΟΛΕΚΑ παρουσία του Παναγιώτατου Μητροπολίτου μας ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ και πλήθους κόσμου.
(Ειδικότερα για την τελετή έχουμε γράψει παλιότερα)
Ευχάριστο ακόμη είναι ότι συνεχίζεται η ανοικοδόμηση νέων ή ανακαίνιση παλιών σπιτιών και οι προοπτικές είναι ευοίωνες(τώρα που έχουμε και νερό).

                                                                         γράφει    ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΗΜ.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: