ΧΑΡΑΚΑΣ .. Καλοκαίρι 2016


Είναι γνωστό σε όλους μας ,πόσο ευχάριστο και ελκυστικό είναι το Καλοκαίρι στο χωριό,όπου τους δύο μήνες Ιούλιο και Αύγουστο αλλάζει όψη και ρυθμό από τους πατριώτες που κάνουν τις διακοπές τους .
 Έτσι και εφέτος αρκετοί ήσαν αυτοί που απόλαυσαν τις ποικίλες χαρές και ιδίως τα παιδιά –μεγάλα και μικρότερα-που κατέκλυζαν κάθε βράδυ την πλατεία ,γεγονός ευχάριστο και ελπιδοφόρο.
 Τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου και τις πρώτες του Αυγούστου έλαβαν χώρα οι καθιερωμένες εκδηλώσεις του Συλλόγου (παιδικά παιχνίδια,ααθλητικά αγωνίσματα,βραδυά παραδοσιακών φαγητών).




 Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις της Αγίας Παρασκευής και του Σωτήρος συνοδεύτηκαν από το καθιερωμένο γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες.
 Επίσης έγινε το μνημόσυνο του ευεργέτη Γ.Ν.Πετρολέκα ,που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια για να τον θυμούνται οι Χαρακιώτες ,όπως τους «θυμάται»και αυτός κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα.
Επίσης μέσα στον Αύγουστο λειτουργήθηκαν και τα άλλα εκκλησάκια ,με την πρωτοβουλία ευλαβών πατριωτών (Αγίου Ιωάννου,Αγίων Θεοδώρων ,Αγίας Παρασκευής) .
 Τελειώνοντας ο Αύγουστος παραμένουν λίγοι καλοκαιρινοί επισκέπτες και οι κτηνοτρόφοι ,που θα ξεκινήσουν αργότερα για τα χειμαδιά.
 Εφτασε και ο Σεπτέμβρης ,ο μήνας του τρύγου .Η σοδειά πενιχρή ,τα αμπέλια πολύ λίγα,οι αμπελουργοί ελάχιστοι ,παρήγαγαν συνολικά 4-5 τόνους μούστο,ενώ παλιότερα ο Χάρακας είχε παραγωγή 100 τόννους.






 Θυμάμαι τους μεγαλύτερους παραγωγούς που ήταν ο Λευτέρης Παπαγεωργίου ,ο Δαμιανός Πετρολέκας , ο Πέτρος Χελιώτης και ακολουθούσαν αρκετοί.
 Ετσι σιγά σιγά έρχονται οι μέρες της ησυχίας και της ερημιάς.
 Όμως μέσα στο Καλοκαίρι είχαμε και δυσάρεστα γεγονότα.Εφυγαν από την ζωή:
 1)Ο Αναστάσιος Μ.Ροβάτσος ,την 31 Ιουλίου σε ηλικία 85 ετών . Το τρίτο παιδί του Μιχάλη Ροβάτσου (Βουζέλα).Παντρεμένος με την Παναγιώτα Φουρνά από την Κρεμαστή,με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά τον Μιχάλη και τον Γιάννη,που ακολούθησαν τον πατέρα τους ,ως κτηνοτρόφοι στον Χάρακα .
 2) Η Μαρίνα Καλογήρου σε ηλικία 85 ετών .Απεβίωσε στις 5 Σεπτεμβρίου στον Πειραιά και κηδεύτηκε στον Χάρακα. Ηταν ένα από τα τρία κορίτσια του Μιχάλη Κόκκορη (Μιχαληστάμο).
Έφυγε από νέα για τον Πειραιά .Εκέι παντρεύτηκε τον Βασίλη Καλογήρου με καταγωγή από το Κυπαρίσσι.Είχαν ένα κορίτσι την Μαρία που ζει στον Πειραιά ,παντρεμένη με τον Νίκο Δούκα από τα Πιστάματα.
3)Για τον τρίτο θάνατο ,με συντριβή καρδιάς και τρεμάμενο χέρι ,γράφω αυτές τις γραμμές ,γιατί τι να γράψει κανείς για ένα τέτοιο γεγονός και τι παρηγορητικούς λόγους να βρει για τον άφατο πόνο των απαρηγόρητων γονιών ,για την οδυνηρή απώλεια του γιου τους.
Πρόκειται για το παλικάρι Παναγιώτη Μισθού του Κωσταντίνου και της Παναγιώτας Πέτρου Χελιώτη ,τον γιατρό με τις εξαίρετες σπουδές στο εξωτερικό ,με την αγάπη του για την πατρίδα ,που έφυγε από κοντά μας ,σε ηλικία 40 ετών ,στις 7 Σεπτεμβρίου και κηδεύτηκε στην Αγία Παρασκευή Αττικής.
 Ευχόμεθα και πιστεύουμε ότι θα βρίσκεται με τους αγγέλους δεξιά του Αγίου Θεού ,ο οποίος γνωρίζει να παρέχει την παρηγορία και την δύναμη στους απαρηγόρητους γονείς ,για να αντιμετωπίσουν το θλιβερό αυτό γεγονός της απώλειας του λεβέντη τους. Αιωνία του η μνήμη
 Τέλος Αυγούστου είχαμε και τα αποτελέσματα των Πανελληνίων εξετάσεων : Επέτυχαν να εισαχθουν στα οι κατωτέρω νέες μας
 1) Αγγελική Αναστασίου Δούκα στην Φιλοσοφική Αθηνών ,Τμήμα Φιλολογίας (εγγονή της Τζέλης)  2)  Παρασκευή Αναστασίου Ανδρομιδά ,κόρη της Ελένης Μανίκη,στο τμήμα Επικοινωνίας και       μέσων Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.
 3) Ελευθερία Αναστασίου Πετρολέκα ,κόρη του Τάσου Πετρολέκα (Καπουρνάρου) ,στο Τμήμα      Κοινωνικής και Επικοινωνιακής Πολιτικήςτου Πανεπιστημίου Πατρών.
4) Αντωνία Ιωάννου Πετρολέκα στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο      Πειραιά.
5) Μαρία  Μπακαλοκωνσταντή  - εγγονή  του Νίκου  και της Φούλας  Παπαγεωργίου( Μπακαλούμη)
    στο Παιδαγωγικό τμήμα Ρόδου

                                                                       γράφει ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ  ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ



Δεν υπάρχουν σχόλια: