Εφημερίδα "Νέα Καλιφόρνια" Αμερικής - 1971

Χρήστος Χελιώτης - Σωτήρης Ροβάτσος


ΦΙΛΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΩΡΗΤΑΙ

Είναι εις όλους γνωστόν ότι όλαι σχεδόν αι πόλεις και τα χωρία της Ελλάδος έχουν ευεργετηθεί από τους κατοίκους των – ιδίως από τους κατοικούντας εις το εξωτερικόν – και έχουν αποκτήσει πολλά κοινωφελή εργα – σχολεία, εκκλησίες, δρόμους, νερά, ωρολόγια κλπ.
Ένα από τα χωριά αυτά είναι και ο Χάρακας της Β.Α. Λακωνίας.
Πρώτη ευεργεσία εγένετο προς το χωριό αυτό προ πολλών ετών υπό του αειμνήστου Δημητρίου Ροβάτσου, Ιδρυτού της καθ’ όλην την Ρουμανίαν γνωστής εταιρείας "FABRICA ROVATSOU". Ο αειμνήστου ανήγειρε ένα μοντέρνο και όμορφο σχολείο, εις ανάμνησιν της προώρως θανούσης μικράς θυγατρός του.

Ακολούθησαν κατόπιν αι δωραιαί του αειμνήστου Γεωργίου Λέκα, του Ιδρυτού της πρώτης εν Αμερική εισαγωγικής εταιρείας "Λεκας και Δρίβας" εν Νέα Υόρκη. Η πρώτη ευεργεσία του αειμνήστου ήτο η δαπάνη δια την βελτίωσιν του παλαιού και πολύ στενού βατοδρόμου από του ορεινού Χάρακος, προς το παραθαλάσσιον χωρίον Κυπαρίσσι, ιδίως εις την βραχώδη και επικίνδυνον θέσιν "Σταυρός". Επίσης εις μεγάλην βοηθειαν δια την ανέγερσιν της νέας εκκλησίας του χωριού, εις αντικαταστασιν της υπό του σεισμού καταστραφείσης παλαιάς.

Η μεγαλυτέρα ευεργεσία του αειμνήστου Γεωργ. Λέκα είναι η δωρεά προς το χωριό, ενός κτιρίου εις κεντρικήν θέσιν του Πειραιώς, εκ των εισοδημάτων του οποίου να συντηρούνται οι άποροι του χωριού και οι γέροντες.
Προ ολίγων ετών οι κάτοικοι του χωριού απεφάσισαν να αντικαταστήσουν το μονώροφον αυτό κτίριον με ένα μοντέρνο οκταώροφον μέγαρον, διά μεγαλύτερον εισόδημα, και να ομοιάζει προς τα άλλα μεγάλα μέγαρα της περιφερείας. Αλλά η ανέγερσις ενός τοιούτου μεγάρου απαιτούσε πολλά εκατομμύρια δραχμών. Η εν Πειραιεί υποεπιτροπή υπό τον κ. Σωτήρον Ροβάτσον εζήτησε από τους απανταχού Χαρακιώτας όπως όσοι δύναται να δανείσουν το ποσόν ΑΤΟΚΩΣ διά να εκτελεσθεί το έργον. Πράγματι οι Χαρακιώτες της περιφέρειας Αθηνών – Πειραιώς προσέφεραν αρκετα ώστε να αρχίσει το έργον. Επίσης και εκ του εξωτερικού όσοι ηδυνήθησαν έκαμαν το καθήκον των. Εξ Αμερικής, το μεγαλύτερο δάνειον το προσέφερε ο εν Σαν Φρανσίσκω εγκατεστημένος κ. Χρήστος Χελιώτης.
Κατά την μακράν διάρκειαν της ανεγέρσεως του κτιρίου η υπό τον Σωτήριον Ροβάτσον Επιτροπή αντιμετώπισε πολλά εμπόδια και προβλήματα, αλλά με καρτερίαν και υπομονήν τα αντιμετώπισε. Ιδίως εθαυμάσθη η επιμονή του Σωτήρου Ροβάτσου δια τον οποίον οι κάτοικοι ομολογούν ότι: "Εάν δεν υπήρχε ο Σωτήρος δεν θα εγείνετο το κτίριο."

Όπως έχομεν γράψει, η αγαθή τύχη έφερεν εις την Περιφέρειάν μας, από εβδομάδων, τον φιλογενή Χαρακιώτην κ. Σωτ. Ροβάτσον, προς τον οποίον οι εδώ συμπατριώται του επιφύλαξαν εγκαρδίους εκδηλώσεις αγάπης και μεγάλας τιμητικάς –συγκινητικάς-δεξιώσεις. Εις την ανωτέρω φωτογραφίαν εικονίζονται: Ο πρωτεργάτης κ. Σωτήρος Ροβάτσος και ο γενναιόδωρος κ. Χρήστος Χελιώτης. Τους συγχαίρομεν ιδιαιτέρως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: