καλοκαίρι 2012 - ΣΙΦΝΟΣ

 
 

 
Απέριτη   ομορφιά


ΣΚΙΤΣΟ  δια  χειρός  της  θυγατρός  μου

 
ο  Μαξ  Φρις  περιγράφει  τον  πολύπλοκο  σύγχρονο  άνθρωπο
που όλα  τα ξέρει  κι  όλα  τα εξηγεί  που  όλα  τα προγραματίζει
σχεδόν  όλα  - εκτός  απο  τον  ΕΡΩΤΑ  και  απ'  τον ΘΑΝΑΤΟ
 
 
 

μα το δικό σου αμάρτημα ...του κόσμου όλα τα βάσανα


Όπερ δηλαδή και μην έρθετε να μου πείτε ότι δεν ήταν πολύ ευχάριστος άνθρωπος ο Αδάμ.Διότι ,κύριε, βρήκες δουλειά και σε έβαλε ο Θεός περιβολάρη και τσιρίμπαση στον Παράδεισο.Πολύ ωραία!
Κάνε κουμάντο και φάε ό,τι γουστάρεις και παίξε με το λουρί της μάνας με τις νεροφίδες.
Σου κάνει την εξήγηση το αφεντικό. «Αδαμάκο μόρτη μου ,όλα δικά σου και να τα χαίρεσαι,περικαλώ όμως δεόντως ,να πούμε ,κείνο κει το δεντράκι έχει κάτι μηλαράκια που πολύ τα γουστάρω για πάρτυ μου ,και λόγω του ότι να πούμε ,έχω και λίγο ζάχαρο .άστα μου για μένα και μην τα πειράζεις.»
Ωραία κουβέντα και καθαρή ,ματσακονιασμένη. Σηκώνεσαι τώρα εσύ ,και σε βάζει σε πειρασμό η γκόμενα,η Εύα ,να πα να του φας τα μήλα.
Είσαι δηλαδή ή δεν είσαι κορόιδο;Και σε πιάνει ο Θεός στο εν τάξει «δεν σου ξηγήθηκα ρε βύσσινο; Κι εφ’όσον τάπαμε δεν έπρεπε να σαι μπεσαλής άντρας και να τα ακούσεις;
 Εύκολα βρίσκουνται τέτοιες θέσεις την σήμερον;
Κι αφού είσαι πλεονέκτης και χωρίς λόγο ,άμε τράβα κάτου στη γη ,να δεις πώς βγαίνει το καρβέλι».
Και κλαίει ο Αδάμ: «Η Εύα με απάτησε.»
Την άρπαξε λοιπόν από την αλογοουρά την Εύα. «Έλα δω μωρή. Δε σου ΄φτανε που μου τρωγες τέσσερις ντορβάδες σκύβαλο στην καθισιά σου ,ήτανε ανάγκη να του πειράξεις τα μήλα του ανθρώπου;»
Κατέβασε τα μάτια η μαντάμ «με συγχωρείς πολύ δεν το΄θελα ,ο όφις με παρακίνησε» .
Και τι δουλειά έχεις εσύ με τους όφιδες; Χαθήκανε τα λαφάκια και τα κουνελάκια να παίζετε το αθώο;»
Και της ντρεσάρησε και μια καρπαζιά ,αλλά τη θέση τη χάσανε.Και με το που μπουκάρανε κάτου στη γη τους έπιασε το ταρακούνημα.
Να δρώνεις για να βγάζεις το μεροκάματο.Δηλαδή δε μας άρεσε το δροσερό ,έπρεπε να πέσουμε στα χοντρά δρωτάρια για να καταλάβουμε τη γλύκα του πεπονιού.

ΚΙΒΩΤΟΣ .....2012



ΧΑΡΑΚΙΩΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ




γεννήθηκε  στο  χάρακα  το  1879 - εδώ εικονίζεται  με την γυναίκα  του  και τους  4 γιούς


                         ΛΕΩΝΙΔΑΣ  ΑΝΔΡ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

  Ένας εκ των πιο προοδευτικών Ελλήνων Επιχειρηματιών των Νοτίων Πολιτειών.
’Ενας ικανότατος και έξυπνος έμπορος.Με τον αδελφό του Γεώργιον και τον Νικόλαο Νέζη ίδρυσαν την Ελληνοαμερικανική Εταιρεία στη Λεωφόρο Μόρρις την οποία διηύθηνε με αξιοσημείωτον ικανότητα και αξιοπρόσεκτον εμπορική τακτική.
Ο κ.Παπαγεωργίου κατάγεται εκ του ΄΄ονειρώδους΄΄ χωρίου Χάραξ της Επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς και είναι 33 ετών.
Ήλθε εις την πόλη μας αρκετά νέος ,προ δεκαεπτά ετών και συνεπώς απέκτησε αρκετή μόρφωση και Αμερικανική πείρα.Θεωρείται και αναγνωρίζεται ως ο μόνος Έλλην που ομιλεί, διαβάζει και γράφει ικανοποιητικά τα Αγγλικά στο Βίρμπιχαμ.
Είναι γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας και τις Κυριακές τον βλέπουμε στο ψαλτήρι της εκκλησίας.Είναι επίσης μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου ,Αμερικανός πολίτης και ευτυχής σύζυγος .
Εχομε δι αυτόν μεγάλη εκτίμησιν και τον συνιστούμε εις τους αναγνώστας μας ως έναν ανερχόμενο Έλληνα Ευπατρίδην της Αlabama.
΄΄ Είχε νυμφευθεί (1910) την Ελένη Χείλαρη από το Λεωνίδιο και απέκτησε 5 γιους:τον Ανδρέα ,το Δημήτρη ,το Γεώργιο, τον Αριστοτέλη (πέθανε μικρός) και τον Παναγιώτη.
 Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα (1921)απέκτησε και το 6ο παιδί ,τη μονάκριβη κόρη Σταματούλα που δεν ευτύχησε να δει γιατί πέθανε μικρή.
Στην Ελλάδα ασχολήθηκε με επιχειρήσεις ,το 1933 εδημιούργησε το γνωστό ξενοδοχείον ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ στο Λουτράκι και το 1936 τον μεγάλο κινηματογράφο ΄΄ΟΡΦΕΥΣ΄΄ στην οδό Σταδίου των Αθηνών.
Επίσης υπήρξε ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Συνδέσμου με έδρα την Αθήνα.
 Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ δεν υπήρξε μόνο ένας από τους αξιόλογους επιχειρηματίες της εποχής του ,ήταν άνθρωπος με μεγάλη εγκυκλοπαιδική μόρφωση και έχαιρε εκτιμήσεως στους υψηλούς κύκλους της Αθηναικής κοινωνίας (πολλάκις συναναστρέφετο και συνέτρωγε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο).
Ακόμα αγαπούσε πολύ το χωριό μας και μια σημαντική εκδήλωση της αγάπης ήταν ότι έφερε στο χωριό τον ονομαστό αρχιτέκτονα Ορλάνδο ,ο οποίος ανέλαβε τα σχέδια της περίφημης εκκλησίας των Τριών Ιεραρχών.