ΧΑΡΑΚΑΣ .... άνοιξη 2017





Ο βαρύς φετεινός χειμώνας επέρασε ήδη και ήρθε η ανθοστόλιστη ανοιξη, 
να μας χαρίσει λίγη χαρά και αισιοδοξία που φέρνει μαζί της.
 Ετσι και ο Χάρακας χαμογέλασε λίγο ύστερα από τη σκοτεινιά, την ερημιά 
και την “μαγκουφίλα” του χειμώνα.
Τα λουλουδια άνθισαν και μύρισαν, το Πάσχα και η Ανάσταση του Χριστού
 ανέστησαν και τις ψυχές και το ηθικό των χωριανών μας.




 Οι κτηνοτρόφοι γύρισαν απο τα χειμαδιά, δίνοντας μία μικρή ανάσα ζωής στην ερημιά.
 Η γιορτή του Αγίου Ιωάννου εθέρμανε τις ψυχές και τη διάθεσή τους, με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις που όλοι περιμένουν.




 Συγκεκριμένα, ο εσπερινός στον Ναό των Τριών Ιεραρχών, και η θεία λειτουργία στο πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου, μέσα στο μαγευτικό περιβάλλον που σου ανοίγει την καρδιά και με τις ψαλμωδίες του Αρχιμανδρίτη πατρός Γερασίμου και του νέου εφημέριου Κυπαρισσίου - Χάρακος, πατρός Γρηγορίου, και των ιεροψαλτών, σε ανεβάζουν πνευματικά.


 Ακολούθως, προσφέρθηκε το καθιερωμένο κρασάκι (ψωμί - μεζεδάκι - τυράκι - κρασάκι) από τον Σύλλογο Χαρακιωτών και άλλων πιστών του χωριού (Ηλίας Τραϊφόρος, Σωτ. Παπαγεωργίου, Σωτ. Ροβάτσος, Μάκης Χελιώτης). Οι προσκυνητές από τις Σπέτσες, ετήρησαν και φέτος την παράδοση, δίνοντας τη δική τους ευχάριστη νότα στο χωριό. Δυστυχώς, το καθιερωμένο βραδινό γλέντι στην Πλατεία δεν έγινε, λόγω της οικονομικής κρίσης και διαφόρων άλλων συνθηκών. Πάντως, δεν έμειναν χωρίς διασκέδαση γιατί το γλέντι στο Λαμποκάμπι γίνεται με κέφι και τραβάει κόσμο από τα γύρω χωριά.





  1.   Η Χαρακιωτοπούλα ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΞΑΣΤΕΡΟΥΛΗ του Δημητρίου και της Κωνσταντίνας, επανδρεύτηκε στις 22.4.2017 στην εκκλησία της Αγίας Τριάδος, Κάτω Κηφισιάς τον εκλεκτό νέο ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΟΡΟΜΗΛΑ, κάτοικο Αθηνών με καταγωγή από τη Στεμνίτσα Αρκαδίας. Με ευτυχία να περάσουν τη ζωή τους !
  2.   Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΕΤΡΟΛΕΚΑΣ του Πολυχρόνη και της Βασιλικής, αρχιτέκτων, στις 30.4.2017 παντρεύτηκε στην Κύπρο, την Εληνοκυπριωτοπούλα ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΡΗ, αρχιτέκτονα επίσης. Ο Βασίλης μεγάλωσε και σπούδασε στην Ν. Αφρική. Προ αρκετών ετών, ήρθε στην Ελλάδα με τον πατέρα του, όπου εργάστηκε ως αρχιτέκτων και τώρα κατοικεί στην Λεμεσό της Κύπρου. Η Αναστασία είναι γεννημένη στην Ελλάδα (Αγ. Παρασκευή) και εγκατεστημένη από χρόνια μαζί με τους γονείς της στην Κύπρο (Λεμεσό). Ευτυχισμένη η ζωή τους να είναι !
  3.  Εχουμε όμως και δυσάρεστα νέα. Στις 30 Απριλίου απεβίωσε ξαφνικά και απροσδόκητα στη Ν. Αφρική, απο βαρύ εφκεφαλικό, πορκαλώντας μεγάλη θλίψη σε συγγενείς και φίλους, ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΕΤΡΟΛΕΚΑΣ, του Βασιλείου και της Κυριακούλας σε ηλικία 79 ετών. Μετανάστευσε σε νεαρή ηλικία για τη Ν. Αφρική όπου ήταν εγκατεστημένος εκεί ο θείος του, Γ. Πριφτάκης). Εκεί δούλεψε σκληρά, αξιοποιώντας τα έμφυτα προσόντα του της τιμιότητας και της εργατικότητας και εδημιούργησε μία αξιόλογη οικονομική κατάσταση παραμένοντας εκεί μέχρι το τέλος της ζωής του. Το κυριώτερο όμως, ότι εδημιούργησε μία άριστη οικογένεια με την μακαριστή σύζυγό του ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΧΕΛΙΩΤΗ του Δημήτρη και της Μηλιάς, αποκτώντας δύο εκλεκτά παιδιά τον Βασίλη και την Εμιλυ. Υπήρξε ένας καλός οικογενειάρχης συνετός και αγαπητός σε όλους και έχαιρε μεγάλης εκτιμήσεως σε όλη την ελληνική ομογένεια της Περιφέρειας του Welkom. Τώρα, αναπαύεται στην άγια γή της πρώτης του πατρίδας, κοντά στους κεκοιμημένους δικούς του ανθρώπους και κοντά, πιστεύουμε, στο Θεό. Αιωνία σου η μνήμη καλέ Χαρακιώτη, ακριβέ μου κουμπάρε ! 
  4.   Στις 19.5.2017 απεβίωσε στον Πειραιά, μετά από 15θημερη νοσηλεία στο νοσοκομείο, ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΡΟΒΑΤΣΟΣ σε ηλικία 72 ετών, και κηδεύτηκε στον Χάρακα στις 22 του μηνός. Ήταν γιός του Μιχάλη Ροβατσου (Τσαγκάρη), και της Ευγενίας Πριφτακη. Στην ηλικία των 4 ετών έμεινε ορφανός από πατέρα και έτσι εβιωσε από μικρός τα προβλήματα και τις ευθύνες της οικογένειας. Όπως και τα περισσότερα παιδιά του χωριού, επήρε και αυτός το δρόμο της εσωτερικής μετανάστευσης και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά, όπου με την εργατικότητα και την εντιμότητα του, μπόρεσε σιγά-σιγά και εδημιουργησε μία πολύ καλή οικονομική κατάσταση, ασχολούμενος με το εμπόριο ψιλικών μαζί με τον μικρότερο αδερφό του Παναγιώτη. Νυμφευθηκε την Μαρία Καλαμακη απο τον Πειραιά, με την οποία απέκτησε τρία πολύ καλά παιδιά : τον Μιχάλη (βιολόγο), την Αλεξία (βιολόγο) και τον Δημήτρη (φυσικό), ο οποίος εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση. Ευτύχησε να δει τον εγγονό του Θεόδωρο, γιό του Μιχάλη και της Θεωνης Χριστοπούλου, που ζουν στην Πράγα, Τσεχίας. Τ'άλλα δύο παιδιά ζουν στον Πειραιά. Αιωνία η μνήμη, ευχόμενοι Καλή Ανάπαυση !                                           γράφει ο  Θεόδωρος Δημ. Παπαγεωργίο

Δεν υπάρχουν σχόλια: