Η προίκα του ΖΑΡΑΚΑ "αυγατίζει"...

 


Η προίκα για τον ΖΑΡΑΚΑ συν τον χρόνο "αυγατίζει". 
Μόνο μέσα στο 2024 προστέθηκαν δύο τίτλοι και μία τιμητική πρόταση.
 - Στην πρόταση κήρυξης ως Αποθέματος Βιόσφαιρας της ευρύτερης περιοχής
 Πάρνωνα – Μαλέα ο ΖΑΡΑΚΑΣ ευρίσκεται στην ζώνη του πυρήνα της.
 - Δύο «Απάτητες Παραλίες» από τις 198 σε όλη την χώρα, που θεσμοθετήθηκαν
 πρόσφατα, ευρίσκονται στον ΖΑΡΑΚΑ (πίλιζα,γλυφάδα).
 - Τρία στοιχεία (τουλουμοτύρι,στέρνα,αρμάθια) εντάχθηκαν προ ημερών
 με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, στο Εθνικό Ευρετήριο 
Αϋλης Πoλιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. 
Τι απομένει; Δράσεις από τους αρμόδιους φορείς και κυρίως από τον 
Δήμο για να καταστεί ο ΖΑΡΑΚΑΣ προορισμός βιώσιμης 
τουριστικής ανάπτυξης.Το πιστεύουμε το ελπίζουμε !!!

Παρουσιάζουμε στην συνέχεια τα τρία στοιχεία (στέρνα - αρμάθια -
 τουλουμοτύρι) που εντάχθησαν στον κατάλογο της UNESCO.

Πρακτικές διαχείρισης του νερού στους οικισμούς του Ζάρακα Λακωνίας. Η στέρνα 
Οι στέρνες αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν ζωτικής σημασίας κατασκευές 
για τα άνυδρα χωριά του Ζάρακα Λακωνίας. Οι κεραμοσκεπές των σπιτιών συλλέγουν
 τα νερά σε υδρορρόες και τα οδηγούν σε θολοσκεπείς στέρνες που βρίσκονται είτε στο 
υπόγειο των πέτρινων σπιτιών, είτε στο λιακωτό, δηλαδή στο χώρο που αναπτύσσεται 
από την εξωτερική πέτρινη σκάλα μέχρι την κύρια πόρτα. Το κυκλικό άνοιγμά τους στο 
άνω μέρος επιτρέπει τον καθαρισμό τους.



 Αρμαθιές: παρασκευή και κατανάλωση στον Ζάρακα Λακωνίας 
Τα αρμάθια αποτελούνται από άγρια χόρτα του βουνού αποξηραμένα - Μπρέσες και
 Κοκκινόκολα, μαζεύονται το χειμώνα, πλένονται και περνιούνται σε νήμα, αρμαθιά. 
Κρεμιούνται σε χώρους με φυσικό φως και αερισμό για αποξήρανση. Αποθηκεύονται 
σε πάνινες σακούλες σε μέρος χωρίς υγρασία. Έτσι διατηρούνται τα άγρια χόρτα για
 όλο το καλοκαίρι. Το αρμάθι βράζεται και σερβίρεται με μπόλικο λάδι και λεμόνι,
 συνοδεύεται εξαιρετικά με τουλουμοτύρι (ιδιαίτερο τυρί του Ζάρακα).





Η τέχνη παρασκευής παραδοσιακού τουλουμίσιου τυριού στον Ζάρακα Λακωνίας 
Το τουλουμίσιο τυρί οφείλει το όνομά του στο γεγονός ότι ωριμάζει μέσα σε τουλούμι,
 δηλαδή μέσα σε τομάρι κατσικιού ή προβάτου. Τα τομάρια προέρχονται από υγιή κατσίκια
 ή πρόβατα, που, μετά από διαδικασία απολύμανσης και συντήρησης, γυρίζονται έτσι
 ώστε οι τρίχες —οι οποίες λειτουργούν ως μόνωση— να είναι προς την εσωτερική 
πλευρά που θα μπει το τυρί. Το τουλουμίσιο φτιάχνεται συνήθως από μείγμα πρόβειου
 και κατσικίσιου γάλακτος. Το τυρί αποκτά μια ξεχωριστή, έντονη και ελαφρώς 
πικάντικη γεύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: