ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ ΖΑΡΑΚΑ ... και το χαρουπόμελο

 



Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πιστοποίησης των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων τοπικών υπηρεσιών σε προστατευόμενες περιοχές και σε περιοχές του δικτύου NATURA 2000, υπέγραψαν σήμερα 9-11-2021 μεταξύ τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού καθώς και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). 
 Παραθέτω αποσπασματικά δηλώσεις των αρμοδίων :
 «Η Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», ανοίγει τον δρόμο για αύξηση της βιολογικής καλλιέργειας και εφαρμογή από την ελληνική πλευρά της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. 
Το γεγονός αυτό δίνει προστιθέμενη θρεπτική αξία στα ελληνικά προϊόντα και δυναμική προώθησης, για τη δημιουργία brand name».
 Φύση, πρωτογενής παραγωγή και τουρισμός συναντώνται επιτέλους με τον πλέον δημιουργικό και επωφελή για την πατρίδα μας τρόπο». 
Η ανάπτυξη για τις τοπικές κοινωνίες θα συμβάλει ουσιαστικά στην προστασία της ελληνικής Φύσης και της ελληνικής υπαίθρου, ενώ συνάδει πλήρως με τις Ευρωπαϊκές Στρατηγικές πολλών τομεακών πολιτικών (Βιοποικιλότητα, Κοινή Αγροτική και Αλιευτική Πολιτική, Τουρισμός, Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία)». 

 Σε τούτο το Μνημόνιο προτείνω να ενταχθεί ο Δήμος Μονεμβάσιας και κυρίως για την Δημοτική Ενότητα ΖΑΡΑΚΑ. Είναι από τις μοναδικές Δ.Ε στην επικράτεια που το 90% της έκτασης της είναι ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000.
 Tέτοιες πολλές μικρές στοχευμένες παρεμβάσεις θα σταματήσουν τον αναπτυξιακό κατήφορο της περιοχής που αν δεν ληφθούν μέτρα,τα παραδοσιακά χωριά του ΖΑΡΑΚΑ, κυρίως τα ορεινά, χωρίς παραγωγική βάση θα ερημώσουν και μόνο το καλοκαίρι θα είναι χώρος διαμονής θερινών διακοπών των καταγόμενων από την περιοχή.



Εντελώς ενδεικτικά παραθέτω στην συνέχεια ένα τέτοιο προϊόν-το ΧΑΡΟΥΠΙ με όλες τις προϋποθέσεις της προαναφερόμενης πιστοποίησης επισημαίνοντας ότι τέτοια αντίστοιχα υπάρχουν αρκετά στον Ζάρακα, κρασί-χόρτα-φαγητά και πολλά άλλα. 
Μέχρι πρότινος το χαρούπι ήταν τροφή για αιγοπρόβατα και στην κατοχή ήταν σοκολατένιο γλύκισμα.
Τα δένδρα είχαν εγκαταλειφθεί και η συγκομιδή των χαρουπιών ασύμφορη.Τα τελευταία χρόνια η τιμή έχει εκτιναχθεί (αύξηση 500% ) η ζήτηση μεγάλη και τα παραγόμενα προϊόντα (χαρουπόμελο – χαρουπάλευρο κ.α) σε περίοπτη θέση στα καταστήματα.
 Παραθέτω στην συνέχεια την παραγωγή χαρουπόμελου με παραδοσιακό τρόπο από έναν Κυπαρισσιώτη φίλο τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥΛΑΚΗ. 



 Το χαρουπόμελο το μάθαμε στο Κυπαρίσσι πριν 15 χρόνια από κάποιο Κύπριο γιατρό που έκανε το αγροτικό του στο χωριό. Μέχρι τότε το χαρούπι το έδιναν σε καμμιά γίδα προβατίνα ή το πουλάγανε.
Η χαρουπιά είναι ένα δένδρο που δεν θέλει απολύτως τίποτα μόνο κάνα κολορίζι κόβεις αργά και πού. Στο Κυπαρίσσι ευδοκιμούν τρείς ποικιλίες:
 -το Τσακώνικο με πολύ κουκούτσι και λίγη ψίχα που δεν προσφέρεται για χαρουπόμελο.
 - το Λιοφάτικο με πολύ ψίχα όμως δεν αποδίδει κάθε χρόνο 
-το Κυπραίικο με πολλή ψίχα είναι το πλέον κατάλληλο όμως δύσκολα μαζεύεται και έχει λίγα στο χωριό.
Η διαδικασία παραγωγής του χαρουπόμελου είναι η παρακάτω :
 Μαζεύεις τα χαρούπια και το καθένα το σπας σε 4-5 κομμάτια.Τα μουλιάζεις 1-1/2 μέρα και στην συνέχεια τα βάλεις στο καζάνι να βράσουν.Αφαιρούμε τα χαρούπια με το σουρωτήρι και το ζουμί που μένει το βράζουμε 4-5 ώρες μέχρι να φύγει το νερό και να γίνει παχύρευστο και έτοιμο προς εμφιάλωση και χρήση. 
Η απόδοση είναι από 60 kgr χαρούπια παράγεται 8-9 kgr χαρουπόμελο. Το χαρουπόμελο έχει πλούσια διατροφικά συστατικά και το χρησιμοποιούμε στο γάλα στο τσάι και στο παγωτό το καλοκαίρι είναι «μούρλια»



 





 


Δεν υπάρχουν σχόλια: