ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΕΠΠΑ




Την Κυριακή 31/7/2011 πραγματοποιήθηκε στο Χάρακα σε μια σεμνή τελετή τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού παπα-Δημήτρη Πέππα επί 35 χρόνια δασκάλου και ιερέως στο χωριό ,ευγενικό αφιέρωμα των μαθητών του για όσα τους προσέφερε (γράμματα και πίστη).
Μετά τη Θεία Λειτουργία - το ιερό μνημόσυνο του μεγάλου ευεργέτη του Χάρακα Γεωργίου Πετρολέκα στην οποία εχοροστάτησε ο παναγιώτατος μητροπολίτης μας κ.Ευστάθιος συνοδευόμενος από πλειάδα κληρικών : Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Πετρολέκας - αρχιερατικός επίτροπος ,αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κοσμάς , πατήρ Αναστάσιος Τραιφόρος - εφημέριος Αγ.Αθανασίου Ωρωπού,πατήρ Γεώργιος Σμπιλής - εφημέριος Αγίου Δημητρίου Εδέσσης ,πατήρ Χαράλαμπος - εφημέριος Κυπαρισσίου-Χάρακα ,πατήρ Ιωάννης Μιλίδης Ιερού Προσκυνήματος Αγ.Βαρβάρας Χαλκίδος  ,πατήρ Νικόλαος Τζώρτζης ,Ιερολογιώτατος Κωσταντίνος Σκαλτσάς.
Εψάλη προ της προτομής στον αύλειον χώρο του Ναού ,στη δυτική πλευρά ,το τρισάγιον σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και κατάνυξης αλλά και ψυχικής ευφορίας όλων και ιδιαίτερα των μαθητών του ,που αξιώνονται μετά από εξήντα χρόνια από το θάνατό του ,να τιμήσουν το δάσκαλό τους και πνευματικό τους πατέρα.





Στη συνέχεια ,και αφού είχε προηγηθεί η εμπνευσμένη ομιλία του Παναγιώτατου περί ευεργεσίας και σχέσεως ευεργέτου και ευεργετηθέντος ,που αναφερόταν εμμέσως στον μακαριστό ,και τους επαινετικούς λόγους του για όσους συνεβαλλαν ώστε να ευωδοθεί η πρωτοβουλία αυτή ,έλαβε το λόγο ο κ.Θεόδωρος Παπαγεωργίου –και ως ανηψιός του μακαριστού παπα-Δημήτρη Πέππα ,ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στη ζωή του παπα-Δημήτρη ,τονίζοντας ιδιαίτερα τα αισθήματα αγάπης ,φιλανθρωπίας και ακτημοσύνης που τον διέκριναν και αφού ευχαρίστησε τους συμπατριώτες καθώς και τους παρευρισκομένους συγγενείς του μακαριστού (20 και πλέον εγγόνια και δισέγγονα) εκάλεσε τον πατέρα Γεώργιο (εγγονό) και εδιάβασε τον εμπνευσμένο και μεστό αληθειών λόγο ,που είχε εκφωνήσει κατά τον θεμέλιον λίθον του Ιερού Ναού των Τριών Ιεραρχών στις 7 Ιουλίου 1930.
Και η σεμνή τελετή έληξε με την αποκάλυψη της προτομής και τα χειροκροτήματα όλων αλλά και τα συγχαρητήρια προς τον φιλοτεχνήσαντα την προτομή,ο οποίος ήταν παρών ,εκλεκτόν Γλύπτη κ.Νικόλαο Γεωργίου για την θαυμαστή απόδοση του προσώπου του παπα – Δημήτρη.

                                                                                                   Αιωνία αυτού η μνήμη.









Aκόμα ένα ταξίδι –έφτασε στο τέλος.
Αλλη μια εμπειρία ζωής –μια Ιθάκη.
Περίπου 8 χρόνια πριν –μια αναμνηστική φωτογραφία λίγο πριν την Κατοχή - ο δάσκαλος καμιά πενηνταριά μαθητές και μαθήτριες - όλοι ξυπόλητοι , ήταν το πρώτο ‘’κλικ ‘’ μέσα μου.Η γένεσις.
Προχθές με ένα ‘’κλικ ‘’ της φωτογραφικής μηχανής μου αποτύπωνα την προτομή του δασκάλου και γύρω του τα ίδια παιδιά -60 χρόνια μετά. Ήταν η αυλαία.
Ευχαριστώ πολύ τον συνταξιδιώτη  και συμπατριώτη Θεόδωρο Παπαγεωργίου –καθώς και τη Γιώτα και τον Πάνο - την κόρη μου και τον ανιψιό μου - που από τον αυθορμητισμό της προσφοράς τους πήρα την πιο μεγάλη δύναμη για τούτη την αποκοτιά.
Πατριωτάκια
Καλό υπόλοιπο Καλοκαιριού.
Αύγουστος 2011 - σπυρος  πετρολέκας

Υ.Γ. Όταν η καρδιά σκέπτεται....... –  πεθαίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: