ΜΑΛΕΑΣ .... ΒΟΩΝ





Συμπατριώτες συμμετέχοντας στην Δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ για το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2017-2026 απέστειλα το παρακάτω υπόμνημα .

ΘΕΜΑ: «Δημόσια Διαβούλευση της ΡΑΕ επί του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), για τα έτη 2017-2026» 

 Αξιότιμοι κύριοι, με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να λάβω μέρος στη Δημόσια Διαβούλευση, εκφράζοντας τις απόψεις μου ως ακολούθως:
 • Το υπό διαβούλευση ΔΠΑ 2017-2026 συντάχθηκε από την ΑΔΜΗΕ σε προκαταρκτικό στάδιο και, αφού τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 9-2-2016, προωθήθηκε στην υπηρεσία σας προς έγκριση. • Η ΑΔΜΗΕ, στις 23-3-2016, προέβη σε Πρόσκληση – Διακήρυξη με αντικείμενο την «εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τα έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) 2007-2026.
Σημειώνω ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η ανωτέρω Μελέτη προηγείται της έγκρισης ενός Σχεδίου ή Προγράμματος, με αποστολή να εντοπίζει, να περιγράφει και να αξιολογεί τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα έχει στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον η εφαρμογή του, καθώς και να διερευνά εναλλακτικά σενάρια υλοποίησής του.
 • Κατά την άποψή μου, το υπό διαβούλευση Πρόγραμμα ανατρέπει θεσμοθετημένα αναπτυξιακά μοντέλα ολόκληρων περιοχών, και μάλιστα χωρίς να έχει εξετασθεί (πόσω μάλλον δημοσιευθεί) η διάσταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεών του (αντικείμενο της προαναφερθείσας ΣΜΠΕ). Αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:
 Στο Κεφάλαιο 3.3 του υπό διαβούλευση Προγράμματος, με τίτλο «Έργα Ανάπτυξης Συστήματος 1ης Τριετίας» και ειδικότερα στο υποκεφάλαιο 3.3.21.1 – Φάση Ι: Διασύνδεση ΕΡ 150kV 2×200MVA (~2x140MW) Κρήτη – Πελοπόννησος (σελ. 80), παρουσιάζονται αναλυτικά τα έργα που αφορούν την ανωτέρω διασύνδεση.
 Ένα από τα έργα αυτά είναι και η «Εναέρια Γ.Μ. διπλού κυκλώματος, μήκους 43,9 km, από το τερματικό του πιο πάνω καλωδίου (σ.σ. Τερματικός Συκιάς) έως τον νέο Υ/Σ Ζεύξης ΝΑ Πελοποννήσου».
 Για τη χωροθέτηση της συγκεκριμένης σύνδεσης έχω να επισημάνω τα εξής:
 - Ο σχεδιασμός προφανώς δεν έχει λάβει υπ’ όψιν βασικά χωροταξικά και περιβαλλοντικά δεδομένα, τόσο θεσμοθετημένα, όσο και υπό άμεση θεσμοθέτηση.
 Ειδικότερα, καθ’ όλο το μήκος της η χάραξη αυτή διέρχεται από Περιοχές Απολύτου Προστασίας, Τόπους Κοινοτικής Σημασίας και Ζώνες Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000, Καταφύγια Άγριας Ζωής, Τοπία Διεθνούς Εμβέλειας, αναδασωτέες εκτάσεις, σημαντικότατους Αρχαιολογικούς Χώρους και εγγύς παραδοσιακών οικισμών.
 Και βέβαια, χωρίς να έχουν εξετασθεί εναλλακτικά σενάρια χάραξης της σύνδεσης ή να έχουν εκτιμηθεί οι σοβαρότατες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της, καθώς ακόμα δεν έχει καν συνταχθεί η σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).


σαν σήμερα ....16 του θεριστή...





                          ...... στον  ΧΑΡΑΚΑ   - Δευτέρα  μεσημέρι
                           γιατρός  δεν με  ξεπέταξε  - μα μιας  μαμής  το χέρι ....


Ανοιξιάτικος ΧΑΡΑΚΑΣ ...






Οι κρύες και μονότονες και έρημες από ανθρώπους ημέρες του Χειμώνα περάσανε ευτυχώς με σχετικά ήπιο καιρό.
 Ξεπρόβαλλε η ανθοστολισμένη Ανοιξη και ζέστανε λίγο τις καρδιές των ολίγων μονίμων χειμωνιάτικων «φρουρών» του χωριού.
 Ετσι και οι κτηνοτρόφοι άρχισαν να επιστρέφουν από τα χειμαδιά ,οι απόντες να εμφανίζονται ένας – ένας και το χωριό να ζωντανεύει λίγο.
 Οι ελάχιστοι αμπελουργοί (δηλαδή μόνο ο Γιάννης) σκάβουν τα απομείνοντα αμπέλια ,κλαδεύουν και περιμένουν τις βροχές –εφετος παρατηρήθηκε μεγάλη ανομβρία
– οι ελάχιστες «μάχιμες» γυναίκες τρέχουν να κάνουν κανένα αρμάθι για το Καλοκαίρι και το τυροκομείο έχει αρχίσει δουλειά και γενικώς τα πράγματα είναι καλύτερα.
 Πέραν αυτών υπήρχε και η προσμονή του Πάσχα ,που εφέτος ήταν ανοιξιατικο ,όπου αρκετοί Χαρακιώτες της πρωτεύουσας έδωσαν το παρόν και ετόνωσαν την ατμόσφαιρα .
Με ευλάβεια παρακολούθησαν τις θαυμάσιες Πασχαλινές Ακολουθίες από τον άξιο εφημέριο Κυπαρισσιού και Χάρακα πατέρα Χαράλαμπο.
Ξεχωριστή η ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής ,όπου τα κορίτσια και οι μεγαλύτερες γυναίκες στολίζουν τον Επιτάφιο και το βράδυ ψάλλουν τα εγκώμια.



Το βράδυ της Ανάστασης η εκκλησία των Τριών Ιεραρχών γέμισε με κόσμο περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.
 Σε οχτώ ημέρες ήρθε και η γιορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ,η οποία πάντα προκαλεί μια ιδιαίτερα ευφρόσυνη ημέρα
.Ιδίως η Θεία Λειτουργία στο γραφικό και πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη γεμίζει τις καρδιές γαλήνη και αγαλλίαση.όσοι έχουν παρευρεθεί αυτή την ημέρα ,δεν ξεχνούν την μοναδική στιγμή της περιφοράς της εικόνας μέσα στο καταπράσινο και γεμάτο αγριολούλουδα και ανοιξιάτικες ευωδίες ,καθώς και την αρτοκλασία και το θείον κήρυγμα στο υπερώον.
 Εφέτος της Θείας Λειτουργίας προίστατο ο αρχιμανδρίτης Γεράσιμος ,όπου μαζί με τον πρεσβυτερο –εφημέριο π.Χαράλαμπο ,καθώς και τον καλλίφωνο ιεροψάλτη εκ Σπετσών Νικόλαο Ζαχαρία –αστυνομικός που υπηρετεί εκεί- πρόσφεραν βαθιά κατάνυξη στο εκκλησίασμα.


Οι προσκυνητές από τις Σπέτσες δεν ήταν πολλοί,αλλά από τα γύρω χωριά πολλοί ετίμησαν τον Αγιο.Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σύλλογος είχε οργανώσει το συνηθισμένο μεζέ (βραστή γίδα) προσφορά του Ηλία Τραιφόρου και τυρί (προσφορα του τυροκόμου Σωτήρη Ροβάτσου) .
 Ανήμερα δεν έγινε το συνηθισμένο γλέντι (δεν ευνοούσε ο καιρός) είχε γίνει όμως την παραμονή στο μαγαζί του Νίκου.