1994 - Καθένας με την τέχνη του και η θια-Αγγελικώ
με τις γκόγκες (ΛΥΧΝΑΡΙ τ.15 )
2022 – γκόγκες,τσόλια,κουρκουρμπίνες,γκόκιζες……..
Βασίλης Δούκας γιος της Αγγελικώς
Απολαύστε μια μικρή αναφορά για το Ζαρακίτικο
αυτό φαγητό, και ένα απόσπασμα χρονογραφήματος
του αείμνηστου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
δημοσιευμένο στο περιοδικό του Χάρακα ΛΥΧΝΑΡΙ(σ.π)
Λιτό παρασκεύασμα που συναντάμε σε αρβανιτόφωνες περιοχές
όπως η περιοχή του Ζάρακα.Η ονομασία διαφέρει από περιοχή σε
περιοχή,αναφαίρονται ως γκόχλες – γκόγκλες – γκόγκιες – γκόκιζες –
τσόλια – κουρκουμπίνες.
Αν και αρβανίτικο φαγητό το όνομά του
οφείλεται σε παράφραση της ελληνικής λέξης κοχλίας μιας και
όταν κουφώνουν το ζυμαράκι με τα δύο δάκτυλα (μέσο και δείκτη)
αυτό έπαιρνε το σχήμα όπως το κέλυφος του κοχλία.
Ο εποικισμός του Ζάρακα από Αρβανιτόφωνους χριστιανούς
ορθόδοξους το θρήσκευμα περί τον 15ο αιώνα είχε σαν αποτέλεσμα
την επιρροή της Αρβανίτικης διατροφικής κουλτούρας στον γηγενή πληθυσμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου