ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ ΧΑΡΑΚΑΣ

Ο Χάρακας κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και κυρίως Ιούλιο –Αυγουστο παίρνει άλλη μορφή.Οι απόδημοι Χαρακιώτες δεν παραλείπουν να επισκεφτούν το αγαπημένο τους χωριό.Ετσι και φετος,αν και λιγότεροι από τον προηγούμενο χρόνο ,έδωσαν ζωή στην πλατεία και στα δύο μαγαζιά(πολύ χαρακτηριστικό,τα πολλά μικρά παιδιά) .
Οι γιορτές τιμήθηκαν δεόντως , και της Αγίας Παρασκευής και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με τα συνοδεύοντα αυτές πανηγύρια και γλέντια.

Ο Σύλλογος οργάνωσε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις: Θεατρικά ,παραδοσιακά φαγητά,παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια,παιδικά παιχνίδια κ.λ.π. με μεγάλη επιτυχία.
Οι κτηνοτρόφοι εξακολουθούν να τηρούν την οικογενειακή παράδοση με τα κοπάδια τους το Καλοκαίρι στο χωριό και το Χειμώνα στα χειμαδιά.Σημειώνω ότι ο παλιός μόνιμος κτηνοτρόφος για μια ζωή Παναγιώτης Ροβάτσος μας έφυγε στα 90 του χρόνια αλλά άφησε άξιους συνεχιστές τα παιδιά του.Ο άλλος παλιός κτηνοτρόφος Σωτήρης Ροβάτσος συνεχίζει ακμαίος την παράδοση μαζί με τα παιδιά του και τα εγγόνια του ,μάλιστα έχει ειδικότητα στο να κατασκευάζει και να πουλάει παραδοσιακές μαγγούρες.Ο δε εγγονός του Σωτηράκης ,σπουδαγμένος τυροκόμος,έχει αρκετή παραγωγή εκλεκτών τυριών.
Παρατηρήσαμε ότι οι δρόμοι μέσα στο χωριό βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση αλλά μάθαμε ότι υπάρχει πρόβλεψη για το νέο έτος.Επίσης δεν είδαμε το πολυαναμενόμενο νερό ,και για αυτό μάθαμε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την εξεύρεση κάποιου χρηματικού ποσού ώστε να φτάσει στην ολοκλήρωση.
Ένα ευχάριστο γεγονός είναι η ανοικοδόμηση νέων σπιτιών ,μετά τις γενικές ανακαινίσεις με αναγκαίες προσθήκες,με πιο πρόσφατη του Δημήτρη Αντρέα Παπαγεωργίου και λίγο παλαιότεροι της Πίτσας Πετρολέκα –Αργυροκώστα και των αδελφών -του Πέτρου Παναγόπουλου γαμπρού του Βασοκούλα,του Πρόδρομου Λουκίδη γιου της Άννας του Γιωρτσιβίλη ,του Γιάννη Η.Παπαγεωργίου ,του Θεόδωρου Λ.Παπαγεωργίου ,του Θεόδωρου Γ.Παπαγεωργίου-Γιάννη Ηλία Παπαγεωργίου ,του Δημήτρη Λ.Πριφτάκη του μακαρίτη Πανούλη Πετρολέκα ,του ΝίκουΚ.Φιφλή του Μιχάλη Δούκα των αδελφών Γκιουζέλη,Γεωργίου Ελ.Παπαγεωργίου και Μίμη Π.Παπαγεωργίου κ.λ.π.
Εχουμε νέα σπίτια εκ θεμελίων με πρώτο το ωραίο σπίτι της Δημάρχου Πίτσας Πριφτάκη –Χατζηγρηγορίου ,του Γιάννη Παύλου Πετρολέκα (Ντούρου),του Μίμη Παπαγεωργίου (Γκιόζη),του Γιάννη Γλυνάτση (γαμπρού της Βασιλικής Γκιουζέλη,του Σταύρου Μιχαλόπουλου (γαμπρού της Δήμητρας του Κατσώνη) ,του Γιάννη Η.Χελιώτη και αδελφών Παναγιολάζαρου,των ανηψιών της Βασίλως Δούκα και τώρα τελευταία θεμελιώθηκε το σπίτι της Ματούλας Τραιφόρου.
Ακόμη ένα ευχάριστο γεγονός που αυξάνει τις ελπίδες για αναγέννηση του χωριού είναι η γέννηση του 2ου παιδιού(μέσα σ’ένα χρόνο ακριβώς) του Γιάννη και της Βασιλικής Χελιώτη.

                                                             γράφει  ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ   ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια: