Δεκαπενταύγουστος 2009

"...η ευχή που λαχτάρησε
μέσα από τους κόρφους του βασιλικού
ο άνεμος της Παναγιάς
να την φυσήξει..."
(Οδυσσέας Ελύτης)

Πατριωτάκια, Χρόνια Πολλά!

Εκδηλώσεις Ιδρύματος ΠΕΤΡΟΛΕΚΑ

Το Σάββατο, 25 Ιουλίου 2009, στον Ιερό Ναό των 3 Ιεραρχών Χάρακα τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και, εν συνεχεία, ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μεγάλου ευεργέτου Γεωργίου Πετρολέκα.


Το Σάββατο, 1 Αυγούστου 2009, στον Ιερό Ναό των 3 Ιεραρχών Χάρακα τελέσθηκε, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης - κου Ευσταθίου, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, και, εν συνεχεία, ιερό μνημόσυνο του από το Χάρακα καταγόμενου, αειμνήστου και μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης, Παντελεήμονος Παπαγεωργίου, με τη συμπλήρωση 30ετίας από της εν Κυρίω κοιμήσεως αυτού (1979).



Διαχειριστική Επιτροπή Ιδρύματος ΠΕΤΡΟΛΕΚΑ

Έκθεση φωτογραφίας - Καλοκαίρι 2009


Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαρακιωτών πραγματοποιήθηκε
Έκθεση Φωτογραφίας στο χωριό.




Παναγιά η Πηλιουριώτισσα






Με μεγάλη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέσθηκαν στις 30 Ιουλίου 2009 από τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο τα εγκαίνια του νέου Ιερού Ναού που βρίσκεται στη θέση Πήλιουρα Κυπαρισσίου και σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, μέσα στο ελατοδάσος. Ο Ιερός Ναός είναι αφιερωμένος στην Παναγία την Πηλιουριώτισσα και στον Όσιο Σεραφείμ του Σάρωφ. Η θεμελίωσή του είχε πραγματοποιηθείς στις 02-08-2008 και κατόπιν, με δωρεές των προσκυνητών (ντόπιων και των απανταχού Κυπαρισσιωτών) έγινε ο ολοκλήρωση όλου του οικοδομήματος καθώς και του εσωτερικού εκκλησιαστικού διακόσμου.
Στην ακολουθία των εγκαινίων έλαβαν επίσης μέρος και οι Ιερείς : π. Χαράλαμπος Βέζος εφημέριος Κυπαρισσίου, π. Αναστάσιος Τραϊφόρος εφημέριος Ωρωπού Αττικής, π. Θεολόγος Γκιουζέλης εφημέριος Χάρακα, π. Χρήστος Κυριακόπουλος εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου Κηφισιάς, καθώς και ο υπεύθυνος των εγκαινίων π. Γεράσιμος Πετρολέκας Αρχιερατικός Επίτροπος Μολάων.
Έψαλε ο πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Σπάρτης κ. Παναγιώτης Τζανάκος.
Κατά την τελετή των εγκαινίων, παρευρέθηκε η Δήμαρχος Ζάρακα κυρία Παναγιώτα Πριφτάκη – Χατζηγρηγορίου και πλήθος προσκυνητών (περίπου στους 350) τόσο από το Κυπαρίσσι όσο και από τα γύρω χωριά (Χάρακας, Ρειχέα, Κρεμαστή, Πελετά, Αμυγδαλιά, Πηγάδι, Πούληθρα).
Μετά το τέλος της τελετής των εγκαινίων και της πρώτης Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προσφέρθηκαν σε όλους γλυκίσματα και φαγητά.
Την όλη ωραία αυτή εκδήλωση έκλεισε με ωραία δημοτικά τραγούδια που εντυπωσίασαν τον κόσμο, ο καλλιφωνότατος π. Χρήστος Κυριακόπουλος.


γράφει ο Γιάννης Πουλάκης

Στην Αγια-Τριάδα, στον Πειραιά...

Πριν την Κατοχή...

Μεταξύ άλλων διακρίνονται:
Ρεπούσης, "Καρανάσος", Γιάννης και Γιώργος Σακκής, Λιας της Αθηνάς,
"Μπελντές", θεια-Ματίνα "Ζάναινα", Ματίνα του "Παναγιοκοσμά",
Ματίνα και Γιαννούλα του "Μιχαλιστάμου", Θόδωρος Ηλιόπουλος,
Αντώνης Λιουδάκης, "Νικοκοσμάς", Μήτρος,
Παναγιώτης Ροβάτσος ("Σφήνας"),"Κατσαντώνης", Παναγιώτης Δούκας,
"Κωτσιμακρού", "Κωτσιτραϊφόρος","Γιάκωβας", μπαρμπα-Ζάνος,
"Αρκούδης", Διαμαντής Κόκκορης, Θόδωρος του Διαμαντή και "Νικομπακαλούμης"