ΧΑΡΑΚΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ - Μάρτιος 2014



Συνήθως τις ημέρες του Χειμώνα επικρατεί άκρα ησυχία και ερημιά στο Χάρακα,εφέτος όμως –αν και όχι στην καρδιά του Χειμώνα –ένα σημαντικό γεγονός ,που κράτησε δυο μέρες έσπασε τη μονοτονία και θύμισε Καλοκαίρι. 
 Συγκεκριμένα ο Σύλλογος είχε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία για την οποία αξίζουν συγχαρητήρια και ιδίως στην πρόεδρο κα Χρυσάνθη Ροβάτσου Γραμμένου ,που είχε αναλάβει την όλη οργάνωση του εγχειρήματος.
 Δηλαδή στις 15 και 16 Μαρτίου έγινε μεγάλη κινητοποίηση τόσο από κατοίκους της πρωτεύουσας όσο και του Χάρακα για τη φύτευση στο χωριό πεντακοσίων περίπου δενδρυλίων διαφόρων ειδών (Πικροδάφνες ,χαλέπιος , πεύκη ,χαρουπιά, δρυς , Μουριά ,σφενδάμι, αριά).
 Τα ανωτέρω είδη είχαν υποδειχθεί από δασολόγο και κατόπιν επανειλημμένων αιτήσεων του Συλλόγου  εγκρίθηκαν απο Δασαρχείο Πάτρας .
Τριάντα άτομα εθελοντές μεγάλοι και μκροί αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την προσπάθεια και έφεραν εις πέρας με επιτυχία όλο το έργο ,μετατρέποντάς το σε ένα χαρούμενο μικρό πανηγύρι.
Πού φυτεύτηκαν : Στο προαύλιο της Αγίας Παρασκευής και στο πλατωμα ,στο δρόμο από Αγία Παρασκευή προς το χωριό δεξιά και αριστερά ,στο προαύλιο των Αγίων Θεοδώρων ,στο χώρο προ του κοιμητηρίου ,στο δρόμο κατεβαίνοντας προς Πιστάματα (Βόγια) και στην παλιά χωματερή (Κλείσιζα) στο δρόμο δεξιά και α ριστερά απο την παλιά δεξαμενή μεχρι τη νεότερη στο στον νέο περιφερειακό δρόμο βόρεια του χωριού όπου λόγω του πετρώδους εδάφους μετέφεραν χώμα από άλλα σημεία . Αξίζει να αναφέρουμε και τους εθελοντές που εκφράστηκαν το διήμερο αυτό. 
 Κατ’αρχήν σημαντική ήταν η προσφορά του Δήμου ,όπου με την φροντίδα της Αντιδημάρχου Κας Πίτσας Πριφτάκη Χατζηγρηγορίου πρώτον διατέθηκε φορτηγό για την παραλαβή και μεταφορά των δεντρυλλίων από την Πάτρα και δεύτερον σκαπτικό μηχανημα για το άνοιγμα των λάκκων χωρίς να σταματήσουν οι «τσάπες»των εθελοντών. 












 Εθελοντές μεγάλοι: Η Πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσάνθη Ροβάτσου με τον σύζυγό της Γιώργο Γραμμένο και τα δυο τους παιδιά Αλέξανδρο και Φάνη , η Πίτσα Πριφτάκη με το σύζυγό της Κωστα 
 ο Διαμαντής Πετρολέκας και ο αδερφός του Γιάννης , ο Παντελής Πριφτάκης με τη σύζυγό του  , ο Δημήτρης Ξαστερούλης  με τον κουμπάρο του Γιώργο και την κόρη  του Ματίνα.
 Η Σταματίνα και η Γιωτίνα κόρες του Κώστα Ξαστερούλη η Γιώτα του Νίκου Μπουκάλη ,η Μαρίνα του Νίκου Δούκα. Η Ματούλα Παπαγεωργίου (γραμματέας ) ο Μιχάλης Ι.Κόκκορης ,  ο Κώστας Γκιουζέλης και η αδερφές του Βικτωρία και Θεοδώρα καθώς και ο ανιψιός του Αντώνης με την εγκυμονούσα γυναίκα του ο Κώστας του Παπα-Τάσου με την κοπέλα του .
 Μικροί εθελοντές : Ο Κωσταντίνος του Γιάννη Καπουρνάρου και ο Τασος και ο Θοδωρής του Νίκου (Καρανάσου).     
 Επίσης ετίμησαν με την παρουσία τους και όχι μόνο ο αντιδήμαρχος Κώστας Μαυρομιχάλης και η Παναγιώτα Αλιφέρη πρόεδρος του ΔΣ του ΝΠ του Δήμου.
 Σε όλους τους εθελοντές ο Σύλλογος παρέθεσε πλούσιο γεύμα και τις δυο ημέρες ,όπου ο Νίκος τους ξετρέλανε με το κοκκινιστό και τη μακαρονάδα.
 Επίσης ο Σύλλογος ανέλαβε τη δαπάνη μετακινήσεων όσων πήγαν με το αυτοκίνητό τους δεδομένου ότι το προγραμματισμένο πούλμαν δεν επήγε λόγω μικρού αριθμού επιβατών.
 Επικροτούμε αυτές τις πράξεις διότι αξιοποιούν και καλλωπίζουν το περιβάλλον ενισχύουν την περιβαλλοντική συνείδηση και τον εθελοντισμό  ιδίως στα νέα παιδιά και ακόμη καλλιεργούν την αγάπη και τη συλλογική εργασία.
 Αξιος συγχαρητηρίων ο Σύλλογος και τώρα χρειάζεται φροντίδα για την προστασία των δέντρων .

 Τα άλλα νέα από το Χάρακα λιγοστά . Ο Σύλλογος πραγματοποίησε στις 16-2 τον ετήσιο χορό ,σε ταβέρνα του Κορυδαλλού ,με λίγο κόσμο .λίγο ή καθόλου κέφι αλλά με πλούσια δώρα και χορταστικό φαγητό.
 Το μάζεμα της ελιάς στο Δρίμισκο έχει τελειώσει και τώρα είναι η εποχή για το σκάψιμο ,κλάδεμα κ.λ.π. των αμπελιών ,όσα υπάρχουν ακόμη και όσο υπάρχουν ακόμη και όσο υπάρχουν 2 – 3 άνθρωποι να τα καλλιεργούν . 
 Αυτές τις μέρες συγκεκριμένα στις 2-3-2014 έφυγε απο τη ζωή ο Κωσταντίνος Μακρής σε ηλικία 82 ετών . Ηταν γαμπρός του Χάρακα ,συνταξιούχος ασυρματιστής του Εμπορικού Ναυτικού εδώ και πολλά χρόνια είχε γίνει στεριανός και ζούσε στην Αθήνα ασχολούμενος με βιοτεχνικα προιόντα και κτηματομεσιτικές συναλλαγές . Είχε παντρευτεί τη Γεωργία Παπαγεωργίου του Δημήτρη Τζίμη την οποία υπεραγούσε . Υπήρξε δραστήριος , έξυπνος ,κοινωνικός ,πρωτοποριακος στη σκέψη δημιουργούσε στενές φιλίες. Πάντοτε εξέφρασε με θάρρος τη γνώμη του για οποιονδήποτε θέμα κοινωνικό ή ατομικό. Αιωνια σου η μνήμη αγαπημένε αδερφέ.

                                                                                  γράφει ο  ΘΕΟΔΩΡΟΣ   ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: