Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΖΑΡΑΚΙ ....;;;



ΠΡΟΣ :
Δήμο ΖάρακαΔήμο Μονεμβάσιας
Δήμο Βοιών

ΘΕΜΑ : ΑΠΕ και Ανάπτυξη στο νέο Δήμο Μονεμβάσιας
Με αφορμή πρόσφατη απόφαση (1414/2010) της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) για νέα άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε αιολικό σταθμό ισχύος 24MW στον Δήμο Ζάρακα, έχουμε επιγραμματικά να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω :
1. Ο Καλλικρατικός νέος Δήμος Μονεμβάσιας (νυν δήμοι Μονεμβάσιας, Ζάρακα, Βοιών, Ασωπού και Μολάων) αποτελεί μία χωρική ενότητα – πλην νυν δήμου Ασωπού - που σύμφωνα με το θεσμοθετημένο Ειδικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) αποτελεί Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας (Π.Α.Π.). Τούτο έχει ως συνέπεια το έντονο ενδιαφέρον για εγκατάσταση Αιολικών Μονάδων. Επισημαίνουμε ότι αυτές οι παρεμβάσεις - εγκαταστάσεις θα έχουν σημαντικότατες κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής.

2. Εξετάζοντας τις αναπτυξιακές παραμέτρους της περιοχής, εντός των διοικητικών ορίων του νέου Δήμου Μονεμβάσιας παρατηρούνται τα εξής :
- Τρεις περιοχές του οικολογικού δικτύου Natura 2000 (2 Τόποι Κοινοτικής Σημασίας : GR2540001, GR2540002 και 1 Ζώνη Ειδικής Προστασίας : GR2540007).
- Αναμένεται η υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος για την κήρυξη 10 οικισμών του Δήμου Ζάρακα ως παραδοσιακών.
- Ο νυν Δήμος Μονεμβάσιας χαρακτηρίζεται από το Ειδικό Πλαίσιο Α.Π.Ε. ως Δήμος με υψηλό δείκτη τουριστικής ανάπτυξης και υψηλή ζήτηση αιολικών εγκαταστάσεων (Δήμοι Μονεμβάσιας, Αραχώβης, Καρπενησίου και Καρύστου).
- Στους τέσσερις από τους πέντε νυν Δήμους που θα αποτελέσουν το νέο Δήμο Μονεμβάσιας, βρίσκονται σε στάδιο θεσμοθέτησης τα Χωροταξικά τους Σχέδια, σύμφωνα με τα οποία, το φυσικό περιβάλλον και το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, αποτελούν τις κυρίαρχες και μοναδικές παραμέτρους ανάπτυξης.
- Από το Υπουργείο Πολιτισμού ολοκληρώνονται στην περιοχή έρευνες αρκετών ετών με σημαντικότατα ευρήματα (ήδη αναμένεται η κήρυξη περιοχών ως Αρχαιολογικών Χώρων).

Μετά τα παραπάνω και με δεδομένη την αυτονόητη υποστήριξή μας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θεωρούμε παράλληλα αυτονόητες και τις παρακάτω ενέργειες :

1. Άμεση χρηματοδότηση για τη σύνταξη της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (Ε.Π.Μ.) και της αντίστοιχης Ορνιθολογικής για την περιοχή κατά προτεραιότητα, λόγω του χαρακτηρισμού της ως Π.Α.Π. Οι παραπάνω περιβαλλοντικές μελέτες - παρά το γεγονός ότι έχουν ζητηθεί κατ’ επανάληψη - δεν έχουν χρηματοδοτηθεί, ενώ παράλληλα οι χωροθετήσεις και οι εγκρίσεις για έργα και εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. προχωρούν.
2. Άμεση κήρυξη των 10 οικισμών του Δήμου Ζάρακα ως παραδοσιακών με την υπογραφή του αντίστοιχου Π.Δ.
3. Θεσμοθέτηση των Αρχαιολογικών Χώρων, έστω και με προσωρινή οριοθέτηση (λόγω του επείγοντος) όπως προβλέπει ο Αρχαιολογικός Νόμος.
Εν κατακλείδι, θεωρούμε επιβεβλημένη και επείγουσα τη συνάντηση, με πρωτοβουλία των Δήμων και συμμετοχή και άλλων Φορέων της περιοχής (π.χ. πολιτιστικοί σύλλογοι, βουλευτές Νομού, υποψήφιοι δήμαρχοι νέου Δήμου κτλ.) με την Υπουργό ΠΕΚΑ κα Μπιρμπίλη, για υποβολή θέσεων, προτάσεων, ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση σχετικού υπομνήματος.

Ν. Σμύρνη, 26/10/2010
σπύρος πετρολέκας
Τοπογράφος - Χωροτάκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: