Αρχιτεκτονική και Χάρακας

‘Ηταν Σεπτέμβρης του 2006, με φρέσκιες ακόμα τις αναμνήσεις από το χωριό, όταν γεννήθηκε η ιδέα από το ‘Ιδρυμα Πετρολέκα για καταγραφή και αποτύπωση των αρχιτεκτονικών – παραδοσιακών χαρακτηριστικών του οικισμού μας. Χαρακτηριστικών τα οποία αλλοιώνονται από το χρόνο ή καταστρέφονται από την άγνοιά μας.
...Η σπίθα έκανε την εμφανισή της....

Η ιδέα, για τα δεδομένα του χωριού, πρωτότυπη, αλλά ταυτοχρόνως και καινοτόμα, αφού οι υπεύθυνοι της πρωτοβουλίας αποφάσισαν να δώσουν την ευκαιρία σε “παιδιά απο τον τόπο” να φέρουν σε πέρας αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Εγχείρημα το οποίο ολοκληρώθηκε με την έκδοση του βιβλίου “αρχιτεκτονική ανάλυση παραδοσιακού οικισμού - Χαρακας Λακωνίας” , αλλά και την πραγματοποίηση εκδήλωσης - παρουσίασης στη “Στοά του Βιβλίου”, στο κέντρο της Αθήνας, στις 30-04-07 με αθρόα προσέλευση κόσμου (Χαρακιωτών και μη).
...Η σπίθα έγινε φλόγα...

Η εκδήλωση αυτή δημιούργησε πολλές προσδοκίες για την συνέχεια. Σκέψεις για περαιτέρω πρωτοβουλίες αυτομάτως γεννήθηκαν με στόχο το χωριό μας να μεταλλαχθεί σταδιακά σε έναν πρότυπο παραδοσιακό οικισμό που θα ακτινοβολεί στην ευρύτερη περιοχή του Ζάρακα και όχι μόνο. Εξάλλου οι βάσεις είχαν ηδη μπει...

Και ξάφνου τα πάντα έσβησαν... ή μάλλον πάγωσαν.
Ο λόγος? Δεν μας αφορά... Και αυτό διότι η ουσία είναι μια.. Η φλόγα υπάρχει και σιγοκαίει ακόμα.. Απλά άλλαξε “τόπο”…
Μέσα από αυτό το blog θα προσπαθήσουμε σιγά σιγά να ξαναζωντανέψουμε τις προσδοκίες μας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα θυμηθούμε μαζί όλα αυτά τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά τα οποία καταγράψαμε 2 χρόνια πριν. Βήμα βήμα θα αναλύουμε αυτά που βλέπουμε γύρω μας. Για να μάθουμε να αναγνωρίζουμε, να αξιολογούμε και να προστατεύουμε την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά.
...Ίσως η γνώση και μόνο, να είναι αρκετή....

Παναγιώτης Νικολαϊδης
(υπεύθυνος ομάδας αποτύπωσης)

1 σχόλιο:

ΠΕΤΡΟΛΕΚΑΣ ΣΠΥΡΟΣ είπε...

Τέτοιες θέσεις από νέους με συγκινούν και μου δίνουν κουράγιο.
Θα είμαι δίπλα - μαζί και όπου δεν υπάρχουν "δρόμοι" θα τους ανοίξουμε...