ΠΑΝΟΣ Ι. ΠΕΤΡΟΛΕΚΑΣ - " Πανούλης "




- Μεγαλύτερα προτερηματα και ελαττώματα Χαρακιωτών –Ζαρακιτών ;
- Οι Χαρακιώτες και γενικά οι Ζαρακίτες διακρίνονται για την εργατικότητά τους και σαν άτομα προοδεύουν ειδικά στο εμπόριο ,αλλά δεν συνεργάζονται όπως θα έπρεπε στον επαγγελματικό τομέα που θα μπορούσαν να κάνουν θαύματα.
- Αγαπημένο σου τραγούδι;
- Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι το «Αγριολούλουδο» που το τραγουδά ο Καζαντζίδης.
- Αγαπημένο σου λουλούδι;
- Το αγαπημένο μου λουλούδι είναι η ανεμώνη.
- Αγαπημένο φαγητό;
- Το αγαπημένο μου φαγητό είναι η σπανακόπιτα,τα καλτσούνια,τα σταρένια παξιμάδια με
  τουλουμίσιο τυρί.
- Μια παλιά ιστορία;
- Θυμάμαι στο γάμο του Μιχαήλ Ροβάτσου (του τσαγκάρη)που παντρεύτηκε το Βγενιώ του Κωτσοβάκη ,την ώρα που χορεύανε στην πλατεία του χωριού έπιασε μια ψιλή βροχούλα και τότε πήγαν στο μαγαζί του μπάρμπα-Νικόλα (πατέρας του Καρανάσου)για να συνεχίσουν το χορό.
Ο μπαρμπα-Νικόλας καθόταν στην πόρτα και δεν άφηνε κανένα μικρό παιδί να μπει στο μαγαζί Όταν έφθασα στην πόρτα και με είδε μου είπε «Εσύ έμπα μέσα γιατί κάνεις τα θελήματα»
και έτσι κάθησα μπροστά στον πάγκο ,επάνω στον οποίο κάθονταν πάρα πολλά άτομα (εκεί που σήμερα είναι το μακρόστενο ψυγείο ήταν ο πάγκος)και ύστερα από λιγη ώρα άκουσα ένα τρίξιμο σαν να έσπαζε κάποιο σανίδι (ήταν το πάτωμα που άρχιζε να ραιζει)και είπα μέσα μου «πάει το στασίδι του μπαρμπα-Νικόλα».
Δεν πρόλαβα να σκεφτώ ή να πω οτιδήποτε και έσπασε το πάτωμα και όλοι αυτοί που ήταν καθισμένοι στον πάγκο πέσαν πάνω μου και δεν μπορούσα να κουνήσω ούτε τα δάχτυλα των ποδιών μου.Κάποιος όμως με τράβηξε κι όταν βγήκα ,το πρόσωπό μου ήταν σχεδόν μαύρο κι όταν ύστερα από λίγο που με είδε ο γιατρός ο Πετρολέκας μου είπε φθηνά τη γλίτωσες,διότι εάν καθόσουν ακόμη εκεί,όσος χρόνος χρειάζεται να πεις το Πάτερ ημών θα έσκαγες από ασφυξία.
- Πάρε 5 πράγματα για να πας σε ένα νησί εξόριστος 1 μήνα.
- Θα έπαιρνα κρασί,τσικουδιά,το ραδιάκι,ένα ζευγάρι κυάλια και τα άπαντα του Παπαδιαμάντη.
- Πώς βλέπεις το μέλλον του ΖΑΡΑΚΑ και τι προτείνεις για την επιβίωσή του ;
- Ο Ζαρακας δεν είναι παραγωγικός τόπος για να κρατήσει τους νέους και για να επιβιώσει θα πρέπει να αναπτύξει εκτός του καλοκαιρινού τουρισμού και τον αγροτουρισμό έστω και σε μικρή κλίμακα.
- Τι είναι αυτό που σε τραβάει στο χωριό;
- Το χωριό με τραβάει διότι είναι το μέρος που γεννήθηκα και όταν πηγαίνω με χαιρετάνε ακόμη και οι πέτρες.Δύο δε φορές έχω ξεκινήσει το πρωί να πάω στον Πειραιά και αντί να πάω στον Πειραιά πήγα στο Χάρακα ,διότι όταν έφτασα στη γέφυρα της Καβάλας ,είπα τώρα πού πηγαίνεις;στρίψε δεξιά και πήγαινε στο Χαρακα.
- Μια ευχή για το νέο χρόνο;
- Εύχομαι σε όλους υγεία,ειρήνη,πατριωτική αγάπη και συνεργασία για την αξιοποίηση του χωριού,πολλούς γάμους και περισσότερες ευκαιρίες για επισκέψεις για επισκέψεις στο χωριό ,ειδικά κατά τη Χειμερινή περίοδο.
- Πρόεδρος του ιδρύματος Πετρολέκα.Οι τρεις πρώτες – άμεσες αποφάσεις που θα έπαιρνες ;


- Σαν πρόεδρος της Επιτροπής θα πρότεινα:
α)την ανοικοδόμηση του πατρικού σπιτιού του Πετρολέκα ως μουσείου ,βιβλιοθήκης,πνευματικού κέντρου.
β)την κατασκευή μιας ακόμη δεξαμενής
γ)την καταμέτρηση της κατανάλωσης με ειδικό άτομο ,γιατί με αυτό τον τρόπο θα επαρκεί το νερό για όλο το Καλοκαίρι.
- Αναπολείς τη ζωή σου –γυρίζεις πίσω καρέ καρέ και σταματάς και λες αυτή τη στιγμή θα ΄θελα να την ξαναζήσω.Περιέγραψέ την.
- Τα παιχνίδια της παιδικής ηλικίας στο χωριό (αμπάριζα,κλίσκα,μπάλες,κλέφτες και στρατιώτες κ.λ.π.),το βόσκημα της γίδας και τα γεννητούρια της.
Οι ημέρες του χιονιού με τον χιονοπόλεμο και τα καρούμπαλα στα κεραμίδια και τις πέλιζες στα πόδια.


ο πανούλης  γεννήθηκε  στον  χάρακα  το 1934  και  απεβίωσε στις 4  μάρτη  2006
η συνέντευξη  δημοσιεύτηκε  στο λυχνάρι τον Δεκέμβρη  του 2000

Δεν υπάρχουν σχόλια: