χαρακας - ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2012



Όπως κάθε Καλοκαίρι έτσι και εφέτος ,αλλά με λιγότερους Χαρακιώτες ,το χωριό μας παίρνει πιο χαρούμενη όψη  -  αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα χωριά.
Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι μήνες της χαρούμενης αλλαγής,μέσα σ’αυτούς πραγματοποιούνται εκτός από τις θρησκευτικές και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις ,που δίνουν ένα διαφορετικό τόνο στην μονοτονία των προηγούμενων μηνών.
 Θρησκευτικές εκδηλώσεις αρχίζουν από την εορτή των Αγίων Αποστόλων (30/6) και της Αγίας Μαρίνας (17/7) στα όμορφα Πιστάματα και οι Χαρακιώτες τιμούν ιδιαιτέρως συμμετέχοντας και στα γλέντια.
Στη συνέχεια έρχεται η εορτή της Αγίας Παρασκευής στο γραφικό εκκλησάκι στο «Σταυρό» -κτήτορας ο μπαρμπα-Δημητράκης Ροβάτσος επί τη διάσωσή του στον πόλεμο το 1912-18 – οι προσκυνητές αρκετοί όχι μόνο από τον Χάρακα αλλά και από γειτονικά χωριά κυρίως το Κυπαρίσσι.
Το γλέντι έγινε ανήμερα το βράδυ αλλά χωρίς μεγάλο κέφι.
Από την επομένη αρχίζουν εκδηλώσεις που οργανώνει ο Σύλλογος Χαρακιωτών –παιχνίδια παιδικά ,χορευτικά ,Καραγκιόζη κ.λ.π.
Εκείνο που εφέτος ήταν διαφορετικό και πρωτότυπο και για το οποίο αξίζει έπαινος στο Σύλλογο και ιδιαιτέρως στην Πρόεδρο Χρυσάνθη Ροβάτσου ,που είχε την πρωτοβουλία να καλέσει ιατρική μονάδα για εξετάσεις ελέγχου χοληστερίνης ,ζακχάρου,οστεοπόρωσης κ.λ.π. ,όπου με προθυμία προσκλήθηκαν αρκετοί Χαρακιώτες μόνιμοι κάτοικοι και μη.
Επίσης πρωτότυπη ήταν και η ιδέα του Συλλόγου να πραγματοποιήσει εκδρομή και πικ-νικ στα έλατα ,συγκεκριμένα στον «Τουρναβιώτη» όπου ευρίσκεται και το καλύβι του Κωτσιτραιφόρου και όπου ο υιός Παναγιώτης τους υποδέχτηκε με πολύ χαρά και με βραστή γίδα.

απο  την  βάπτιση  του  γιού του θοδωρή και της  ελένης ( κόρη του Γιώργου και ουρανίας Φιφλή )
 το όνομα  δε   αυτού  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - 21  Ιούλη  στον  Χάρακα   

Η σκυτάλη στα πανηγύρια εδόθηκε στις 6/8 της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος όπου στο γραφικό εκκλησάκι του κτήτορα Γεωργίου Φιφλή έγινε ο κατανυκτικός εσπερινός και η θεία Λειτουργία από τον εφημέριο Π.Χαράλαμπο,παρουσία πολυάριθμων πιστών.




Το δε πανηγύρι ανήμερα το βράδυ εσημείωσε μεγάλη επιτυχία τόσο και από πλευράς κόσμου όσο και από πλευράς κεφιού, κράτησε μέχρι το πρωί.


  Βεβαίως στις θρησκευτικές εκδηλώσεις περιλαμβάνεται και το κατ’έτος τελούμενο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μεγάλου ευεργέτη Γ.Ν.Πετρολέκα.
Ως προς τα κοινωνικά δυστυχώς είχαμε μόνο θανάτους : Εκτός από τον Δημήτριο Ι.Πετρολέκα και τη Μαρίνα Ρεπούση ,για τους οποίους είχαμε γράψει σχετικώς :
  • Απεβίωσε στον Πειραιά και κηδεύτηκε την επομένη στο Χάρακα στις 24/8 η ΕΛΕΝΗ χήρα Γ΄ ΜΙΝΕΤΑ το γένος Λάμπρου και Σταματίνας Πριφτάκη σε ηλικία 83 ετών .Από νέας ηλικίας είχε εγκατασταθεί με την οικογένειά της στον Πειραιά .Εκεί παντρεύτηκε τον μακαρίτη Γ΄ΜΙΝΕΤΑ ναυτικό το επάγγελμα. Παιδιά δεν τους έδωσε ο Θεός .
  •      Στις 27/8 απεβίωσε στην Αθήνα ο ΣΩΤΗΡΟΣ Π.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ σε ηλικία 88 ετών . Ήταν το πρώτο από τα 6 παιδιά του μπαρμπα –Παναγιώτη και της θεια-Αγγελικής (Μπλέτα) .Ξενιτεύτηκε από μικρός ,πρώτα στην Ύδρα και υπάλληλος σε παντοπωλείο ,μετά εγκαταστάθηκε στις Σπέτσες όπου εδημιούργησε δική του δουλειά.Εκεί ενυμφεύθηκε και απόκτησε τέσσερα παιδιά ,τρία κορίτσια και ένα αγόρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: