Αρχιτεκτονική και Χάρακας (1)

Θα ξεκινήσουμε με μια γενική επισήμανση.
Η παρουσίαση που θα κάνουμε για την αρχιτεκτονική του χωριού μας δεν θα έχει την αυστηρή δομή που έχει ένα βιβλίο. Θα στηρίζεται σε τέσσερις βασικές ενότητες, οι οποίες θα επαναλαμβάνονται με ελεύθερο τρόπο, έτσι ώστε σαν κομμάτια ενός παζλ θα συντίθενται ένα-ένα νοητά και θα δημιουργούν την τελική εικόνα – την εικόνα του Χάρακα.


Οι επικρατέστεροι αρχιτεκτονικοί τύποι, οι επικρατέστεροι τρόποι κατασκευής, οι ελεύθεροι χώροι και οι επιπρόσθετες κατασκευές αποτελούν τους τέσσερις άξονές μας, οι οποίοι θα αποτυπώνονται στην συνείδησή μας με ένα χρώμα.
Το χρώμα του φόντου της πινακίδας παρουσίασης θα αντιστοιχεί με κάθε ενότητα για κατανόηση και γρήγορη αναζήτηση. Η σχέση χρώματος και ενότητας προσδιορίζεται στον παρακάτω πίνακα:




Ειναι ικανοί όμως οι χώροι αυτοί να καλύψουν σήμερα τις απαιτήσεις μας;
Η απάντηση είναι σχετική και έχει να κάνει με τα κριτήρια που θέτει ο καθένας... Παραδοσιακός τρόπος ζωής στο χωριό ή ζωή σε περιβάλλον χωριού με συνθήκες οργάνωσης του χώρου ίδιες με της πόλης; Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική...
Ένα είναι σίγουρο: ότι η λειτουργική οργάνωση των παραδοσιακών σπιτιών ενδυναμώνει τις σχέσεις των ανθρώπων και αυτό διότι οι χώροι “επιβάλλουν” την συνύπαρξή τους. Ας θυμηθούμε, εμείς που πάμε στο χωριό περιοδικά..., πόσες φορές κοιμηθήκαμε, ξυπνήσαμε, φάγαμε, κουβεντιάσαμε όλοι μαζί (με την οικογένεια μας, τα ξαδέρφια, τους θείους, τον παππού και την γιαγιά) και ίσως αυτό να μας κάνει να αναρωτηθούμε για το τι επιζητούμε κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τον τόπο καταγωγής μας...
γράφει ο Παναγιώτης Νικολαϊδης

(φοιτητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: