Ανθρώπινες πόλεις .....




Σήμερα ,στις αρχές του 21ου αιώνα ,μπορούμε να διακρίνουμε τα περιγράμματα κάποιων αλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο τα οποία υπογραμμίζουν τη σημασία της επικέντρωσης στην ανθρώπινη διάσταση.Το όραμα ζωντανών,ασφαλών, βιώσιμων και υγιών πόλεων έχει γίνει πλέον μια καθολική και επείγουσα ανάγκη.
Και οι τέσσερις καθοριστικοί παράγοντες – ζωντανές πόλεις , ασφάλεια , βιωσιμότητα και υγεία – μπορούν να τονωθούν σημαντικά όσο αυξάνεται το ενδιαφέρον των πολεοδόμων για τους πεζούς ,τους ποδηλάτες και γενικότερα την ίδια τη ζωή στις πόλεις.
 Μια συνολική ,πολιτική παρέμβαση σε επίπεδο συνόλου της πόλης , η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει τους πολίτες της να περπατούν και ποδηλατούν όσο το δυνατόν περισσότερο ,στο πλαίσιο των καθημερινών τους δραστηριοτήτων ,θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό τρόπο επίτευξης των παραπάνω στόχων.
   Απαραίτητη προυπόθεση για να είναι μια πόλη ζωντανή ,είναι όλο και περισσότεροι απ’τους πολίτες της να περπατούν , να μετακινούνται με ποδήλατο και να χρησιμοποιούν το δημόσιο χώρο.
Η σημασία της ύπαρξης πολιτών στους δημόσιους χώρους ,ιδιαίτερα οι κοινωνικές και πολιτιστικές ευκαιρίες αλλά και τα αξιοθέατα .όπως όλα συνδέονται σε μια ζωντανή πόλη, θα εξεταστούν σε επόμενο κεφάλαιο.
Μια  πόλη  είναι  περισσότερο  ασφαλής  όταν  όλο  και  περισσότερο   πολίτες   χρησιμοποιούν το δημόσιο χώρο. Η πόλη που προσκαλεί τους  κατοίκους  της  να βγουν  έξω και  να περπατήσουν διαθέτει  εξ  ορισμού μια περισσότερο  συνεκτική δομή - προσφέρει μικρότερες  αποστάσεις - ελκυστικούς  δημόσιους  χώρους - και ποικιλία αστικών δράσεων και λειτουργιών.
τα στοιχεία  αυτά  αυξάνουν τις δραστηριότητες  και το συναίσθημα  ασφάλειας  στους  δημόσιους  χώρους .υπάρχουν περισσότεροι  άνθρωποι στο δρόμο και πολλοί που παρατηρούν απο τα σπίτια  τους  ή τα κτίρια - την έντονη ζωή της πόλης . 
Μια πόλη γίνεται βιώσιμη αν οι μετακινήσεις της τηρούν τις αρχές της «πρασινης κινητικότητας.»
Αυτό σημαίνει ότι οι μετακινήσεις να γίνονται με τα πόδια , με ποδήλατο ή με δημόσια συγκοινωνία.
Οι παραπάνω τρόποι μετακίνησης παρέχουν πλεονεκτήματα στην αγορά, συνεισφέρουν στην οικονομία ,είναι θετικοί για το περιβάλλον ,μειώνουν την κατανάλωση πόρων ,τις εκπομπές ρύπων και τα επίπεδα θορύβου. Ένας σημαντικός παράγοντας βιωσιμότητας είναι πως η ελκυστικότητα του συστήματος μεταφορών αυξάνει όταν οι χρήστες του αισθάνονται ασφαλείς ,όταν περπατούν ,ποδηλατούν ή χρησιμποποιούν λεωφορεία,τρένα και μετρό.
Ο ποιοτικός δημόσιος χώρος και το ποιοτικό σύστημα μεταφορών αποτελούν τελικά τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
  Η επιθυμία για μια υγιή πόλη υλοποιείται όταν το περπάτημα και το ποδήλατο αρχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή δραστηριότητα των πολιτών . Διαπιστώνουμε αύξηση στα προβλήματα υγείας καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες κάνουν κυρίως καθιστική ζωή χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το αυτοκίνητο ως μέσο μετακίνησης από το σπίτι στη δουλειά και πίσω. Η πρόσκληση για αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου αλλά και ένταξης του περπατήματος στην καθημερινότητα των πολιτών αποτελεί έναν αδιαπραγμάτευτο παράγοντα της βελτίωσης της υγείας των πολιτών.

 Συνοψίζοντας ,όσο αυξάνεται το ενδιαφέρον για την ανθρώπινη διάσταση στον αστικό σχεδιασμό, τόσο εντονότερη γίνεται η ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας ζωής. Υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στις βελτιώσεις για τους κατοικους στους δημόσιους χώρους και στο όραμα για ζωντανές, ασφαλείς,βιώσιμες,υγιείς πόλεις.
    Αν το συγκρίνουμε όμως και με άλλες κοινωνικές επενδύσεις –όπως την επένδυση στο σύστημα υγείας ή στις υποδομές για τα αυτοκίνητα – το κόστος του να συμπεριλάβουμε την ανθρώπινη διάσταση στον αστικό σχεδιασμό είναι τόσο μικρό ,ώστε οι επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα είναι εφικτές για όλες τις πόλεις ,σε όλα τα μέρη του κόσμου ,ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξής τους ή τις οικονομικές τους δυνατότητες.
Σε κάθε περίπτωση ,το ουσιαστικό ενδιαφέρον και η φροντίδα αποτελούν τη μεγαλύτερη επένδυση και τα πλεονεκτήματα θα είναι τεράστια. \







Δεν υπάρχουν σχόλια: