ΠΡΟΤΟΜΗ ΠΕΠΠΑ - προσφορες (5)



          Παραθέτουμε  στην συνέχεια  ΛΕΥΚΩΜΑ προς τιμήν του  ΔΗΜ. ΠΕΠΠΑ 
           Που διενεμήθη  κατά  την τελετή των αποκαλυπτηρίων καθώς 
               και την πανηγυρική ομιλία  του Θεόδωρου Παπαγεωργίου.
               http://www.issuu.com/spetr/docs/__1.12.2.11




Παναγιώτατε ,σεβαστό ιερατείο αγαπητοί συμπατριώτες :
Ευφρόσυνος η σημερινή μέρα .Αφού πρώτον ετελέσαμε χοροσταντούτος του Πανάξιου Ποιμενάρχου μας,το ιερό μνημόσυνο του μεγάλου ευεργέτη του Χάρακα Γεωργίου Πετρολέκα ,ο οποίος με την μεγάλης αξίας προσφορά του ευργέτησε το Χάρακα οικονομικά μάλιστα συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανέγερση του περικαλούς τούτου ναού των Τριών Ιεραρχών,στη συνέχεια ερχόμαστε εδώ για να τιμήσουμε έστω και 60 ακριβώς χρόνια μετά το θάνατό του αειμνήστου παπα-Δημήτρη Πέππα ,ο οποίος ευεργέτησε το χωριό μας πνευματικά με την διακονία του στην εκκλησία και την παιδεία ,ως ιερέας και δάσκαλος του μικρού χωριού μας επί 35 συναπτά έτη αφήνοντας τα σημασία της ευεργετικής του επίδρασης σε πολλές γενιές Χαρακιωτών.
Θα μου επιτρέψετε Παναγιώτατε να αναφερθώ εν ολίγοις στον βίο του μακαριστού π.Δημήτρη που δεν ήταν Χαρακιώτης στην καταγωγή .Είχε γεννηθεί στην Μονεμβασία από ευλαβείς γονείς ,μάλιστα ο πατέρας του ήταν ιερέας εκεί μέχρι το 1916.
Πλην όμως ταυτίστηκε ολοκληρωτικά με τους Χαρακιώτες και δέθηκε υπερβολικά με το Χάρακα ,προσφέροντας ό,τι καλό είχε από τον εαυτό του και παρά τις δυσκολίες που υπήρχαν τότε δεν σκέφτηκε να εγκαταλείψει το Χάρακα.
Αποφοίτησε με βαθμό «Αριστα» από το ιεροδιδασκαλείο της Τρίπολης και τοποθετήθηκε αμέσως δάσκαλος στις Βελιές και στη συνεχεια στον Αγιο Νικόλαο Μονεμβασίας.

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ .......8 λέξεις





                           το  φεγγαράκι   σουλατσάρει   στο Μυρτώο...
                            η  ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ   κοιμάται....
                              και  στο  Ξωκλήσι  ξαγρυπνούν.......προσευχές   

αυτά τα χέρια ....... μαρτυρούν πολλά.






    Δευτέρα  27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ   2011......  7.12 π.μ
    στο   Αλσος   της   ΝΕΑΣ   ΣΜΥΡΝΗΣ
τους  συναντώ  κάθε  πρωί......
αν  δεν είναι  αυτό   ευλογία  -  τι είναι ;
   

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΕΣ διακοπές στον ΖΑΡΑΚΑ .....2011




ΧΑΡΑΚΑΣ ... καλοκαίρι 2011


                                                                                                                                       FOTO - χρηστος  παναγιωτοπουλος

Το χωριό μας,όλες τις εποχές του χρόνου , έχει τις χάρες του ,παρόλο που οι κάτοικοι και οι επισκέπτες είναι πολύ λίγοι.
Όμως τους καλοκαιρινούς μήνες με αιχμή Ιούλιο-Αύγουστο ,είναι κάτι το διαφορετικό ,γι αυτό και οι επισκέπτες Χαρακιώτες είναι πολυάριθμοι και το απολαμβάνουν με ευχαρίστηση.
Μεγάλο πλεονέκτημα η μοναδική πλατεία την οποία μοιράζονται τα  δύο πολύ οργανωμένα  μαγαζιά του Νίκου Παπαγεωργίου και του Γιάννη Χελιώτη.
Είναι ο τόπος συναντήσεως όλων είτε για καφεδάκι το πρωί είτε για κρασάκι ,το σουβλάκι ,τις γκόγκες ,τα καλτσούνια,το σανό κ.λ.π. το βράδυ.
Αυτά για τους μεγάλους ,γιατί η πλατεία αποτελεί και παιδότοπο ,που κάθε βράδυ σφύζει από παιδικές φωνές ,δηλώνοντας ότι υπάρχει μέλλον.
Δεύτερο πλεονέκτημα είναι το εξαιρετικό κλίμα με τις δροσερές ημέρες και κυρίως τις νύχτες.
Ακόμα βασικό στοιχείο έλξεως των επισκεπτών είναι το Κυπαρίσσι με τις ολοκάθαρες θάλασσες ,τις εκτεταμένες παραλίες αλλά και η νυχτερινή ζωή κυρίως για τους νέους.
Ακόμη ένα γεγονός που και εφέτος εγέμισε με ευχαρίστηση όλους τους χωριανούς είναι το «ΝΕΡΟ».
Ένα απραγματοποίητο όνειρο πολλών ετών.Εύγε σε όσους αγωνίστηκαν και βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί και νομίζω ότι πρέπει να αναφερθεί η μεγάλη συμβολή της συμπατριώτισσά μας πρώην δημάρχου Ζάρακα και νυν Αντιδημάρχου Μονεμβασίας Πίτσας ΠριφτάκηΧατζηγρηγορίου.
Μετά την οδική σύνδεση του χωριού με τους Μολάους και το Κυπαρίσσι προ πολλών ετών ,η ύδρευσή μας από τις γεωτρήσεις των Κουπιών είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο έργο της τελευταίας εκοτονταετίας.
Η κοινωνική ζωή και εφέτος αρκετά ικανοποιητική .Οι θρησκευτικές γιορτές με τα γλέντια της Αγίας Παρασκευής και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος συγκέντρωσαν πολύ κόσμο και το κέφι κράτησε έντονο μέχρι τις πρωινές ώρες .
Οι εκδηλώσεις του Συλλόγου υπο την προεδρία της χρυσάνθης παπαγεωργίου- Γραμμένου με παραστάσεις Καραγκιόζη για τα παιδιά ,αθλητικούς αγώνες ,παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια υπό την καθοδήγηση της συμπατριώτισσάς μας Ματούλας Παπαγεωργίου ,τα παραδοσιακά φαγητά από τις νοικοκυρές του χωριού προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο κοινό.Αξίζει να επαινεθεί το αφιέρωμα στους πολλούς Χαρακιώτες μετανάστες στην Αμερική από το 1885 μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
Επισκέψεις σύγχρονων μεταναστών δεν είχαμε πολλές εφέτος –παρόντες ο Λούης Πετρολέκας (Σολωμού)με τη σύζυγό του η Σοφία Βόλη(του Λάζαρου)με τον σύζυγό της από τον Καναδά και ο Μίμης Παπαγεωργίου (του Γκιόζη)με την οικογένειά του από την Αμερική ,ο οποίος μάλιστα εφιλοξένησε πολλούς από την Αμερική γιορτάζοντας και την κατάκτηση του κυπέλλου μπιτς βόλευ από την πρωταθλήτρια κόρη του.
Άλλο ευχάριστο γεγονός η μετατροπή του αρχοντικού σπιτιού του Νίκου Χελιώτη (Νικολενιώ) από το γιο του Τάσο και τη γυναίκα του Δήμητρα σε ένα πολύ φιλόξενο ξενώνα ,κάτι που ήταν αναγκαίο για το χωριό
Επίσης ευχάριστο γεγονός ήταν και ο γάμος του συμπατριώτη μας Δημήτρη Σωτ.Τραιφόρου μετά της Χριστίνας κατοίκου Σόφιας (εβαπτίστηκε χριστιανή προ του γάμου).
Στα πολύ ευχάριστα ακόμη να τονίσουμε τον γάμο του Ανδρέα Δημ.Παπαγεωργίου μετά της Μαρίνας Χατζηγρηγορίου κόρη της αντιδημάρχου Πίτσας Πριφτάκη –ο οποίος αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον.Εν όψει του μεγάλου αριθμού προσκεκλημενου (άκουσα για 500)και της πλούσιας δεξίωσης που θα ακολουθήσει στον καταπληκτικό χώρο του αμπελώνα του Ηλία Δούκα (το κείμενο γράφτηκε πριν γίνει ο γάμος) .

Η Θια-Φιλιά θυμάται.........


Γεννήθηκα το 1912 στο Χάρακα.Ήμαστε 6 αδέρφια.Επήγα στο δημοτικό σχολείο,μετά έμαθα μοδιστρική και ζούσα ράβοντας.
Μεγάλωσα,πήγα 24 χρονών και παντρεύτηκα και έκανα 4 παιδιά.Με τον άντρα μου που ήταν αγωγιάτης δεν πολυπεινάσαμε στην Κατοχή.
Μια μέρα ήρθε ένας Γερμανός στρατιώτης στο σπίτι μας.Είδε την κόρη μου –είχε κι αυτός ένα γιο στην ίδια ηλικία- μας πόνεσε ,ήταν άνθρωπος με καρδιά.Του ΄πα «να σου δώσω λίγα αυγά και ψωμί;»Είπε : «Όχι ,όχι ,ας τα φάει το πίκουλο».
Θυμάμαι στον Ανταρτοπόλεμο ,έδιναν οι Αντάρτες σε μας τις μοδίστρες υφάσματα να τους ράβουμε.
Ένας αντάρτης είχε το μπλοκ που έγραφε τα ονόματα των μοδιστρών και πόσα ρούχα έραβε η καθεμιά .Κάποια μέρα έπλενε ο αντάρτης αυτός τα χέρια του.
Εμφανίστηκαν ξαφνικά οι Χίτες και τον πυροβόλησαν.Αυτός πρόλαβε κι έφυγε ,γλίτωσε τη ζωή του.Βρήκαν οι Χίτες το μπλοκ ,είδαν τα ονόματά μας και μας βρήκανε όλες τις μοδίστρες .
Μας πιάσανε παραμονή Δεκαπενταύγουστου,μας κλειδώσανε σε ένα μπακάλικο κι είχαν σκοπό να μας σκοτώσουν.Μας φοβέριζαν πως θα μας τουμπάρουν από το Σταυρό.
Τελικά μας κράτησαν εκεί μια νύχτα.Εγώ ήμουν έγκυος και μια άλλη μοδίστρα ,η Σταμάτα ,ήταν γριά.Έτσι εμάς τις δυο μας βγάλανε λόγω της κατάστασής μας .Μας είπανε «έχε χάρη που είσαι έγκυος και εσύ που ΄χεις άσπρα μαλλιά κι απέ θα σας τουμπάραμε στο γκρεμό.»
Εμείς με τη Σταμάτα οι κακομοίρες φεύγαμε σιγά σιγά φοβισμένες…
Θυμάμαι που οι Αντάρτες φέρνανε αλεύρι στα σπίτια μας και μας έλεγαν να ζυμώσουμε να τους φτιάξουμε ψωμί.Μερικές γυναίκες δεν είχαν φούρνο κι έτσι ήρθαν στο δικό μου σπίτι.
Ζυμώσαμε 21 καρβέλια σε 2 σκαφίδια.Είπαμε να ζυμώσουμε να τους φτιάξουμε ψωμί.Είπαμε να ζυμώσουμε ένα δικό μας να το φάμε εμείς.Και τα ρίξαμε όλα μια φουρνιά.
Καμιά φορά τα βγάλαμε –δεν είχαν καλά καλά κρυώσει,έρχεται ένας αντάρτης ,μας λέει φέρτε το εδώ.Του λέμε πάρτα όλα ,εκτός από αυτό που είναι ξένο.Μας είπε «ξένο ξε ξένο φέρτε το εδώ.
Πήρε όλα τα ψωμιά ,πήρε και το μουλάρι μας και πριν φύγει είπε στον άντρα μου «Κοίτα μη ρθεις γυρεύοντας για το μουλάρι γιατί θα σε σκοτώσουμε.»

μπορείτε να μου πείτε μια εικόνα που σας είχε συγκλονίσει ,σας είχε κάνει εντύπωση την περίοδο πολέμου;

Τοπολαλιά ..... ΖΑΡΑΚΙΤΙΚΗ









Aπίστωμα = Aνάποδα,μπρούμυτα -έβαλα την κατσαρόλα μου απίστωμα.
                      Κοιμήθηκα απίστωμα.
Ατζαίλα = ακαταστασία,αταξία,ασυγυρίλα - πολλή ατζαίλα έχεις στο σπίτι σου Μαριώ.

Αστροπελέκι = το αστραπόβροντο,ο κεραυνός - κακό αστροπελέκι να με βαρέσει αν σου λέω
                          ψέματα.

Βίτσα = βέργα που χτυπάνε τα ζώα - έχασα τη βίτσα

Γόμορο = το δικαίωμα(ενοίκιο)στο ενοικιαζόμενο χωράφι ,που παίρνει ο ιδιοκτήτης από τον
                  ενοικιαστή ,σέμπρο του.
Γαλαχτίζω = ξαναζυμώνω το ζυμάρι με λίγο ζεστό νερό.
Δαμάκι = το πεζούλι του χωραφιού,μικρός ξερότοιχος
Διάτανος = ο Σατανάς , ο Διάβολος

Ερημάδης = έρημος,μαγκούφης,δύστυχος,κακομοίρης

Ζουλάπι = μικρό άγριο ζώο:κουνάβι,αλεπού,λαγός κ.λ.π. και μεταφορικά ο κουτοπόνηρος
                  άνθρωπος  - αυτός είναι πονηρό ζουλάπι πρόσεχέ τον.
Ζυγούρα = προβατίνα ηλικίας δυο ετών - έχω στη στάνη μου δέκα ζυγούρες πολύ καλές.

Ημερομήνια = οι πρώτες ημέρες του Αυγούστου ,οι οποίες προμηνύουν τον καιρό για τους 12 μήνες
                       του χρόνου ,κατά την πίστη των παλιών : η γριά –Παναγιώτα γνωρίζει τα ημερομήνια.

Θράψα = αμπελίσιο μαύρο σταφύλι ,λεπτόφλουδο ,νόστιμο

Ίγκλα = δερμάτινη ζώνη του σαμαριού ,που περνάει κάτω από το στήθος του ζώου και
              συγκρατεί ,στερεώνει το σαμάρι στο άλογο ,το μουλάρι ή το γαιδούρι.

Κακάβι  = καζάνι,το λεβέτι  - θ’αγοράσω ένα κακάβι.
Καλιάκης  =  ζουρλός,ελαφρόμυαλος (λέγεται ειρωνικά και υβριστικά : ήρθε εκείνος ο καλιάκης)

ΠΡΟΣΤΙΜΟ στην ΛΕΚΑΣ & ΔΡΙΒΑΣ



ΣΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ........


Πέντε σεβάσμιες γριούλες!Στο λυκόφως της ζωής!
Πολλά παιδιά-εγγόνια-δισέγγονα η Προσφορά τους στη ζωή.
Ματιά ήρεμη-γαλήνια,Απόμαχες ,της τρίτης ηλικίας ζουν με το παρελθόν!τρομάζουν το μέλλον.
Και μια πίστη στο Θεό ακλόνητη-κράτημα στη ζωή .
Τις θυμάμαι πριν μερικά χρόνια στην εκκλησία καθώς πήγαιναν ο άντρας μπροστά κι αυτές πάντα δυο βήμτα πίσω κούτσα-κούτσα μπροστά ο αφέντης ο αρχηγός .
Τις θυμάμαι παλιά!μεσ’στο σπίτι με έγνοια στο φούρνο ,στα ζα στη σκάφη στη ρόκα μα και στον αργαλειό.Μια ζωή να δίνουν - ταγμένες να προσφέρουν .
Ηρωίδες της ανωνυμίας καταπιεσμένες ψυχούλες ο Θεός να σας έχει πάντα καλά!!

Να τι είπαν σε συνέντευξη που έδωσαν στην Αγγελική Πετρολέκα:

                                          Η  θεια-Βγενή  του Ζάνου 92 χρονών
                                          Η θεια-Αγγελική η Μπλέταινα 90 χρονών
                                          Η θεια-Τασία του Αμερικάνου 88 χρονών
                                          Η θεια-Βικτωρία του Κωτσιφιφλή 76 χρονών
                                          Η θεια-Θοδώρα του Γιωργάκη 67 χρονών
                            
ΒΙΚΤΩΡΙΑ

ΕΥΓΕΝΙΑ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΕΠΠΑ




Την Κυριακή 31/7/2011 πραγματοποιήθηκε στο Χάρακα σε μια σεμνή τελετή τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μακαριστού παπα-Δημήτρη Πέππα επί 35 χρόνια δασκάλου και ιερέως στο χωριό ,ευγενικό αφιέρωμα των μαθητών του για όσα τους προσέφερε (γράμματα και πίστη).
Μετά τη Θεία Λειτουργία - το ιερό μνημόσυνο του μεγάλου ευεργέτη του Χάρακα Γεωργίου Πετρολέκα στην οποία εχοροστάτησε ο παναγιώτατος μητροπολίτης μας κ.Ευστάθιος συνοδευόμενος από πλειάδα κληρικών : Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος Πετρολέκας - αρχιερατικός επίτροπος ,αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κοσμάς , πατήρ Αναστάσιος Τραιφόρος - εφημέριος Αγ.Αθανασίου Ωρωπού,πατήρ Γεώργιος Σμπιλής - εφημέριος Αγίου Δημητρίου Εδέσσης ,πατήρ Χαράλαμπος - εφημέριος Κυπαρισσίου-Χάρακα ,πατήρ Ιωάννης Μιλίδης Ιερού Προσκυνήματος Αγ.Βαρβάρας Χαλκίδος  ,πατήρ Νικόλαος Τζώρτζης ,Ιερολογιώτατος Κωσταντίνος Σκαλτσάς.
Εψάλη προ της προτομής στον αύλειον χώρο του Ναού ,στη δυτική πλευρά ,το τρισάγιον σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και κατάνυξης αλλά και ψυχικής ευφορίας όλων και ιδιαίτερα των μαθητών του ,που αξιώνονται μετά από εξήντα χρόνια από το θάνατό του ,να τιμήσουν το δάσκαλό τους και πνευματικό τους πατέρα.





Στη συνέχεια ,και αφού είχε προηγηθεί η εμπνευσμένη ομιλία του Παναγιώτατου περί ευεργεσίας και σχέσεως ευεργέτου και ευεργετηθέντος ,που αναφερόταν εμμέσως στον μακαριστό ,και τους επαινετικούς λόγους του για όσους συνεβαλλαν ώστε να ευωδοθεί η πρωτοβουλία αυτή ,έλαβε το λόγο ο κ.Θεόδωρος Παπαγεωργίου –και ως ανηψιός του μακαριστού παπα-Δημήτρη Πέππα ,ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στη ζωή του παπα-Δημήτρη ,τονίζοντας ιδιαίτερα τα αισθήματα αγάπης ,φιλανθρωπίας και ακτημοσύνης που τον διέκριναν και αφού ευχαρίστησε τους συμπατριώτες καθώς και τους παρευρισκομένους συγγενείς του μακαριστού (20 και πλέον εγγόνια και δισέγγονα) εκάλεσε τον πατέρα Γεώργιο (εγγονό) και εδιάβασε τον εμπνευσμένο και μεστό αληθειών λόγο ,που είχε εκφωνήσει κατά τον θεμέλιον λίθον του Ιερού Ναού των Τριών Ιεραρχών στις 7 Ιουλίου 1930.
Και η σεμνή τελετή έληξε με την αποκάλυψη της προτομής και τα χειροκροτήματα όλων αλλά και τα συγχαρητήρια προς τον φιλοτεχνήσαντα την προτομή,ο οποίος ήταν παρών ,εκλεκτόν Γλύπτη κ.Νικόλαο Γεωργίου για την θαυμαστή απόδοση του προσώπου του παπα – Δημήτρη.

                                                                                                   Αιωνία αυτού η μνήμη.