ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΖΑΡΑΚΑ



Εκλογές στην Ελλάδα 20 Φλεβάρη 1905.
Τρία κόμματα διεκδικούν την εξουσία.ΕΘΝΙΚΟΝ ( Θεόδωρος Δηληγιάννης) -ΝΕΩΤΕΡΙΣΤΙΚΟΝ 
( Γεώργιος Θεοτόκης ) –ΤΡΙΤΟΝ ΚΟΜΜΑ (Αλέξανδρος Ζαίμης) .
Νικητής ο Δεληγιάννης από τα Λαγκάδια Αρκαδίας –ο οποίος λίγο αργότερα στις 31 Μαίου δολοφονήθηκε στις σκάλες της Βουλής .
 Με την Διοικητική Μεταρρύθμιση του 1899 ο νομός Λακεδαίμονος (νυν ΛΑΚΩΝΙΑΣ) είχε δύο επαρχίες -  Λακεδαίμονος & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΛΙΜΗΡΑΣ με έδρα τους Μολάους .
 Ο Δήμος Ζάρακα με Βασιλικό Διάταγμα (ΓΕΩΡΓΙΟΣ) του 1880 και Υπουργό Εσωτερικών τον συμπατριώτη Ν.ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ είχε δύο πρωτεύουσες την Κρεμαστή το Καλοκαίρι και το Κυπαρίσσι το Χειμώνα.




 Παρουσιάζουμε στη συνέχεια ένσταση προς την Βουλή των Ελλήνων –κατά του κύρους τη εκλογής βουλευτών της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς από τον υποψήφιο βουλευτή Γεώργιο Καπιτσίνη. 
 Για την ιστορία ο Γ.Καπιτσίνης καταγόταν από την περιοχή Μονεμβασίας ήταν στρατιωτικός –βουλευτής κατά την περίοδο 1902-1904 στην συνέχεια μετανάστευσε στην Αμερική και επέστρεψε να πάρει μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913 όπου έπεσε ηρωικά μαχόμενος,
Γράφει μεταξύ των άλλων στην ένστασή του.


Ένστασις Γ.Π. Καπιτσίνη υποψήφιου βουλευτού Επιδαύρου Λιμηράς ,αποτυχόντος και Θ.Χ.Καπιτσίνη εκλογέων αμφοτέρων κατοίκων Αθηνών. 
 Κατά του κύρους της κατά την 20ην Φεβρουαρίου ε.ε. ενεργηθείσης εκλογής βουλευτών της επαρχίας Επιδάυρου Λιμηράς διά τους εξής λόγους:






 Α .) Διότι ενώ κατά την σαφεστάτην και ανεπίδεκτον διαστροφής διάταξιν του άρθρου 46 του ΧΜΗ νόμου περί εκλογής βουλευτών η ψηφοφορία ενεργείται εν τη πρωτευούση του Δήμου .ο Νομάρχης Λακεδαίμονος φατριαστικώς ενεργών και προς επηρεασμό των εκλογέων επί αναμφισβητήτω πολιτική βλάβη των εν τω συνδυασμό υποψηφίων Κ.Ν.Παπαμιχαλόπουλου και Π.Θ.Ρίτσου και του ετέρου ημών των ενισταμένων παρεβίασεν ασυστόλως τον νόμον διατάξας ίνα η εκλογή μη ενεργηθή εν τη πρωτευούση του δήμου ήτις εστί κατά το Χειμώνα το χωρίον Κυπαρίσσιον ,αλλά κατ’εξαίρεσιν φέτος εις το οκτώ όλας ώρας μακράν αυτού κείμενο ορεινότατον χωριό Κρεμαστήν ,απρόσιτο κατά τον Χειμώνα και μέχρι του μηνός Απριλίου καθιστάμενον εις τους κατοίκους των λοιπών χωρίων του δήμου ένεκα της καταπιπτούσης αφθονωτάτης χιόνος ,ήτις επί εβδομάδας όλας πλειστάκις διακόπτει την συγκοινωνίαν.
...........................................................................................................................................................

 Εν τούτοις η πρωτάκουστος αύτη εις τα εκλογικά όργια και αξία παντός στιγματισμού διαταγή του νομάρχου Λακεδαίμονος αποτρέψασα πλείστους εκλογείς κατοικούντας εν τη πρωτευούση του δήμου ,το Κυπαρίσσιον και τα χωρία Χάρακα ,Πιστάματα κ.λ.π. όπως μεταβώσιν εις το χωρίον Κρεμαστήν προς ψηφοφορίαν και λόγω των χιόνων και του βαρυτάτου Χειμώνος και εκ της πεποιθήσεως άλλως τε ,ην έτρεφον περί του ακύρου της εκλογής μακράν της πρωτευούσης του δήμου ενεργηθείσης ,έσχεν αποτελέσματα λίαν ευφρόσυνα υπέρ των προστατευομένων του κυρίου Νομάρχου υποψηφίων Θεόδωρου Δ,Ρίτσου και Μιχ.Στελλάκη αναδειχθέντων βουλευτων.
Δεν συγκαταριθμούμεν μετά τα ανωτέρω και τον ωσαύτως επιτυχόντα Γ.Λυραν ,καθόσον η επιτυχία αυτού εξαρτήθη και εκ τινος καλπονοθεύσασας επιβοηθητικώς λαβούσης ,χωραν εν τω Δήμο Βοιών ,περί ης αμέσως παρακατιόν ποιούμεθα λόγον.
.............................................................................................................................................................
.............................................................................................................................................................

                                                                                                Εφημερίδα  ΣΚΡΙΠ  20-3-1905




Δεν υπάρχουν σχόλια: