ΧΑΡΑΚΑΣ ... καλοκαίρι 2017


 Το όμορφο καλοκαιράκι μας πνέει τα λοισθια, και μπήκαμε κατα το ημερολόγιο, στο Φθινόπωρο που κρατάει όμως και από το καλοκαίρι, τον τρύγο, τις ήσυχες θάλασσες κλπ.
 Εχει και τις στιγμές τις μελαγχολικές, βλέποντας τα δέντρα να ρίχνουν τα φύλλα τους, τους επισκέπτες του χωριού να ετοιμάζουν τις βαλίτσες της επιστροφής.
 Μένει ακόμα μία καλοκαιρινή "μαγιά" απο τους κτηνοτρόφους που σε λιγο θα φύγουν και αυτοί καθώς και πολύ λίγοι από τους παραθεριστές, επί το πλείστον, συνταξιούχοι.
Λέγαμε παλιά "θέρος, τρύγος, πόλεμος" με την έννοια ότι το θέρος και ο τρύγος μοιάζουν με πόλεμο. Τέτοιος πόλεμος όμως δεν γίνεται τα τελευταία χρόνια γιατί, δεν υπάρχουν "πολεμοφόδια", δηλαδή οι ευλογημένοι καρποί της μάνας γης που για διαφόρους λόγους έχουν μείνει μόνο για "δείγμα".
 Να αναφέρουμε ολιγα από τα συμβάντα του καλοκαιριού :
 Κατ' αρχήν, δεν έγιναν τα "Πετρολέκεια" που είχαν καθιερωθεί από χρόνια (μουσικές, χορευτικές, αθλητικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις) και έδιναν έναν τόνο ευχάριστης ατμόσφαιρας στο χωριό. Εγιναν όμως, όπως παλιότερα οι θρησκευτικές εκδηλώσεις : όπως της Αγίας Παρασκευής, το πανηγύρι έγινε μόνο ανήμερα της γιορτής. Του Σωτήρος, όπου μετά την πρωινή θεία λειτουργία, ακολουθησε το βράδι η μουσικοχορευτική, μεχρι τις πρωϊνές ώρες.

.

 Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις, μπορούμε να περιλάβουμε την ιδιωτική λειτουργία που έγινε στις 17 Αυγούστου στην Αγία Παρασκευή από την οικογένεια Θεόδωρου - Αναστασίας Παπαγεωργίου.
Επίσης, στις 13 Αυγούστου έγινε το μνημόσυνο εις μνήμην του μεγάλου Ευεργέτη του Χάρακα ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ν. ΠΕΤΡΟΛΕΚΑ στον Ναό των Τριών Ιεραρχών, ενώπιον μεγάλου αριθμού πιστών, που δεν ξεχνάει την μεγάλη δωρεά του μεγάλου ευεργέτη, καθώς και των συγχωριανών που εργάσθηκαν για την εκ βάθρων ανέγερση του νέου κτιρίου.
Το ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ευεργέτη, πολύ ωραία εκφράζεται σε μία αρχαία ρήση - μου άρεσε και την έχω συγκρατήσει : "Χάριν λαβών μέμνησο, δους δε επιλαθου", δηλαδή όταν σου κάνουν κάποια χάρη να το θυμάσαι και όταν κάνεις εσύ, να το ξεχνάς.
Ακόμη, έγινε ένα ωραίο μουσικό ποιοτικό πρόγραμμα, προσφορά του Δήμου Μονεμβάσιας, μέ ένα πιάνο και μία τραγουδίστρια , με πολύ επιτυχημένη επιλογή παλιών και νεων ελληνικών τραγουδιών. Πάντως, παρόλο που δεν είχαμε πολλά πανηγύρια στο χωριό, οι παραθεριστές γλέντισαν στα πανηγύρια των γειτονικών χωριών, στα οποία η πρόσβαση είναι εύκολη τώρα με τα αυτοκίνητα. Ευχάριστα γεγονότα : Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ σύζυγος του Ανδρέα Νικολόπουλου, κόρη του Γιάννη Παπαγεωργίου (μπαρμπα Λιά) και της Μάγδας, εγέννησε στην Αθήνα, το δεύτερο αγοράκι της στις 5 Αυγούστου.
Η ΒΙΒΗ ΞΑΣΤΕΡΟΥΛΗ σύζυγος του Βασίλη Κορομηλα, κόρη του Δημήτρη και της Ντίνας Ξαστερουλη, εγεννησε στην Αθήνα το πρώτο τους παιδι, κορίτσι στις 12 Αυγούστου.
 Να τους ζήσει !
 Ακόμη ένα ευχάριστο γεγονός, ήταν ο γάμος του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΚΟΚΚΟΡΗ, γιού του Τάσου και της Σοφίας, μηχανολόγου - μεταλειολόγου, που έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου στην Αγία Φωτεινή Νέας Σμύρνης, μετά της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΝΤΟΥ, οικονομολόγου με καταγωγή από την Πάρο.
 Τους ευχόμαστε κάθε ευτυχία !


 Ακόμη είχαμε και επιτυχίες παιδιών του Χάρακα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα :
1. Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΕΤΡΟΛΕΚΑ του Τάσου Πετρολέκα και της Ελένης Αρβανιτάκη, εγγονή του αειμνηστου Μήτσου (Καπουρνάρου) και της Μαρίκας του Τζίμη, εισάγεται στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
2. Ο ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ του Γιώργου και της Χρυσάνθης Ροβάτσου, εγγονός του Φάνη Ροβάτσου και της Ματίνας του μπαρμπα Θεμιστοκλή, εισάγεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών.
 3.Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΕΤΡΟΛΕΚΑ, του Γιαννη και της Γιώτας, εγγονή του Ανδρέα Πετρολέκα (Ρούμελη), εισάγεται στο Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), και παράλληλα, επέτυχε στην Εθνική Λυρική Σκηνή -στον επαγγελματικό κλάδο χορού ..
Τους ευχόμαστε ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ και ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ !



  Είχαμε ακόμη και πένθιμο γεγονός, το 6μηνο μνημόσυνο της αείμνηστης πατριώτισσάς μας ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, το γένος Παναγιώτη Πετρολέκα όπου με αξιοσημείωτη ευταξία τόσο στην εκκλησία όσο και στον καφέ είχε παραθέσει η δραστήρια, με ισχυρή προσωπικότητα αδελφή της, Παναγιώτα Αργυροκώστα - Πετρολέκα, τα δύο παιδιά της θανούσης, καθώς και η μικρότερη αδελφή τους Γεωργία. Αιωνία η μνήμη αυτής !
 Στις 11 Ιουνίου 2017 απεβίωσε στην Έδεσσα ο αιδεσιμωτατος πατηρ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΜΠΙΛΗΣ σε ηλικία 65 ετών και ετάφη εκεί, παρουσια πολυαριθμων συγγενών, φίλων και γνωστών, σχεδόν ολοκλήρου της Εδεσσαικης κοινωνίας. Ο πατήρ Γεώργιος, ηταν εγγονός του αειμνηστου ιερέως και δασκάλου του Χάρακα επί πολλά χρόνια Δημήτριου Πεππα, δηλαδή γιός της μεγαλύτερης κόρης του Ελένης.
 Υπηρέτησε στην Έδεσσα ως εφημέριος στον Ναό του Αγίου Δημητρίου. Με τη ζωή του και το παράδειγμά του ενέπνεε και προσηλκυε και τους συνανθρώπους του. Μηλειχιος και συνετός, ευπροσηγορος και ταπεινός έχαιρε σεβασμού και αγάπης στην πόλη της Εδεσσας και στις πλησίον κωμοπόλεις.
 Ηταν έγγαμος με την πρεσβυτέρα Μαργαρίτα Παπαδοπούλου, με την οποία εζησαν σαράντα (40) χρόνια ευτυχισμένα εν Χριστώ. Απέκτησαν έξη (6) εκλεκτά παιδιά (5 κορίτσια και 1 αγορι), και ευτυχησαν να χαρουν δέκα τέσσερα (14) εγγόνια. Όσοι τον εγνωρισαν, θα θυμούνται το χαρακτηριστικό του γλυκό και διαρκές χαμόγελο. Αιωνία αυτού η μνημη ! Ο θείος του Θεόδωρος Δημ. Παπαγεωργίου


                                                                            γράφει   ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ   ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: