Εορτασμός Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου - 8 Μαϊου 2008

Είναι μεγάλη ευλογία για το Χάρακα, που έχει προστάτη ένα τέτοιο Άγιο, το Θεολόγο, τον αγαπημένο μαθητή του Ιησού, τον Ευαγγελιστή της αγάπης. Και φέτος γιορτάστηκε με ευλάβεια από κατοίκους και άλλους προσκυνητές.
Ο εσπερινός κατανυκτικός, παρά τη συνεχή βροχή, τελέστηκε από πέντε ιερείς (πατήρ Θεολόγος - Χαρακιώτης εφημ. Χάρακα, πατήρ Χαράλαμπος - εφήμ. Κυπαρισσίου, πατήρ Νεκτάριος - εφημ. Λαμποκάμπου, μαζί με τον καλλικέλαδο ιεροψάλτη του Ιερού ναού Μολάων Γ. Πλεμμένο και τους βοηθούς του κ. Κατσουλώτο και κ. Γεωργαντώνη)
Την Κυριώνυμον ημέρα, ο καιρός ευνόησε και τελέστηκε ο όρθρος και η θεία λειτουργία στο καταστόλιστο ιερό εκκλησάκι του Αγίου, μέσα σε ένα μαγευτικό και ήρεμο περιβάλλον, φορτισμένο από την ομορφιά της άνοιξης, με προεξάρχοντα το Χαρακιώτη αρχιμανδρίτη πατέρα Γεράσιμο και τους ιερείς πατέρα Αναστάσιο, πατέρα Γεώργιο - εφημέριο Ασωπού, ο οποίος εκήρυξε το θείο λόγο με εξαιρετική γλαφυρότητα, τον πατέρα Κυριάκο - εφημέριο Νιάτων, τον πατέρα Χαράλαμπο, τον πατέρα Δημήτριο - εφημέριο Μεταμορφώσεως, μαζί με τον εξαίρετο ιεροψάλτη του Ιερού ναού Μολάων κ. Ζαμαρία.
Η αρτοκλασία και η περιφορά της Αγίας εικόνας στον ανθισμένο προαύλιο χώρο προκάλεσαν αίσθημα εσωτερικής αγαλλίασης.
Τη γιορτή ετίμησαν ο Νομάρχης Λακωνίας κ. Φούρκας, η Νομαρχιακή Σύμβουλος κ. Μπελεγρή και η Δήμαρχος Ζάρακα κ. Πριφτάκη - Χατζηγρηγορίου. Επίσης, ο κ. Μοσχοβάκος από Μολάους, ο οποίος δεν παραλείπει να δίνει το παρών σε κάθε εκδήλωση του χωριού μας. Οι προσκυνητές από τις Σπέτσες εφέτος ήσαν σχετικά ολίγοι, λόγω καιρού, ακολουθώντας την παράδοση 150 και πλέον ετών. Επίσης, ο Σύλλογος Χαρακιωτών, με τον πρόεδρό του κ. Παναγιώτη Πριφτάκη και αρκετά μέλη που έφτασαν με πούλμαν από τον Πειραιά. Ακόμη, πολλοί από κοντινά χωριά, αλλά και πιο μακρινά (Νιάτα).
Μετά τη Θεία Λειτουργία, προσφέρθηκαν γλυκά (δίπλες) από τον εορτάζοντα πατέρα Θεολόγο και μεζεδάκι - κρασάκι από το Σύλλογο. Το βράδυ της παραμονής, καθώς και της ίδιας μέρας, έγινε το καθιερωμένο γλεντάκι, με κέφι μέχρι πρωίας.
Γράφει ο Θεόδωρος Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: