ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΤΟΥΡΛΑ

Moρφή πρόχειρου καταλύματος ικανού να προσφέρει στέγη και προστασία σε 2-5 άτομα (αναλόγως μεγέθους) και κατασκευάζονταν από ανθρώπους της υπαίθρου στο χωράφι ,στο μαντρί ,στο δάσος και όπου γενικά υπήρχε ανθρώπινη υπαίθρια αγροτική δραστηριότητα.

Μεταν-άστα να πάνε..........



Οι πρυτάνεις να ΄΄καθαρίσουν΄΄το θέμα.

Να καταργηθεί το άσυλο.

Τ.Ι.Φ.Κ ...... το φαράγγι του σταυρού.....



ΤΟΠΙΟ   ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ   ΦΥΣΙΚΟΥ  ΚΑΛΛΟΥΣ
 
Γύρω στο 1968. Από την ίδια θέση..........
στην ΄΄λεκαναγκιέρα΄΄ απ’το ΄΄κρεβάτι΄΄ του ΄΄Παπαλέκα΄΄.
Ένας νέος (η αφεντιά μου) διαβάζει για τις Πανελλήνιες (ασκήσεις ΤΟΓΚΑ) και ταξιδεύει…
όλα ίδια κι απαράλλαχτα.
Ο προφήτης –Ηλίας - η Αγία Παρασκευή – η Πίλιζα - η θάλασσα – το πέλαγος ......
και ένας ορίζοντας χωρίς τέλος…
φόβος-θεός - αισθητική - ηθική .................σκόρπιες λέξεις...
όλα είναι δρόμος - ένα ταξίδι… (σ.π)

ΚΑΛΗ ΘΗΤΕΙΑ και ... η ισχύς εν τη ενώσει .....

Στις 16 του Γενάρη πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας και η Γενική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες δια ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και εξελεγκτικής επιτροπής του Συλλόγου Χαρακιωτών .
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής :

Eκκλησία ετούτη την ώρα είναι το σπίτι μας.........



Η Κιντομηνού ήταν η φτωχότερη γυναίκα του χωριού μας.Μια καμαρούλα είχε όλη κι όλη να πορευτεί.Εκεί ήταν η σάλα της ,αυτή η κρεβατοκάμαρα,αυτή η κουζίνα της,εκεί και το μικρό πιθαράκι με τις δέκα οκάδες το λάδι της .
Μια πορτούλα κι ένα παραθυράκι μπροστά,και πίσω προς το ξένο χωράφι και το χαντάκι ήταν κι ένα παραθυράκι μικρό,να το ανοίγει το Καλοκαίρι για λίγη δροσιά. Αυτό ήταν το σπίτι της.
Στον τοίχο έβλεπες μια εικόνα και παραδίπλα την ξεθωριασμένη φωτογραφία του άντρα της,με ένα μεγάλο μουστάκι τσιγκελωτό,που χρόνια αμέτρητα είχε χαθεί ο άμοιρος σε άγνωστη ξενιτειά.
Όταν έχτιζαν την εκκλησία του Αγίου Νικόλα και πέρασε η ερανική επιτροπή έξω από το σπιτάκι της προσπερνώντας – τι να γυρέψουν από τη δύσμοιρη γυναίκα !
Εκείνη έτρεξε και τους πρόφτασε : «Έχω κι εγώ να δώσω κάτι για την εκκλησία ,έχω !»
τους λέει σχεδόν παρακαλεστικά που την προσπέρασαν.
Και έδωσε τη μια και μοναδική κοτούλα που είχε για να της κάνει κανένα αυγό.
Την έβαλαν στο λότο –την «κότα της Κιντομηνούς»!και τα λεφτά γιόμισαν ένα πανέρι ως πάνω …
Κατά τα Χριστούγεννα του έτους 1942 ο Χειμώνας ήταν βαρύς.Αστροπελέκια και ανεμοβρόχι μεγάλο εμπόδισαν ακόμα και τον παπά να σημάνει στην ώρα τους τις καμπάνες της Γέννησης.
Και ξαφνικά,πριν ξημερώσει καλά,φωνές απελπισίας ακούστηκαν από την καμαρούλα της Κιντομηνούς : «Βοήθεια! βοήθεια!...τρέχτε γειτόνοι να με γλιτώσετε!βοήθεια!θα πινηγώ (=θα πνιγώ)από τα νερά !»
Τι είχε συμβεί;

ρε το κάνω εγώ λαμπίκο - ώσπου να πεις εσύ κρεμμύδι ..................

ο μπάρμπα- κόλιας  ο Ματσόλας

Γεια σου μπάρμπα Κόλια!
ξαφνιασμένος από το αναπάντεχο εκείνο γεια σου,και απασχολημένος καθώς ήτανε προσπαθώντας να πετύχει τη μετατροπή του μπρούτζου σε χρυσό σαν άλλος αλχημιστής,γύρισε και με κοίταξε καλά καλά.
Σαν με γνώρισε,αλαφιασμένος γιατί ένιωσε πως πιάστηκε στα πράσα,μου ανταπέδωσε το χαιρετισμό,και ξανάσκυψε πάλι ιδρωμένος καθώς ήταν στο παράνομο και παραφύση πείραμά του.΄΄Μα τι φτιάχνεις;΄΄τον ρώτησα απορημένος.Εκείνος χωρίς να σηκώσει τη μέση του,έτσι καθώς ήταν σκυμένος μου απάντησε. ΄Χα! δε βλέπεις; Κρασί φτιάχνω.΄΄

ΑΠΟΦΑΣΗ του σεβασμιωτάτου ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ μας ....


Λάβαμε  και παραθέτουμε  στην συνέχεια  απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της  ΙΕΡΑΣ  ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ  ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ & ΣΠΑΡΤΗΣ σχετικά με την ανέγερση ανδριάντα του αείμνηστου  ιερέως και διδασκάλου του Χάρακα  ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΕΠΠΑ.

ο ΖΑΡΑΚΑΣ..... τα τρία Π ........ και ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ


ΠΟΛΙΤΗΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


 Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης
και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης

Ουρανία......


Τον άντρα μου τον πήρα από προξενιό.Παντρεύονταν μια ξαδέλφη μου κι είχα πάει να τη βοηθήσω να σιδερώσει τα προικιά.Εκεί που ήμασταν με τη μικρότερη αδερφή της στην αυλή ,πέρασε αυτός.Γκιζερνούσε με τα’άλογο στα χωριά και πούλαγε κρασί.Τον φώναξε η θεια μου να σταθεί ,βγήκε ,πήρε μια οκά κρασί.Εγώ τον είδα που μας κοίταζε ,δεν του έδωσα όμως σημασία.Αυτός,ούτε το ίδιο βράδυ,πήγε και βρήκε το μπάρμπα μου.Ετσι κι έτσι του λέει.Είδα στην αυλή σου ένα κορίτσι και μ’άρεσε.Ποια από τις δυο; ρωτάει αυτός.Η μια ήταν πιο παχιά αλλά κάπως χλωμή ,μπούχαβο κορίτσι,η άλλη μου φάνηκε γερή.Αυτή θέλω.

ΔΙΑΠΛΟΥΣ παρθένων απόκρημνων ακτών του ΜΥΡΤΩΟΥ .................


το σπίτι του Jerome  στην  πίλιζα
ένα απραγματοποίητο  όνειρο -  "αμερικάνικου"  τύπου
προσφέρεται  για καταφύγιο "εραστών" της Ζαρακίτικης  άγριας  φύσης.
 ( ΦΩΤΟ - Κώστας  Γ. Φιφλής )

ΤΟΝ άρτον ΗΜΩΝ ΤΟΝ ΕΠΙΟΥΣΙΟΝ...

Τα παλιότερα χρόνια και κυρίως πριν από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ,λίγες οικογένειες στον Ζάρακα έκαναν αρκετό σιτάρι και κριθάρι για να περάσουν τη χρονιά τους.Έτσι αναγκάζονταν να αγοράσουν για συμπλήρωμα σιτάρι ή αλεύρι από άλλους παραγωγούς,άλλων χωριών ή από το εμπόριο.
Το σιτάρι το άλεθαν κατά μικρές ή μεγάλες ποσότητες στους ανεμόμυλους των γύρω υψωμάτων,που το πήγαιναν με τα ζώα τους.Όταν ερχόταν το αλεύρι η νοικοκυρά κοσκίνιζε,όσο χρειαζόταν,με την κρισάρα ή σίτα ,το ζύμωνε με ζεστό νερό ,αφού το ανακάτευε πρώτα με προζύμι,που χρησίμευε για μαγιά και τέλος έκανε τα καρβέλια ή τις φρατζόλες , το σκέπαζε με μάλλινα ρούχα για να μην κρυώσει και το άφηνε να γίνει ή να ΄ρθει ,όπως το λένε καλύτερα.Το ζύμωμα του ψωμιού με τα χέρια είναι μια δύσκολη και αρκετά κουραστική δουλειά και θέλει και δύναμη και τέχνη από τη γυναίκα ζυμώστρα.


Συνήθως γινόταν νύχτα ,τις πρωινές ώρες ,αφού ανάπιαναν το προζύμι αποβραδίς κατά την εποχή του χειμώνα,κυρίως.Όταν πλησίαζε να γίνει ή να ρθει το ζυμάρι ,που ήταν τοποθετημένο καρβέλια και φρατζόλες πάνω στην ψωμόταβλα και τυλιγμένο με ένα ειδικό μακρόστενο αργαλένιο ύφασμα που το λένε μισάλι ,τότε η νοικοκυρά άναβε κλαριά και έκαιγε το φούρνο για κάμποση ώρα .

πρωτοχρονιά 2011


............κύριε  Δήμαρχε  και εμείς ως εκκλησία και σεις ως διοίκηση  προς τον λαό 
 έχουμε   παράλληλους   δρόμους .
εμείς είμαστε  διάκονοι  των μυστηρίων  του θεού  και σεις είστε διάκονοι  και υπηρέτες
του λαού του θεού δια τα υλικά αγαθά  και  μεις για τα πνευματικά .............
( παν. Αρχιμανδρίτης  ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ  ΠΕΤΡΟΛΕΚΑΣ )

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ...


Εμφανή η τάση επιστροφής στα βουνά
Ολοένα και αυξάνεται το ρεύμα μόνιμης διαβίωσης στους ορεινούς οικισμούς της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.
Μια νέα ευκαιρία για μια άλλη ανάπτυξη στα ελληνικά βουνά εμφανίζεται στα τελευταία χρόνια,κατά τα οποία καταγράφεται μια μικρή,αλλά εμφανής πια τάση επιστροφής στα ορεινά.
Η τάση ολοκληρωτικής εγκατάλειψης των ορεινών οικισμών έχει ανακοπεί,οι πληθυσμοί σε ορεινές πόλεις εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης ,ενώ φυτρώνουν και τα πρώτα βλαστάρια μιας νέας παρουσίας σε ορεινά χωριά.»Ηδη τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια αύξηση 4 % των πληθυσμών στους ορεινούς όγκους.Εκτιμάμε ότι η επιστροφή στα βουνά θα αποτυπωθεί με καθαρό τρόπο στην απογραφή του 2011» ,λέει στην «Κ» ο κ.Δημήτρης Καλιαμπάκος ,καθηγητής του Μετσοβίου Πολυτεχνείου και συντονιστής του Διεπιστημονικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών.»
Οσοι εξορμήσαμε τις μέρες των γιορτών στα ορεινά θα συναντήσουμε αυτό τον κόσμο,που πήρε τη μεγάλη απόφαση και…πήρε τα βουνά.Πρόκειται για δύο κατηγορίες.Καταρχήν ,είναι οι λεγόμενοι εσωτερικοί «πρόσφυγες ποιότητας ζωής»,δηλαδή πολίτες που αν και είχαν μια ικανοποιητική δουλειά στις μεγάλες πόλεις ,απαυδισμένοι από την εντατικοποίηση ,την κενότητα και την πολλαπλή ρύπανση των μεγαλουπόλεων αναζητούν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής ,μια άμεση επαφή με τη φύση.Η δεύτερη μεγάλη δεξαμενή,η οποία θα αυξάνεται τα επόμενα χρόνια ,είναι οι νεόπτωχοι των πόλεων ,μακροχρόνια άνεργοι ή εργαζόμενοι με πενιχρές αποδοχές ,που δεν βλέπουν διέξοδο και αναζητούν ένα νέο ξεκίνημα στα χωριά τους.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


Αγαπητά μέλη ,σας προσκαλούμε την Κυριακή 16 Ιανουαρίου και ώρα 11.00 π.μ. στην Αίθουσα του Συλλόγου μας ,στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευσή μας με θέματα ημερήσιας διάταξης :
1. Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός για το έτος 2010,του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου
2. Εκλογή τριμελούς Εφορευτικής Επιτροπής που έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας ,την καταμέτρηση των ψήφων ,τη σύνταξη και υπογραφή των σχετικών πρακτικών ανάδειξης των εκλεγέντων
3. Εκλογή επτά τακτικών και τριών αναπληρωματικών μελών για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας
Θα ακολουθήσει η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου μας.
Σας καλούμε λοιπόν να συμμετάσχετε ενεργά ,ώστε ο Σύλλογός μας να συνεχίσει την ύπαρξή του και το έργο του,θέτοντας από κοινού τους στόχους μας για την κανούρια χρονιά και καταβάλλοντας τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να πραγματοποιηθούν.