ΧΑΡΑΚΙΩΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ




γεννήθηκε  στο  χάρακα  το  1879 - εδώ εικονίζεται  με την γυναίκα  του  και τους  4 γιούς


                         ΛΕΩΝΙΔΑΣ  ΑΝΔΡ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

  Ένας εκ των πιο προοδευτικών Ελλήνων Επιχειρηματιών των Νοτίων Πολιτειών.
’Ενας ικανότατος και έξυπνος έμπορος.Με τον αδελφό του Γεώργιον και τον Νικόλαο Νέζη ίδρυσαν την Ελληνοαμερικανική Εταιρεία στη Λεωφόρο Μόρρις την οποία διηύθηνε με αξιοσημείωτον ικανότητα και αξιοπρόσεκτον εμπορική τακτική.
Ο κ.Παπαγεωργίου κατάγεται εκ του ΄΄ονειρώδους΄΄ χωρίου Χάραξ της Επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς και είναι 33 ετών.
Ήλθε εις την πόλη μας αρκετά νέος ,προ δεκαεπτά ετών και συνεπώς απέκτησε αρκετή μόρφωση και Αμερικανική πείρα.Θεωρείται και αναγνωρίζεται ως ο μόνος Έλλην που ομιλεί, διαβάζει και γράφει ικανοποιητικά τα Αγγλικά στο Βίρμπιχαμ.
Είναι γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας και τις Κυριακές τον βλέπουμε στο ψαλτήρι της εκκλησίας.Είναι επίσης μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου ,Αμερικανός πολίτης και ευτυχής σύζυγος .
Εχομε δι αυτόν μεγάλη εκτίμησιν και τον συνιστούμε εις τους αναγνώστας μας ως έναν ανερχόμενο Έλληνα Ευπατρίδην της Αlabama.
΄΄ Είχε νυμφευθεί (1910) την Ελένη Χείλαρη από το Λεωνίδιο και απέκτησε 5 γιους:τον Ανδρέα ,το Δημήτρη ,το Γεώργιο, τον Αριστοτέλη (πέθανε μικρός) και τον Παναγιώτη.
 Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα (1921)απέκτησε και το 6ο παιδί ,τη μονάκριβη κόρη Σταματούλα που δεν ευτύχησε να δει γιατί πέθανε μικρή.
Στην Ελλάδα ασχολήθηκε με επιχειρήσεις ,το 1933 εδημιούργησε το γνωστό ξενοδοχείον ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ στο Λουτράκι και το 1936 τον μεγάλο κινηματογράφο ΄΄ΟΡΦΕΥΣ΄΄ στην οδό Σταδίου των Αθηνών.
Επίσης υπήρξε ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Συνδέσμου με έδρα την Αθήνα.
 Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ δεν υπήρξε μόνο ένας από τους αξιόλογους επιχειρηματίες της εποχής του ,ήταν άνθρωπος με μεγάλη εγκυκλοπαιδική μόρφωση και έχαιρε εκτιμήσεως στους υψηλούς κύκλους της Αθηναικής κοινωνίας (πολλάκις συναναστρέφετο και συνέτρωγε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο).
Ακόμα αγαπούσε πολύ το χωριό μας και μια σημαντική εκδήλωση της αγάπης ήταν ότι έφερε στο χωριό τον ονομαστό αρχιτέκτονα Ορλάνδο ,ο οποίος ανέλαβε τα σχέδια της περίφημης εκκλησίας των Τριών Ιεραρχών.


 Επίσης ο γιος του Τζίμης έφερε για τις αγιογραφίες του Τέμπλου του Ναού τον φημισμένο αγιογράφο Στέφανο Αλμαλιώτη ,ο οποίος μεταγενέστερα αγιογράφησε τον περικαλή ναό της Αγίας Τριάδος Πειραιώς.
Με την έκρηξη του πολέμου (1940) επέστρεψε στην Αμερική όπου το 1947 σε ηλικία 68 ετών πέθανε και ετάφη στο Σικάγο.
Με την ίδια δραστηριότητα και επιτυχία συνέχισαν τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα
 (κινηματογραφικές – κτηματικές )τα παιδιά το Τζίμης ,Ανδρέας,Τάκης.


                                         απο  τον  ελληνοαμερικάνικο  οδηγο  επιχειρηματιών  ( ΑΝΤΕΛΗ )
                                              δημοσιεύτηκε  στο λυχνάρι  16 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ  1994

Δεν υπάρχουν σχόλια: