Σοβαρές βλάβες στον Προφήτη Ηλία

ΠΡΟΣ
- 5η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ
- ΔΗΜΟ ΖΑΡΑΚΑ

KOIN:
- Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης
- Ίδρυμα Πετρολέκα
- Εφημέριο Ενορίας Χάρακα


ΘΕΜΑ : Σοβαρές Βλάβες στον Βυζαντινό Ναό του Προφήτη Ηλία
Κατά την επίσκεψη μου στις 22 Ιουνίου στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία στον οικισμό του Χάρακα του Δήμου Ζάρακα, διαπίστωσα την ύπαρξη σοβαρών βλαβών στον φέροντα σκελετό (θόλος ναού), στο τέμπλο του ναού και σε άλλου χώρους - με πιθανότερη αιτία το σεισμό - που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Ειδικότερα απαιτείται αυτοψία από ειδικό συνεργείο, άμεσα μέτρα προφύλαξης, έλεγχος επικινδυνότητας προσπέλασης και παραμονής στον χώρο επισκεπτών, δυνατότητα τέλεσης λειτουργίας στην εορτή του ναού στις 20 Ιουλίου και τέλος εκτέλεση όλων των απαιτούμενων έργων αποκατάστασης των ζημιών.

Σημειωτέον ότι ο ανωτέρω ναός ευρίσκεται μέσα στον οικισμό της «Παλαιοχώρας» και περιλαμβάνει λείψανα μεσαιωνικής εγκατάστασης, έναν ακόμη βυζαντινό ναό, τέσσερα ερειπωμένα κτίρια οχυρωματικού χαρακτήρα, έναν βυζαντινό πύργο, στέρνες και ερειπωμένα κτίσματα.

Πρόκειται για σημαντικό Αρχαιολογικό Χώρο που σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, επιβάλλεται να προστατευτεί και να αναδειχθεί με καθορισμό ζωνών προστασίας.

Θεωρώ ότι απαιτείται ΑΜΕΣΑ να γίνει εκτίμηση των ζημιών, η αναγκαία μελέτη αναπαλαίωσης και η χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης από Υπουργείο Πολιτισμού, Δήμο Ζάρακα, Ίδρυμα Πετρολέκα, ιδιώτες χορηγούς κ.α.

Μάλιστα, το Ίδρυμα Πετρολέκα το 2005 με δική του χρηματοδότηση (περίπου 7.000€) και σε άριστη συνεργασίας με το 5ο γραφείο Ε.Β.Α. Μονεμβάσιας προχώρησε, για τον ανωτέρω αρχαιολογικό χώρο, στις ακόλουθες παρεμβάσεις :
Βελτίωση υφιστάμενου μονοπατιού.
Περίφραξη όλου του αρχαιολογικού χώρου.
Διευθέτηση λιθοσωρών.
Εργασίες καθαρισμού του χώρου και τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων.

Απαιτείται η δραστηριοποίηση άμεσα όλων μας, προς αποφυγή πιθανού ατυχήματος και προτού οι επιπτώσεις στο χώρο γίνουν μη αναστρέψιμες.

Υ.Γ. : Συνυποβάλλω φωτογραφικό υλικό

Νέα Σμύρνη 24/06/2008

σπύρος πετρολέκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: