ΧΑΡΑΚΙΩΤΙΚΑ



 Εφυγε και το 2016 πολύ γρήγορα αφήνοντας πίσω του, όχι τόσο καλή κληρονομιά.
 Ηρθε το 2017 και όλων οι ευχές και οι ελπίδες ειναι να είναι η χρονιά κυρίως ειρηνική και δημιοιυργική, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον.
 Αυτά γενικώς. Ειδικώς, για το χωριό μας να σημειώσουμε :
 1. Οι γιορτινες Αγιες ημέρες εκύλησαν ομαλά : Οι θείες λειτουργίες έγιναν από τον πατέρα Νικόλαο Αποστολάκο, που αντικατέστησε προσωρινώς τον αναχωρήσαντα για την Αυστραλία, πατέρα Χαράλαμπο.
 2. Το Ιδρυμα "Γ. Ν. Πετρολέκα" διένειμε τις ημέρες των Χριστουγέννων, όπως ορίζει η διαθήκη, κάποια μικροποσά στους ολίγους μόνιμους κατοίκους του χωριού.
 3. Ο Σύλλογος Χαρακιωτών, στις 22 Ιανουαρίου πραγματοποίησε την Ετήσια Γενική Συνέλευση και την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίττας με την παρουσία αρκετών πατριωτών.
 Κατά τις αρχαιρεσίες, εξελέγησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο συγκροτείται ως εξής : Στέλλα Γ. Παπαγεωργίου, Πρόεδρος Δημήτρης  Ν. Ξαστερούλης, Αντιπρόεδρος  Γιάννης Ανδρ. Πετρολέκας, Ταμίας Μαρίνα Νικ. Δούκα, Γραμματέας Παντελής Λ. Πριφτάκης, Μέλος Τάσος Εμμανουήλ, Μέλος Λευτέρης Γ. Παπαγεωργίου, Μέλος, και η Ματίνα Δημ. Ξαστερούλη, Αναπληρωματικό Μέλος. Η Ματίνα και η Μαρίνα είναι τα δύο νέα κορίτσια που αποτελούν το Νέο Αίμα, γεγονός πολύ ευχάριστο και ελπιδοφόρο για το Σύλλογο.
 Κατά την Γενική Συνέλευση και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Θεόδωρος Δ. Παπαγεωργίου, έστειλε τον εξής χαιρετισμό - ευχές :
 Είναι μεγάλη ικανοποίηση μου που ο Σύλλογός μας βρίσκεται εν ζωή και εν δράσει και κόβει την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα για 38 ολόκληρες πρωτοχρονιές.
 Εύχομαι την αναζωογόνησή του και μοκροημέρευση. 
 Οσον αφορά εμέ, στη διάρκεια όλων αυτών των ετών, είναι η πρώτη φορά που δεν είμαι παρών, και πολύ λυπάμαι. Ομως, νοερά, βρίσκομαι εκεί ευχόμενος απο καρδιάς, σε όλους και σε καθέναν χωριστά, ΚΑΛΗ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ !






 4. ο Σύλλογος πραγματοποίησε τον ετήσιο χορό στις 12 Φεβρουαρίου στο Κέντρο "Η Πηνελόπη και οι Μνηστήρες", στο Γκάζι μαζί με τον νεοιδρυθέντα Σύλλογο Λαμποκάμπου, ο οποίος με τον δραστήριο Πρόεδρο Βασίλη Δούκα, παρουσιάζει ευοίωνα στοιχεία προόδου.
 Η προσέλευση των πατριωτών δεν ηταν πολύ μεγάλη, πάντως επικράτησε χαρούμενη ατμόσφαιρα και πατριωτικές "αλληλοχαιρετούρες".
 Τα δώρα της λαχειοφόρου αγοράς, έτυχαν στους : Η τηλεόραση, σε άγνωστο θαμώνα εκτός Συλλόγου, η φωτογραφική μηχανή στην Ελένη Θ. Παπαγεωργιου και τα καλλυντικά στην Γιώτα, σύζυγο Γιάννη Πετρολέκα και στον Αντώνη Τάσου Δούκα.
 5. Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών έγινε χωρίς την καθιερωμένη παρουσία πατριωτών του Συλλόγου, λόγω καιρικών συνθηκών και οικομικής κρίσεως.
 Πάντως, το γλεντάκι έγινε στο μαγαζί του Νίκου με αρκετό κέφι.
 Ένα πολύ ευχάριστο γεγονός για το χωριό μας τον Χάρακα, είναι η τοποθέτηση, μετά την αποχώρηση του π. Χαράλαμπου στην Αυστραλία, νέου εφημέριου στο Κυπαρίσσι, οποίος θα εξυπηρετεί και τον Χάρακα ως προς τις θρησκευτικές του ανάγκες.
 Ο νέος ιερέας είναι ο Ιερομόναχος – Αρχιμανδρίτης - Πατήρ Γρηγόριος Βλαχάκης, πρόσφατα χειροτονηθείς από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ. Ευστάθιο.
 Είναι υιός του εφημέριου της Μεταμόρφωσης πατρός Δημητρίου.
Τον καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά όλοι οι κάτοικοι του Χάρακα ευχόμενοι από καρδιάς, ο Θεός να τον ευλογεί και να του χαρίζει υγεία πνευματική και σωματική και καλή και γρήγορη προσαρμογή στα ορεινά μας χωριά
  Δυστυχώς, είχαμε και δυσάρεστα γεγονότα που επεσκίασαν όλα τα προηγούμενα ευχάριστα :

  •  Στις 8 Ιανουαρίου απεβίωσε και ετάφη στο Κοιμητήριο της Βούλας, Αττικής, ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Παν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, σε ηλικία 89 ετών. Ο Δημήτρης ήταν το τρίτο από τα πέντε αγόρια - Σωτήρος, Λάμπρος, Δημήτρης, Γιάννης και Σπύρος, είχαν και μία αδελφή , την Κούλα η οποία έφυγε από την ζωή στην Κατοχή σε νεαρά ηλικία – του Παναγιώτη Παπαγεωργίου (Μπλέτα) και της Αγγελικώς. Ο εκλιπών συμπατριώτης μας ξενιτεύτηκε από πολύ μικρός, προ του πολέμου, για την ακμάζουσα τότε Ύδρα, όπου εργάστηκε στα καταστήματα Δρίβα και Παπαγεωργίου επί 8 χρόνια, στη συνέχεια υπηρέτησε τη θητεία του. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, βρέθηκε στο Χάρακα και μετά το τέλος του, αναχώρησε για την Πρωτεύουσα, όπου αρχικά εργάστηκε ως υπάλληλος σε καταστήματα τροφίμων, όπως και πολλοί νέοι του χωριού. Στη συνέχεια, αυτονομήθηκε και μαζί με τα αδέλφια του Γιάννη και Σπύρο δημιούργησαν δικά τους καταστήματα τροφίμων. Διεκρίνετο για την απαράμιλλη εργατικότητα και την ολοκληρωτική αφοσίωση στην εργασία του – σε κάθε συζήτηση, το θέμα γι΄αυτόν ήταν η επιχειρηματική δραστηριότητα και το εμπόριο ειδικώς και γενικώς. Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, υπήρξε ο εμπνευστής και ιδρυτής – με συνεταίρο - και μέτοχος της μεγάλης αλυσίδας Super Market METPO και της ομώνυμης εταιρείας εισαγωγής. Επίσης, σημαντική πρωτοβουλία του και των παιδιών του, ήταν η ίδρυση και οργάνωση του σύγχρονου εργοστασίου ελαιών στους Μολάους. Εν κατακλείδι, υπήρξε ένας ολοκληρωτικά αφοσιωμένος και επιτυχημένος επιχειρηματίας. Είχε παντρευτεί την Μαργαρίτα Ιωάννου Δούκα από τον Λαμπόκαμπο, με την οποία απέκτησε δύο εξαιρετικά παιδιά : τον Παναγιώτη και την Αγγελική, με Πανεπιστημιακές Σπουδές που ασχολούνται με το εργοστάσιό τους, επιτυγχάνοντες εξαγωγές σε πολλές ευρωπαϊκές και άλλες χώρες. Συλλυπητήρια στη σύζυγο, τα παιδιά και τους άλλους συγγενείς. Αιωνία η μνήμη !
  •   Στις 2 Φεβρουαρίου, έφυγε από τη ζωή η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ - ΠΕΤΡΟΛΕΚΑ, στα 72 της χρόνια και κηδεύτηκε στο Χάρακα μετά τριημερον. Η Μαργαρίτα ήταν η δεύτερη κόρη του Παναγιώτη Πετρολέκα (Ράλια) και της Μαριγώς, το γένος Χελιώτη. Εζησε στο Χάρακα τα πρώτα νεανικά της χρόνια μαζί με τους γονείς της και τις δύο αδελφές της - Παναγιώτα και Γεωργία - που αποτελούσαν μια πολύ αγαπημένη και αξιοζήλευτη οικογένεια του χωριού. Οπως όλοι οι νέοι και οι νέες του χωριού, πήρε και αυτή τον δρόμο της μετανάστευσης προς την Πρωτεύουσα και μαζί με τις αδελφές της , με απόλυτη αδελφική αγάπη και σύμπνοια, με κοινή προσπάθεια, με εργατικότητα, με φρόνηση και υπό την καθοδήγηση της πολύ δραστήριας και δημιουργικής μεγάλης αδελφής (Πιτσας), αποκαταστήθηκαν οικονομικώς δημιουργώντας ένα πολύ καλό επίπεδο ζωής. Η Μαργαρίτα είχε παντρευτεί τον καλό σύζυγο και πατέρα, ΑΝΔΡΕΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή προ εξαετίας. Απέκτησαν δύο εξαιρετικά παλληκάρια : τον Μιχάλη και τον Παναγιώτη, που και αυτά ζουν καλά αποκατεστημένα στην Αθήνα. Ακόμη, είχε την ευτυχία να δει και να χαρεί την εγγονή της Ανδριανή, που υπεραγαπούσε. Ο Θεός της χάρισε σωματική αλλά και ψυχική ομορφιά που δεν ξεχνιέται εύκολα. Είθε να την έχει στα δεξιά Του, γιατι νομίζουμε, της αξίζει. Αιωνία της η μνήμη !
  •   Στις 4 Φεβρουαρίου, απεβίωσε στη Θεσσαλονίκη και ετάφη εκει, η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕΠΠΑ, σε ηλικία 88 ετών, με καταγωγή από την Εδεσσα. Εκει, υπηρετούσε ως δασκάλα, όπου παντρεύτηκε τον Χαρακιώτη ΚΥΡΙΑΚΟ ΠΕΠΠΑ (του Παπαδημήτρη), που εργαζόταν και αυτός εκεί σε ιδιωτική επιχείρηση, στη συνέχεια μετακόμισαν στη Θεσσαλονίκη. Απέκτησαν δύο εξαιρετικά αγόρια, τον Παντελή και τον Δημήτρη, που ζουν και αυτά στη Θεσσαλονίκη. Η Βαγγελιώ, υπήρξε μία γυναίκα αρχών, ηπίων τόνων, με Ιώβειο υπομονή σε όλες τις δυσκολίες της ζωής, με απόλυτη αφοσίωση στην οικογένειά της, εργατική, φιλόξενη, ευγενής, άριστη νοικοκυρά και αγαπητή σε όλους. Αιωνία σου η μνήμη, εξαδέλφη Βαγγελιώ. 
  •  Στις 23 Μαρτίου 2017 απεβίωσε στον Πειραιά και κηδεύτηκε και ετάφη στους Μολάους, σε ηλικία 90 ετών, ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΓΙΑΝΝΙΟΣ, με καταγωγή από τους Μολάους. Ειχε νυμφευθεί την καλή και αγαπητή σε ολους Χαρακιώτισσα ΕΛΕΝΗ ΠΡΙΦΤΑΚΗ, κόρη του Γεωργίου (Τζώρτζη) Πριφτάκη και της Βασιλικής, το γένος Κούτσου από το Κυπαρίσσι. Απέκτησαν δύο εκλεκτά κορίτσια, επιστήμονες, την Λίλιαν καθηγήτρια Αγγλικών, που διατηρεί από πολλών ετών, Φροντιστήριο ξένων γλωσσών στον Πειραιά, και την Γεωργία, δικηγόρο. Ευτύχησε να δει και τον εγγονό του, τον Χάρη, που υπεραγαπούσε. Ο Μπάμπης ήταν γιατρός και διατηρούσε ακτινολογικό ιατρείο στον Πειραιά, από όπου περάσανε πολλοί Χαρακιώτες. Υπήρξε και σωστός φυσιολάτρης με χόμπυ και στο κυνήγι και στο ψάρεμα. Τον θυμόμαστε για τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις και συμβουλές για ιατρικά θέματα και όχι μόνο, στο Χάρακα που τον επισκεπτόταν τακτικά με την καλή του σύζυγο, Ελένη. Αιωνία του η μνήμη ! 
                                                        ΓΡΆΦΕΙ   ο   Θεόδωρος Δημ. Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: