Μετά «Μήδειας» προφήτες… και η ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

  Το ζήσαμε κι’ αυτό στην Αθήνα, μέσα Γενάρη, στις μέρες της χιονόπτωσης. 
Εκχιονιστικά στο Κολωνάκι, χιονάνθρωποι στις παραλίες και, πρωτίστως, χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, σχεδόν μια βδομάδα, λόγω καταστροφών του δικτύου μεταφοράς ρεύματος από πτώσεις δένδρων. Το θέμα μονοπώλησε τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, καθώς και τα δελτία ειδήσεων στα κανάλια, μέχρι να σκάσει το θέμα των βιασμών και των παρενοχλήσεων. 
Πρώτη του Μάρτη, στη Βουλή, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κος Σκρέκας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτού με θέμα «πρόληψη, αναβάθμιση και υπογειοποίηση δικτύου ηλεκτροδότησης στην Ελλάδα», ανέφερε ότι προχωρούν υπογειοποιήσεις καλωδίων μεταφοράς ρεύματος άνω των 2000 χλμ. τα επόμενα χρόνια.
 Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι προτεραιότητα στην υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων έχουν περιοχές διέλευσης δικτύου από 1) περιαστικά ή άλλα δάση 2) οικισμούς με πυκνή βλάστηση και 3) περιοχές με ελκυστικούς για τον τουρισμό προορισμούς, όπως παραδοσιακοί οικισμοί, όπου σε ένα πανέμορφο τοπίο βλέπουμε άχαρους στύλους.
 Ενώ τόνισε ότι σε πρόσφατη συνεννόηση με τη ΔΕΔΔΗΕ, πρόκειται άμεσα να ανατεθεί Μελέτη προτεραιοποίησης των περιοχών υπογειοποίησης με βάση τα προαναφερόμενα κριτήρια.
 Πριν λίγους μήνες, στην περιοχή μας, για τη διασυνδετική γραμμής μεταφοράς ρεύματος Πελοπόννησος – Κρήτη, κατασκευάστηκε εναέριο δίκτυο 27 km από Υ/Σ Μολάων έως Τ/Σ στις Βοιές. Τα προηγούμενα χρόνια, κατά το στάδιο των αδειοδοτήσεων του έργου, έγιναν αρκετές παρεμβάσεις – κυρίως από τον περιβαλλοντικό σύλλογο «ΑΡΤΕΜΙΣ» – αναφορικά με τις σημαντικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές, μη αναστρέψιμες, επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή από τη χωροθέτησή του.
 Με συγκεκριμένα υπομνήματα και παραστάσεις ενημερώθηκαν για το θέμα οι τότε Υπουργοί κύριοι Σκουρλέτης και Σταθάκης, ο τότε τομεάρχης περιβάλλοντος αντιπολίτευσης κος Σκρέκας, τοπικοί βουλευτές, ο ΑΔΜΗΕ κ.ά. Οι ενστάσεις και οι έντονοι προβληματισμοί μας έτυχαν κατανόησης, ωστόσο, για να μην χαθούν τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για ένα τόσο σημαντικό ενεργειακά εθνικό έργο, απερρίφθησαν μετ’ επαίνων και το έργο υλοποιήθηκε – ολοκληρώθηκε προσφάτως. Συμπερασματικά, όταν μελετάς ένα έργο λανθασμένα και βιαστικά, αναγκάζεσαι να επικαλείσαι λαϊκές παροιμίες «απ’ ολότελα καλή και η Παναγιώταινα»…. ή πιο αστικά την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη… 
 Το οξύμωρο όμως είναι ότι όλα τα κριτήρια της μελέτης προτεραιοποίησης περιοχών υπογειοποίησης του δικτύου που ανέφερε ο Υπουργός, υπάρχουν σε πολλαπλάσιο βαθμό στην κατασκευασθείσα εναέρια γραμμή μεταφοράς της περιοχής μας (δασικές εκτάσεις με πυκνή βλάστηση – τοπίο ιδιαιτέρου κάλλους – παραδοσιακοί οικισμοί – παγκόσμιας εμβέλειας πολιτιστικό μνημείο και τουριστικός προορισμός κ.ά.). Λέτε η γραμμή αυτή μεταφοράς να κριθεί από τη μελέτη προτεραιοποίησης ως υποψήφια γραμμή περιοχών υπογειοποίησης λίγους μήνες μετά την κατασκευή της;! 
Κλείνοντας το σχολιασμό μου, θα καταθέσω για το γενέθλιο τόπο μου, τη Λακωνία - και δη την Επίδαυρο–Λιμηρά – μια θέση περισσότερο αντικειμενική, λόγω επαγγελματικής απασχόλησης, και λιγότερο συναισθηματική: 
Η Λακωνία, ιδιαίτερα η ανατολική, την τελευταία 10-ετία φαίνεται να μην αποτελεί κεντρική στρατηγική επιλογή στην συγκρότηση πλέγματος πόλων και αξόνων ανάπτυξης για τη βιώσιμη χωρική ανάπτυξη του εθνικού χώρου. Μια συγκριτική ματιά στους τομείς υποδομών, ενέργειας και βιομηχανίας της Βόρειας Ελλάδας νομίζω αρκεί… 
Γι’ αυτό το λόγο, οι μοναδικοί άξονες του αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής είναι τα 3Π, όπως είχα αναφέρει σε αρθρογραφία μου παλιότερα, και μάλιστα θα έλεγα ότι είναι μονόδρομος που απαιτεί άλματα και όχι βηματισμό: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ. 
Και θα κλείσω με τρία εμβληματικά έργα, ένα αντίστοιχα για κάθε τομέα, η εκκίνηση των οποίων έχει δραματικά καθυστερήσει, ενώ υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν καινοτόμα ορόσημα για μια εναλλακτική, βιώσιμη αναπτυξιακή πολιτική.
 - Κήρυξη Καστροπολιτείας Μονεμβάσιας ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς UNESCO
 - Κήρυξη χερσονήσου Μαλέα ως Περιφερειακό Πάρκο Εθνικής Εμβέλειας.
 - Οριοθέτηση - θεσμοθέτηση Γεωργικών Γαιών Υψηλής Παραγωγικότητας
Βέβαια, αυτού του είδους οι ενέργειες αποδίδουν μακροπρόθεσμα, έχουν πολιτικό κόστος και, κυρίως, δεν επιλέγονται από «πάνω», αλλά απαιτούνται από «κάτω». 
 Πατριωτάκια, καλή άνοιξη! (και σύντομα λεύτεροι με το «Ελευθερία») 
 Μάρτιος 2021 
σπύρος πετρολεκας
 χωροτάκτηςς – πολεοδόμος


Δεν υπάρχουν σχόλια: