ΝΕΑ .... Χαρακιώτικα






 Επιτέλους πέρασαν οι σκοτεινές και δύσκολες μέρες του φετινού Χειμώνα ,που η ερημιά και η μοναξιά των ελάχιστων κατοίκων δεν είχε μέχρι τώρα προηγούμενο για το χωριό και τους «ακρίτες»του Χειμώνα .
 Ολιγα διαλείμματα της μονοτονιας οι θρησκευτικές γιορτές ,όπως των Χριστουγέννων ,όπου ενώπιον ολίγων Χαρακιωτών εγινε η θεία Λειτουργία από τον άξιο εφημέριο Κυπαρισσιού πατερ Χαράλαμπο.
 Μετά ήλθε η γιορτή των Τριών Ιεραρχών όπου η θεία Λειτουργία τελέστηκε ιερουργόντος του πατρός Γερασίμου και του πατρός Πατερ Χαραλαμπου .
Ο Σύλλογος λόγω καιρικών αλλά και δυσμενων ειδικών συνθηκών δεν μπόρεσε να οργανώσει την προσκυνηματική εκδρομή όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Πάντως ανήμερα το βράδυ έγινε γλεντάκι στο μαγαζί του Νίκου (Καρανάσου) παρά τον λιγοστό κόσμο.
 Άλλο διάλειμμα στην μονοτονία ήταν το Άγιον Πάσχα ,όπου οι προσκυνητές ήταν περισσότεροι και παρακολούθησαν με κατάνυξη όλες τις ακολουθίες της μεγάλης εβδομάδας (Νυμφίο,ιερό ευχέλαιο,Δώδεκα Ευαγγέλια ,Επιτάφιο,και φυσικά την Αγία Ανάσταση) και μετά τους συνήθεις αλληλοασπασμούς έτρεξαν για την μαγειρίτσα ,την συκωταριά κ.λ.π. Πασχαλιάτικα.
 Ώσπου εφθάσαμε στην γιορτή του Πολιούχου του χωριού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Καιρός Ανοιξιάτικος ,φυσικό περιβάλλον πανέμορφο ,θρησκευτική κατάνυξη μεγάλη από την θεία Λειτουργία που τελέστηκε με μεγαλοπρέπεια Ιερουργούντος του πατρός Γερασίμου μαζί με τους εφημέριους Νιάτων και Κυπαρισσιού Πατερ Κυριάκο και Πατερ Χαράλαμπο αντίστοιχα.
 Η αρτοκλασία και η περιφορά της εικόνας του Αγίου γύρω από τον Ναό μέσα στην πρασινάδα και τα αγριολούλουδα ,προκαλεί ιδιαίτερη κατάνυξη και ευχάριστη συγκίνηση.


 Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας το καθιερωμένο μεζεδάκι από τον Σύλλογο (ψωμάκι,τυράκι,κρασί) και ποικιλία γλυκισμάτων από διάφορους ιδιώτες και κυρίως από τους Σπετσιώτες προσκυνητές , οι οποίοι εφέτος ήταν αρκετοί με πρώτο το Δήμαρχο Σπετσιωτών κ.Παναγιώτη Λυράκη καθώς και τον Πρόεδρο Ένωσης Σπετσιωτών κ.Κωσταντίνο Κουλαλόγλου. Ανήμερα το βράδυ έγινε ωραίο γλέντι στην Πλατεία του χωριού με πολύ κέφι και χορό.
 Να αναφερθούμε και στον Σύλλογο Χαρακιωτών.
 Κατά τις τελευταίες Αρχαιρεσίες εξελέγη νέο Δ.Σ. (η μέχρι τότε ικανότατη πρόεδρος κα Χρυσάνθη Ροβάτσου Γραμμένου παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους) το οποίο Δ.Σ. συγκροτήθηκε ως κατωτέρω: Δημήτριος Ν.Ξαστερούλης Πρόεδρος Παντελής Α.Πριφτάκης Αντιπρόεδρος Ιωάννης Θ.Πετρολέκας Γεν.Γραμματέας Ιωάννης Ανδρ.Πετρολέκας Ταμίας Αναστάσιος Εμμανουήλ Μέλος Δημήτριος Μπακαούκας Μέλος Στέλλα Γ.Παπαγεωργίου Μέλος




 Να αναφερθούμε και στο Ίδρυμα Γ.Ν.Πετρολέκα λέγοντας ότι διέθεσε ένα μικρό λόγω κρίσεως ποσόν ως βοήθημα στους μόνιμους κατοίκους ,τόσο τα Χριστούγεννα όσο και το Πάσχα ,όπως προβλέπεται από τη διαθήκη του ευεργέτη Γ.Ν.Πετρολέκα .
 Κατά την περίοδο των δύο τελευταίων μηνών του έτους είχαμε ,δυστυχώς είχαμε και θανάτους ,όπως του Κώστα Τραιφόρου ,του Δημητρίου Πετρολέκα (Φρέσκου) ,της Σοφίας Μανιάτη (του Τζίμη) του Λαμπρου Π.Παπαγεωργίου (Μπλέτα) ,της Καλομοίρας Δούκα (λίγο νωρίτερα)για τους οποίους γράψαμε σε άλλο κείμενο.
Πιο πρόσφατος είναι ο θάνατος του Γεωργίου  Π..Ανδρομιδά  Απεβίωσε στις 23 Μαρτίου στον Πειραιά και κηδεύτηκε την επομένη στο κοιμητήριο του Σχιστού ,σε ηλικία 59 ετών.



 Ήταν το μικρότερο από τα 2 άρρενα παιδιά του Παναγιώτη Ανδρομιδά ,ο οποίος υπηρέτησε επί πολλά χρόνια ως αγροφύλακας στον Χάρακα. Αγωνιστής της ζωής ,εργαζόμενος άλλοτε στο χωριό άλλοτε στον Πειραιά όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα μετά τον γάμο του και εργάστηκε στον Ο.Λ.Π.
 Ήταν νυμφευμένος με την Άννα Μπαρελή και απέκτησαν ένα αγόρι τον Παναγιώτη. Υπήρξε επικοινωνιακός άνθρωπος και πολύ καλός οικογενειάρχης. Δυστυχώς σε νέα ηλικία τον βρήκε το εγκεφαλικό.Πάλεψε σχεδόν 6 χρόνια ώσπου νικήθηκε και έφυγε αφήνοντας στο πένθος σύζυγο,παιδί,αδέρφια . Αιωνία αυτού η μνήμη.

                                               γράφει   ο ΘΟΔΩΡΟΣ   ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: