παροιμιώδεις φράσεις......



Είναι ξετσίπωτη

Στο Βυζάντιο ,όταν οι γυναίκες παντρεύονταν είχαν το δικαίωμα να παρευρίσκονται με τους άντρες τους στα συμπόσια και στις γιορτές.Μπορούσαν ακόμη να χορέψουν ,να τραγουδήσουν και να φλερτάρουν χωρίς παρεξήγηση.Και οι πιο σοβαρές γυναίκες έπαιρναν μέρος σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις ,που δεν έμοιαζαν διόλου με τις σημερινές.
Φτάνει μόνο να μην παρεκτρέπονταν . Αλλά πώς εννοούσαν την παρεκτροπή; Ένδειξη τίμιας και σοβαρής γυναίκας την εποχή εκείνη ήταν να έχει σκεπασμένα τα μαλλιά της και να μη δείχνει ποτέ στους άντρες  ακόμη και στο σύζυγο-στον αδελφό ή στον πατέρα ολόκληρο το πρόσωπό της . Δηλαδή,μπορούσε να διασκεδάσει και να μεθύσει ,αλλά το πρόσωπο έπρεπε απαραίτητα να είναι μισοσκεπασμένο.Με λεπτό ,λοιπόν ύφασμα είχε κρυμμένα ,το μέτωπο,τα μάγουλα και το πηγούνι.
Το ύφασμα αυτό το έλεγαν ΄΄τσίπα΄΄. Αντίθετα όμως οι εταίρες ,όταν ήθελαν να σκανδαλίσουν τους άντρες - για πείσμα των σοβαρών γυναικών που παρευρίσκονταν στα συμπόσια –σηκώνονταν να χορέψουν τον ΄΄τουρλητό΄΄, που ήταν ο πιο ανήθικος χορός του καιρού εκείνου.
Συγχρόνως άφηναν να τους πέφτει το ύφασμα και να τους ξεσκεπάζει το πρόσωπο.
Από το γεγονός αυτό βγήκαν οι φράσεις :΄΄δεν έχει τσίπα πάνω της.΄΄και είναι ξετσίπωτη΄΄.

 


Έφαγε χυλόπιτα

Από τα πολύ παλιά χρόνια ,στην Ελλάδα τα γιατροσόφια έδιναν κι έπαιρναν.
Από το 1800 όμως ως τα 1860 περίπου ,ο ΄΄κομπογιαννιτισμός΄΄ είχε σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.Η αλήθεια είναι,ότι πολλοί από τους κομπογιαννίτες αυτούς αναδείχθηκαν θαυμάσιοι πρακτικοί γιατροί και έκαναν αληθινά θαύματα ,σε καιρούς μάλιστα ,επιδημιών του ΄΄μαύρου θανατικού΄΄ ,δηλαδή της πανούκλας.΄΄Ηταν θαρραλέοι άνθρωποι ,ανθρωπιστές και θυσιάζονταν ,πραγματικά για να σώσουν τον άλλον.
Τέτοιος ήταν ο Μικές Τζανής από τη Ζάκυνθο ,ο Παύλος Δάνης από το Αιτωλικό κι
Μηνάς Κρυστάλλης από την Άρτα. Ο λαός τους σεβόταν και τους θεωρούσε άγιους. Ανάμεσα ,όμως,σ’αυτούς υπήρξαν και οι διάφοροι επιτήδιοι ,που προσπαθούσαν με ψευτοπράγματα να κάνουν ,δήθεν ,καλά ,εκείνους που ζητούσαν τη βοήθειά τους.
Ένας κομπογιαννίτης π.χ.που έμεινε ξακουστός για τις αγυρτείες του,ήταν ο Παρθένης Νένιμος από τα Γιάννενα ,που έζησε γύρω στα 1815. Γι αυτόν λέγεται ,ότι έστειλε πολλούς Αρβανίτες,στον… άλλο κόσμο ,θέλοντας να δοκιμάσει τα φάρμακά του πάνω τους.
Μια από τις συνταγές του,πάντως ,ήταν ο χυλός από σιτάρι ,ψημένος στο φούρνο μαζί με μπαχαρικά ,που τις έδινε στους βαριά ερωτευμένους.Αυτοί που αγαπούσαν ,χωρίς να αγαπιούνται ,για να τους περάσει ο καημός ,έπρεπε να φάνε την πίτα αυτή τρία πρωινά συνέχεια,τελείως νηστικοί.
Από το περίφημο ,λοιπόν αυτό γιατροσόφι,έμεινε η φράση
  ΄έφαγε την χυλόπιτα΄΄.απο  το βιβλίο  του  ΤΑΚΗ  ΝΑΣΤΟΥΛΗ  -  Λέξεις  &  Φράσεις  Παροιμιώδεις 

Δεν υπάρχουν σχόλια: