ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ..



Αγαπητέ συμπατριώτη-συμπατριώτισσα

Πρώτοι οι μαθητές του παπα-Δημήτρη Πέππα ενημερώθηκαν ότι αναλάβαμε μια προσπάθεια να τιμήσουμε τον επί 35 χρόνια παπά και δάσκαλο στον Χάρακα,με μια προτομή του στο προαύλιο των Τριών Ιεραρχών,αφού πρώτα πήραμε έγκριση από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο χάρακα και τον μητροπολίτη μας .
Σαν συνέχεια της 1ης επιστολής και για να ενημερωθούν και όσοι Χαρακιώτες δεν υπήρξαν μαθητές του, αναφερόμαστε τώρα σε περισσότερες λεπτομέρειες που αφορούν την πορεία του επιδιωκόμενου σκοπού.
Η συνολική κοστολόγηση της πρότασης προεκτιμάται στο ποσό των 15.000 ευρώ και συμπεριλαμβάνει την αμοιβή του γλύπτη τη μεταφορά και την εγκατάσταση της προτομής και τα έργα διαμόρφωσης του χώρου.
Για όλα αυτά θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση ,διαφάνεια,απολογισμός ,ενώ ευελπιστούμε ότι θα βοηθήσετε κι εσείς με τον οβολόν σας ,όσο μικρός και να ΄ναι..
Σημασία δίνουμε στη συμμετοχή δηλαδή να γνωρίσουν όλοι και κυρίως οι νεότεροι ότι τιμώντας το πρόσωπο τιμούμε ταυτόχρονα και τις αξίες που υπηρετούνται από αυτό. Όπως της εκκλησίας και της εκπαίδευσης- του ιερέα και του δάσκαλου στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Για αυτό προτρέπουμε τους μεγαλύτερους να κάνουν κοινωνούς της προσπάθειας αυτής και τους νεότερους οικείους του.

πως έμαθα το άλφα ...


Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τα σχολικά χρόνια την εποχή της μαύρης Κατοχής στο Χωριό;(Ημουν μαθητής από το 1941 έως 1947στον χάρακα,ενώ την έκτη τάξη την τελείωσα στην Ύδρα.)
Θυμάμαι πάντοτε- ύστερα από 60 χρόνια- το μάθημα στα αριστερά στασίδια των Τριών Ιεραρχών ,τότε που το σχολείο ήταν ακατάλληλο λόγω ζημιών στη σκεπή και στα παράθυρα.
Χειμώνας της Κατοχής . Όλοι εμείς οι μαθητές καθισμένοι στα αριστερά στασίδια περιφερειακά με μια κατσαρόλα με κάρβουνα και με χερούλια από σύρμα –καθένας στα πόδια του - για να σπάει λίγο το κρύο και την υγρασία και ο παπα-Δημήτρης Πέππας στην μέση του ημικυκλίου όρθιος εδίδασκε όλες τις τάξεις  μαζί-ακόμη και το μάθημα της γυμναστικής.

ΑΝΑΡΧΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ..........

ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ  ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ  ΤΩΝ  ΑΝΩΝΥΜΩΝ........
για τα αδιέξοδα και την μοναξιά αυτης της  περιόδου
αφιερωμένα σε κάθε μορφής ΕΞΟΥΣΙΕΣ

σκάει .... η ΑΝΟΙΞΗ......


                     ρώτησα  την  αμυγδαλιά :
                    μυγδαλιά   μιλησέ  μου  για  τον  θεό .....
              κι' η μυγδαλιά   άνθησε
                ΝΙΚΟΣ   ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ    

στην  γειτονιά μου ...ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ  19 φλεβάρη 1.30μ.μ - αγγελική πετρολέκα
         

Ενα σκίρτημα μαθητικό...........

                                                                         Προς μαθητήν/ρια ………..


Είπαμε πρώτα –πρώτα να απευθυνθούμε σε εσάς. Έτσι συμβολικά …
Να σας γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω – τουλάχιστον καμιά εβδομηνταριά…

Στο σχολειό του χωριού μας…
Πάνινη τσάντα – Ξυπολησιά , πλάκα-κοντήλι – πέννα, στην άκρη η βέργα από τσιρμιντέλι…και στην έδρα ο δάσκαλος, ένα παράθυρο ανοιχτό στον ορίζοντα της ζωής - που τόσο ανυπόμονα ξεκινά.
Υπέροχες σχολικές γιορτές-σκετς και την πρωτομαγιά εκδρομή στον Αη-Γιάννη
- όλη μέρα … Καμιά πενηνταριά..όλοι στη σειρά.. οι πρώτοι στην ‘’Λάκιζα’’ και οι τελευταίοι στου ΄΄Κραγκανού΄΄.
Στην εκκλησιά των Τριών Ιεραρχών
Τις Κυριακές και τις σχόλες όλοι με τα ‘’καλά’’ … κορίτσια - αγόρια με κοντό μαλλί – αριστερά και δεξιά χώρια …ένας – ‘’το πιστεύω’’ –άλλος το ‘’πάτερ ημών’’ και στην ‘’άγια τράπεζα.. ο παπάς του χωριού - ‘’το απάγκιο’’ του αδυνάτου.
Και στα μαύρα χρόνια της κατοχής - ‘’κρυφό σχολειό’’- εκεί στα αριστερά στασίδια ‘’αλφαβητάρι και θεία κοινωνία ‘’μαζί με μια κατσαρόλα κάρβουνα ο καθείς, για το κρύο.

ιερή χείρα βοηθείας....


Φορείς,οργανώσεις και πολίτες εναντιώθηκαν στις επιθέσεις κατοίκων της περιοχής των Μολάων εναντίον μεταναστών,που είχαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις μετανάστες,ο ένας πολύ σοβαρά.
Οι τρομοκρατημένοι μετανάστες βρήκαν έναν απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του ιερέα του χωριού Πάκια, Παν.Λεγάκη ,ο οποίος λίγο νωρίτερα,από άμβωνος στηλίτευσε τα γεγονότα βίας στο χωριό.Στη συνέχεια έφερε στους μετανάστες τρόφιμα.