ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΧΑΡΑΚΑ




                                              ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ι.ΠΡΙΦΤΑΚΗΣ  (Αμερικάνος)

 Έφυγε για την Αμερική γύρω στα 1870-1875 ,γύρισε στο Χάρακα το 1893 όπου παντρεύτηκε την Παρασκευή Πετρολέκα ,πρώτη ξαδέρφη του του ευεργέτη Γεωργίου Πετρολέκα και απόχτησε οχτώ παιδιά το Γιάννη ,το Μιχάλη ,τον Παναγιώτη,τη Σοφία,το Μήτσο ,την Ειρήνη ,το Γρηγόρη και το Μπάμπη. Άνοιξε το γνωστό μαγαζί του «Αμερικάνου» ,που συνέχισε μέχρι τα τελευταία χρόνια ο αείμνηστος γιος του Παναγιώτης.Πέθανε το 1920.




                                                     ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΟΒΑΤΣΟΣ (Τσάμης)

Θείος του Κατσάκου και του Αβράμη.Από τους πρώτους και γραφικούς προέδρους.Μας διηγείται ο Βασίλης Ρεπούσης το εξής ωραίο περιστατικό για τον μπαρμπα-Τσάμη ,που τον θυμάται γιατί του άρεσε να παίζει χαρτιά και να κάνει παρέα με νέους.
 «Γραμματέας τότε ήταν ο Πολύδωρος από τα Πιστάματα και ο μπαρμπα Τσάμης δεν του είχε πολύ εμπιστοσύνη γι αυτό έβαζε τη σφραγίδα στην τσέπη και πήγαινε στο Νομάρχη και απαιτούσε να γράψει ο ίδιος ο Νομάρχης τις αναφορές.
όταν ο νομάρχης ,ο οποίος του έδειχνε μεγάλη συμπάθεια γιατί ήταν ωραίος τύπος ,του έλεγε ότι αυτή είναι δουλειά του Γραμματέα αυτός απαντούσε ,δεν έχω τα μπιστά =δεν έχω εμπιστοσύνη , σκρουά γραμματί =να το γράψεις εσύ και συμπλήρωνε στρίβοντας το μουστάκι του
«Κουτ καμ κίμπιτι γαιδούρ»=εδώ έχω το πόδι του γαιδουριού ,εννούσε τη μεγάλη σφραγίδα που μοιάζει σαν το πόδι των γαιδουριών.
Πέθανε το 1941 στον Χάρακα σε μεγάλη ηλικία(80 ετών).Είχε τρία παιδιά δυο αγόρια κι ένα κορίτσι όλα στην Αμερική.



                                                ΙΩΑΝΝΗΣ Π.ΠΕΤΡΟΛΕΚΑΣ (Ρούμελης)

Γεννήθηκε το 1879.Έφυγε για την Αμερική το 1903 και γύρισε στο Χάρακα το 1911.
Παντρεύτηκε το 1912 την Αναστασία Κόκκορη από τα Πιστάματα και απόκτησαν 9 παιδιά τη Ματίνα,τον Παναγιώτη ,τη Μαρίνα ,το Μίχο,το Δημήτρη ,το Θόδωρο,τον Ανδρέα ,την Ελένη ,την Καλομοίρα (πλην της Ματίνας και του Μίχου όλοι οι άλλοι εν ζωή.) Εκτός από την αγροτική ζωή ήταν ακούραστος αγωγιάτης αλλά και μανάβης.Με τη βροντώδη φωνή του διαλαλούσε το εμπόρευμα και ιδίως τις ντομάτες από τα Λεβέτσοβα(10 ώρες δρόμο).Ήταν καλοκάγαθος και αγαπητός άνθρωπος.Πέθανε το 1957 σε ηλικία 78 ετών.





                                            ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΟΛΕΚΑΣ (Γκόμας)

Γεννήθηκε το 1877.Έφυγε για την Αμερική την πρώτη φορά σε ηλικία 17 ετών το 1903 ή το 1904.Δούλεψε για να κάνει την προίκα της αδερφής του και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1909.Ξανάφυγε το … και γύρισε οριστικά το 19..
Ασχολήθηκε με το εμπόριο είχε το γνωστό μαγαζί παντοπωλείο στο Χάρακα.Ήταν και καλός ψάλτης. Με την πρώτη γυναίκα του (Παναγιούλα Παπαγεωργίου ) (του Κοτρώνη) απέκτησε 5 παιδιά το Μιχάλη,το Γιώργο,το Χρήστο και τον Κώστα και με τη δεύτερη ,Θεοδώρα Σωτ.Παπαγεωργίου άλλα τέσσερα ,τη Βασιλική ,το Σωτήρο ,τον Παναγιώτη και την Κούλα.
Πέθανε το 1940 σε ηλικία 64 ετών.

                                       λυχνάρι  1989  - γράφει  θόδωρος  παπαγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: