Καλοκαιρινός Χάρακας 2020

 



        Τα καλοκαιρινά  νέα του χωριού μας - υπό την σκιά  του covid-19 -
παραθέτει ο εκλεκτός συνεργάτης του Bloge Θεόδωρος Παπαγεωργίου.
Σημαντικώτερα , η επανίδρυσητης ιεράς μονής Αγίου  Ιωάννου
του θεολόγου και επαινετές οι πρωτοβουλίες του συλλόγου μας
για τηλεΐατρική -αιμοδοσία και  αποκατάσταση φθορών στο λαΐκό
 μνημείο του ¨σταυρού¨ -το πέτρινο  μονοπάτι.
οι φωτογραφίες ελήφθησαν απο τον ιστότοπο του συλλόγου (σ.π)



 Η φετεινή χρονιά σημαδεύτηκε έντονα και ανεπανόρθωτα από εκείνον τον αόρατο ιό που όλοι γνωρίζουμε τι προκάλεσε σε όλη την ανθρωπότητα.
 Στο χωριό μας αλλά και σε όλη την Λακωνία δεν έκανε "αυτοπρόσωπη" εμφάνιση, συμπαθώς φερόμενος προς τους νομοταγείς και υπάκουους κατοίκους, οι οποίοι ετήρησαν απαρεγκλίτως τα επιβληθέντα προφυλακτικά μέτρα. Ειδικώς, εμείς οι Χαρακιώτες μπορούμε να επικαλεστούμε και την προστασια του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που κατά την περίοδο αυτή είχε αποφασιστεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κκ. Ευστάθιο και είχε αρχίσει η διαδικασία της ιδρύσεως Ιεράς Μονής στον Αι Γιάννη. 
Αυτό το μεγάλο και απρόσμενο γεγονός ήταν εκείνο που κυριάρχησε στον Χάρακα την φετινή άνοιξη και συνεχίστηκε το καλοκαίρι. Προφανής είναι η σημασία πνευματική αλλά και οικονομική για το χωριό μας και όχι μόνο. Ετσι, αφού ευπρεπίστηκε ο Ναός καθώς και ο προαύλιος χώρος και τα προυπάρχοντα κελιά,
 Στις 12 Ιουλίου έγινε η κουρά και η χειροτονία σε Μοναχό και Διάκονο του νεαρού συμπατριώτη μας Βασιλείου Κόκκορη (ο πατέρας του από την Ρηχειά και η μητέρα του από τον Χάρακα), και ο οποίος ονομάστηκε ΠΑΤΗΡ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ. Ηταν μία ανεπανάληπτη ημέρα που όσοι παρευρέθηκαν δεν θα την ξεχάσουν, και ήταν πολλοί αυτοί (περίπου 500 -600 άτομα).




 Μετά από 1 μήνα έγινε στη Ρηχειά από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας η χειροτονία του πατρός Αμφιλόχιου σε Πρεσβύτερο, εν μέσω πολλών συμπατριωτών και φίλων και μεγάλης συγκινήσεως. Μετά την χειροτονία του σε Πρεσβύτερο, ετέλεσε καθημερινές λειτουργίες στο Μοναστήρι και στον Χάρακα, στον οποίο εχει ορισθεί ως εφημέριος.
 Στη συνέχεια, στις 31 Αυγούστου έγινε στο Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας στον Γέρακα, η χειροθεσία του π. Αμφιλόχιου από Πρεσβύτερο σε Αρχιμανδρίτη. Ο κόσμος της περιοχής με ενθουσιασμό υποδέχθηκε το γεγονός και προβλέπεται η πρόθυμη βοήθεια όλων για την πρόοδο και μακροημέρευση και εμπλουτισμό σε αριθμό μοναχών.
 Από τους πρώτους που έδειξαν την έμπρακτη βοήθεια τους, ήταν ο Σύλλογος Χαρακατιωτών "Αγ.Ιωάννης ο Θεολόγος", που ανέλαβε και οργάνωσε το κέρασμα των παρευρισκομένων στη χειροτονία, καθώς και τη δωρεά διαφόρων ιερών σκευών. Ακολούθησαν και άλλοι με διάφορες προσφορές προς την Μονή.







 Αλλα νέα σοβαρά και αξιόλογα, δεν είχαμε πολλά. Το πιό σοβαρό και σπουδαίο για το οποίο αξίζει επαίνου, ήταν οι εξετάσεις υγείας (Τηλεΐατρική) που οργάνωσε ο Σύλλογος σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Μολάων, όπου εκεί υπάρχουν τα λεπτομερή στοιχεία 65 Χαρακιωτών που εξετάστηκαν στον Χάρακα. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων επιδόθηκαν στον Χάρακα με τις απαραίτητες συμβουλές στον καθένα χωριστά, από γιατρους του Νοσοκομείου.
 Αντιθέτως, στην Αιμοδοσία για την Τράπεζα αίματος του Χάρακα προσήλθαν μόνο 3 άτομα !!.
 Τα "Πετρολέκεια" που εγίνονταν κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του Συλλλογου, εφέτος δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοιού.
 - Εγινε το καθιερωμένο μνημόσυνο εις μνήμη του μεγάλου ευεργέτου Γ.Ν.Πετρολέκα από το Ιδρυμα.
 - Ευχάριστο γεγονός ήταν ότι η πλατεία η οποία μπορεί να μην είχε κόσμο όπως παλιότερα, όμως η ατμόσφαιρα ήταν ζωντανή και ευχάριστη.
 - Τα καθιερωμένα μπάνια των νέων και το ξενύχτι στην πλατεία μέχρι τα ξημετώματα, δεν σταμάτησαν.
 - Τα λιγοστά αμπέλια που απέμειναν, είχαν μέτρια καρποφορία. Πάντως, οι ιδιοκτήτες τους βάλανε τα μικρά βαρελάκια για δική τους χρήση.
 - Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις : Αγία Παρασκευή και η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, δεν συνοδεύτηκαν από πανηγύρια όπως άλλοτε.
 - Η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων λειτουργήθηκε με την ιδιωτική πρωτοβουλία του Θεόδωρου Δ.Παπαγεωργίου. 







- Ακόμη, ένα ευχάριστο γεγονός ήταν ότι το φετεινό καλοκαίρι γεννήθηκαν πέντε (5)παιδιά από Χαρακιώτες γονείς : 
1. Η Βιβή κόρη του Δημήτρη και της Ντίνας Ξαστερούλη, έφερε στον κόσμο το τρίτο της παιδί (κοριτσι) στις 31.5.2020. 
2. Η Γιώτα Ανδρομιδά , εγγονή του Τάσου και της Καλλιόπης Μανίκη, έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί (αγόρι).
 3. Η Κατερίνα Νικολοπούλου, κόρη τουΓιάννη και της Μάγδας Παπαγεωργίου, έφερε στον κόσμο το τρίτο της παιδί(κορίτσι). 
4. Η Λυγερή, κόρη του Νίκου και της Μαίρης Δούκα, έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί (αγόρι).
 5. Η Ευφημία Λεμπούση, κόρη του παπαΤάσου Τραιφόρου και της Κατερίνας, έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί(αγόρι).


 Επίσης, επέτυχαν στα ΑΕΙ, οι παρακάτω νέοι του Χάρακα : 
1. Η ΕΙΡΗΝΗ ΧΕΛΙΩΤΗ του Νικολάου και της Βαλάντως, εισάγεται δεύτερη στο Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
2. Η ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΡΟΒΑΤΣΟΥ του Δημήτρη και της Μάριλυ, εισάγεται στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ηράκλειο).
 3. Η ΑΓΑΠΗ ΤΡΑΙΦΟΡΟΥ, του παπα Τάσου και της Κατερίνας εισάγεται στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης τουΠανεπιστημίου Αθηνών.
Είχαμε και δυσάρεστα γεγονότα στο χωριό μας
 • Απεβίωσε στις 23/6/20 σε Νοσοκομείοτων Αθηνών, η ΠΙΤΣΑ ΠΕΤΡΟΛΕΚΑ - ΑΡΓΥΡΟΚΩΣΤΑ. Ήταν η μεγαλύτερη από τις τρεις κόρες του Παναγιώτη (Ράλια) και της Μαρίας Πετρολέκα (Πίτσα, Μαργαρίτα και Γεωργία). Ήταν επιτυχημένη επαγγελματίας, αγαπούσε πολύ τις αδελφές της και η μία αδελφή βοηθούσε την άλλη. Υπήρξε γυναίκα δραστήρια, με ευγενείς φιλοδοξίες, ενημερωμένη σε όλους τους τομείς της ζωής, με πρωτοβουλίες και δυναμισμό σε ο,τι έκανε. Είχε παντρευτεί τον διακεκριμένο δικηγόρο του Πειραιά, Γιώργο Αργυροκωστα. Η Πίτσα, λάτρης του ωραίου, ευδοκιμησε ως επαγγελματίας καλλιτέχνης στην προσφορά υπηρεσιών για την ανάδειξη της ομορφιάς των γυναικών με την τρέχουσα μόδα. Αιωνία της η μνήμη !




 • Απεβίωσε στις 11 Αυγουστου και κηδεύτηκε στον Πειραιά, ο ΦΛΩΡΟΣ (ΑΚΗΣ) ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ, σε ηλικία 74 ετών. Ηταν παντρεμένος με την Αφροδίτη Γκιουζέλη (του Γάλλου), με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Ευάγγελο και την Βασιλική τα οποία ειναι παντρεμένα. Αγαπούσε και επισκεπτόταν συχνά τον Χάρακα, καθώς συμμετείχε και σε ολες τις εκδηλώσεις του Συλλόγου. Υπήρξε Καπετάνιος στο Εμπορικό Ναυτικό απ'όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη !
 • 22-9-20 Απεβιωσε  στο Νοσοκομείο των Μολάων η Βαρβάρα Τραιφόρου. Ευχόμαστε Καλή της Ανάπαυση και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στα παιδιά της Παναγιώτη, Χρήστο και Ειρήνη και στις οικογένειές τους. Αιωνία της η μνήμη !









Δεν υπάρχουν σχόλια: