Πετρολέκεια 2008



Τα "Πετρολέκεια", που έχουν καθιερωθεί πριν από χρόνια, με εκδηλώσεις πολιτιστικές, θεατρικές, αθλητικές κλπ., εφέτος εορτάστηκαν με ιδιαίτερα πλούσιες εκδηλώσεις, για τα 80 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ευεργέτη του Χάρακα ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚ. ΠΕΤΡΟΛΕΚΑ.

Άρχισαν το Σαββατο 19 Ιουλιου 2008, με Αρχιερατικό μμημόσυνο εις μνήμην του Ευεργέτη, λειτουργούντος του Παναγιώτατου Μητροπολίτου μας κ. Ευστάθιου, οπου έλαβαν μέρος πολλοί ιερείς (Αρχιμανδρίτης π. Γερασιμος - Αρχιερατικός Επίτροπος Μολάων, π. Θεολόγος - εφημέριος Χαρακα, π. Αναστάσιος - εφημέριος Μαρκοπουλου Ωρωπού - κι οι 3 Χαρακιώτες - π. Χρήστος - εφημέριος Παντανάσσης, π. Χαράλαμπος - εφημέριος Κυπαρισσίου, π. Νικόλαος - εφημεριος Λαμπόκαμπου.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον αδριάντα του Ευεργέτη και κατάθεση στεφάνων από τον Παναγιώτατο, από τη δήμαρχο Ζάρακα κα Παναγιώτα Πριφτάκη - Χατζηγρηγορίου. Επίσης παρευρέθηκε και 0 εκλεκτός Μολαίτης, που πάντα τιμά τέτοιες εκδηλώσεις, κ. Μοσχοβάκος, καθώς και πολλοί απ’ τις γύρω περιοχές (Μολάοι, Κυπαρίσσι, Λαμπόκαμπος κλπ.).
Τη Θεία Λειτουργία ελάμπρυνε και η υπέροχη Βυζαντινή χορωδία του Εθνικού Ωδείου Σπάρτης, με χοράρχη τον π. Νικόλαο Τσάκο.
Την Κυριακή το βράδυ στην πλατεία του χωριού έγινε παράσταση κουκλοθέατρου για τους μικρούς θεατές. Τη Δευτέρα ζήσαμε μια καταπληκτική βραδιά στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Τριών Ιεραρχών, με σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: θεατρικό εργαστήρι και Πεμπτη: παράσταση κουκλοθέατρου, με παιχνίδια θεατρικά,τραγούδια κλπ.
Την Κυριακή 27 Ιουλιου θεατρική παρασταση με το έργο "Φον Δημητράκης" του Δημήτρη Ψαθά, από τη θεατρική ομάδα του καλλιτεχνικού μουσικού συλλόγου "ο Ποιμενικος Αυλός". Σημειώνεται πως ο καλλιτεχνικός συλλογος "ο Ποιμενικός Αυλός", με πρόεδρο την κα Χούσου, αποτελείται από 58 άτομα και ανήκει στην ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου, στην οποία Ιερατικός προϊστάμενος, καθώς και καθοδηγούμενος της Ιεράς Μονής των Αγίων Πατέρων Νικαιας, είναι ο αρχιμανδριτης π. Πολύκαρπος Δημητριάδης.

Τη Δευτέρα 28 Ιουλίου καλλιτεχνικό πρόγραμμα με εντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς από τη χορωδία και τα χορευτικά συγκροτήματα του καλλιτεχνικού μουσικού συλλόγου "ο Ποιμενικός Αυλός" και τελείωσε το 11ήμερο των εκδηλώσεων την Τρίτη 29 Ιουλίου, με παραδοσιακούς χορούς από παιδιά του Χαρακα, με τη φροντίδα της Χαρακιώτισσας Ματούλας Παπαγεωργίου.
Γράφει ο Θεόδωρος Παπαγεωργίου



Αρχιτεκτονική και Χάρακας (1)

Θα ξεκινήσουμε με μια γενική επισήμανση.
Η παρουσίαση που θα κάνουμε για την αρχιτεκτονική του χωριού μας δεν θα έχει την αυστηρή δομή που έχει ένα βιβλίο. Θα στηρίζεται σε τέσσερις βασικές ενότητες, οι οποίες θα επαναλαμβάνονται με ελεύθερο τρόπο, έτσι ώστε σαν κομμάτια ενός παζλ θα συντίθενται ένα-ένα νοητά και θα δημιουργούν την τελική εικόνα – την εικόνα του Χάρακα.


Οι επικρατέστεροι αρχιτεκτονικοί τύποι, οι επικρατέστεροι τρόποι κατασκευής, οι ελεύθεροι χώροι και οι επιπρόσθετες κατασκευές αποτελούν τους τέσσερις άξονές μας, οι οποίοι θα αποτυπώνονται στην συνείδησή μας με ένα χρώμα.
Το χρώμα του φόντου της πινακίδας παρουσίασης θα αντιστοιχεί με κάθε ενότητα για κατανόηση και γρήγορη αναζήτηση. Η σχέση χρώματος και ενότητας προσδιορίζεται στον παρακάτω πίνακα:




Ειναι ικανοί όμως οι χώροι αυτοί να καλύψουν σήμερα τις απαιτήσεις μας;
Η απάντηση είναι σχετική και έχει να κάνει με τα κριτήρια που θέτει ο καθένας... Παραδοσιακός τρόπος ζωής στο χωριό ή ζωή σε περιβάλλον χωριού με συνθήκες οργάνωσης του χώρου ίδιες με της πόλης; Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική...
Ένα είναι σίγουρο: ότι η λειτουργική οργάνωση των παραδοσιακών σπιτιών ενδυναμώνει τις σχέσεις των ανθρώπων και αυτό διότι οι χώροι “επιβάλλουν” την συνύπαρξή τους. Ας θυμηθούμε, εμείς που πάμε στο χωριό περιοδικά..., πόσες φορές κοιμηθήκαμε, ξυπνήσαμε, φάγαμε, κουβεντιάσαμε όλοι μαζί (με την οικογένεια μας, τα ξαδέρφια, τους θείους, τον παππού και την γιαγιά) και ίσως αυτό να μας κάνει να αναρωτηθούμε για το τι επιζητούμε κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τον τόπο καταγωγής μας...
γράφει ο Παναγιώτης Νικολαϊδης

(φοιτητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ)

Ο γάμος του Ταστσιβίλη

2 Σεπτέμβρη 1962, μεσημεράκι...
Επιστρέφοντας το συμπεθεριό από τη Φρέγκρα,
μετά το γάμο του Τάσου Πετρολέκα
και της Αντωνιάς του Γιώργη Μανίκη

Στο πλάνο, από αριστερά διακρίνονται:
Ο Σταμάτης του Γιωργάκη και η θρυλική του "μούλα" με τις καβαλικάδες
Εγώ, καβάλα με παρασόλι (ομπρέλα)
και γυαλιά σκούρα, δανεισμένα από "Αθηναίες" Χαρακιώτισσες.
Η τσάντα αγορασμένη από τους Μολάους, το εμπριμέ φόρεμα ραμμένο από τη θεια-Φιλιά.
Πιο πίσω η Φρόσω της θεια-Μαργαρώς με καπελαδούρα
και με αγωγιάτη το Μιχάλη το "Μαλάτο".
Ακόμα πιο πίσω ο Γιάννης ο "Πούπιζας", η νύφη κι ο γαμπρός
και τέλος η κουμπάρα που τους στεφάνωσε, η Γιώτα του "Μπουκάλη".

Επιστρέφουμε στο Χάρακα, η νύφη πετάει την κουλούρα στο σπίτι του γαμπρου
και μετά γλέντι όλο το βράδυ στην Πλατεία του χωριού
και την άλλη μέρα στο σπίτι της κουμπάρας.
την ιστορία της φωτογραφίας διηγείται
η Παναγιώτα Πετρολέκα (του "Μαστέχα")

Πρότυπο αναπαλαίωσης οικίας

Το σπίτι της Μαρίας του "Σακκή",
με νέους ιδιοκτήτες τον Πρόδρομο και τη Μαρίνα Λουκίδη
(παιδιά της Άννας του "Γιωρτσιβίλη")
Πρότυπο αναπαλαίωσης οι παρεμβάσεις
και ο σεβασμός στον οικιστικό περιβάλλοντα χώρο.
........................................
Ο Δημήτρης Πικιώνης είχε πει κάποτε:
"Τα λιθόστρωτα είναι τα υποδήματα των οικισμών
και η αρχιτεκτονική η φορεσιά τους"

Απαντήσεις Δελτίου 1 - Νίκος Παπαγεωργίου (Καραμελάς)

1. Τo «γέννημα και θρέμμα»

2. Οι στιγμές που ζούσαμε στις «τούρλες» [πρόχειρο καλύβι] στο βουνό.
Ο ύπνος στο στρώμα από ρείκια και σκίντα, απάνω μας ριγμένο το καπερώνι και ο αέρας που σφύριζε μέσα στις τρύπες του ξερότοιχου.

3. Κανένα πρόβλημα δε θα υπήρχε αν όλοι μας παραμερίζαμε το ατομικό συμφέρον προς όφελος του χωριού. Επίσης οι επιτροπές πρέπει να φροντίζουν για περισσότερα έργα που θα ομορφαίνουν το χωριό και να βοηθούν πιο πολύ τους μόνιμους Χαρακιώτες που μένουν στο Χάρακα όλο το χρόνο.

4. Θα έλυνα το πρόβλημα του νερού και θα έφτιαχνα τα αμπέλια να βγάζουν πάλι το ξακουστό χαρακιώτικο κοκκινέλι.

5. i. Δημήτρης Πέππας - ο δάσκαλος και παπάς, στυλοβάτης του χωριού στα χρόνια της φτώχειας (αξέχαστη θα μου μείνει η μοιρασιά κάθε Κυριακή μετά τη λειτουργία, των πρόσφορων στις φτωχές οικογένειες του χωριού).
ii. Κωνσταντίνος Πετρολέκας (ο μπαρμπαγιατρός)
iii. Δαμιανός Πετρολέκας - ο επί 22 χρόνια Πρόεδρος του Χάρακα, αξέχαστος για τα έργα του και για τη προσφορά φιλοξενίας σε κάθε ξένο που περνούσε από το χωριό.
iv. Λευτέρης Παπαγεωργίου (κουτσολεφτέρης)
v. Σωτήρης Ροβάτσος

Τα μαγαζιά του Χάρακα

- Καλή τύχη για το Χάρακα το οτι υπήρχε και υπάρχει μαγαζί χειμώνα - καλοκαίρι. Είναι το μαγαζί του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Καρανάσου). Ο Νίκος, ένας νέος άνθρωπος, άφησε την πόλη των Μεγάρων πριν από αρκετά χρόνια - εργαζόταν στη ΔΕΗ - και εγκαταστάθηκε στο Χάρακα, συνεχίζοντας την επαγγελματική παράδοση του παππού του (Νικόλα) και του πατέρα του (Τάσου). Προ ολίγων ετών ανακαίνισε εκ βάθρων το παλιό μαγαζί και το διαμόρφωσε σε σύγχρονο και λειτουργικό. Παρέχει μεγάλη υπηρεσία στο χωριό καθόσον εκτός από ταβέρνα με τις ποικιλίες της (ψητά, γκόγκες, καλτσούνια κ.λ.π.) έχει και είδη μπακαλικής και κυρίως είναι ο τόπος συνάντησης των ολίγων νέων του χωριού τον χειμώνα που επικρατεί η απόλυτη ερημιά.
Ευχόμεθα να είναι καλά αυτός κι η οικογένειά του (δυο αγόρια) και να συνεχίσει να δίνει ζωή στο χωριό, ιδίως το χειμώνα.

- Η καλή τύχη μεγαλώνει για το χωριό, γιατί λειτουργεί τώρα και δεύτερο μαγαζί. Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΕΛΙΩΤΗΣ του Θεόδωρου και της Αγγελικώς, επιτυχημένος ΣΕΦ σε μεγάλα ξενοδοχεία των Αθηνών, της Κρήτης, της Ρόδου κλπ., παίρνει τη μεγάλη απόφαση: Εγκαταλείπει την πρωτεύουσα και εγκαθίσταται στο χωριό. Ενοικιάζει το μαγαζί του Γιάκοβα στην πλατεία, που πριν δύο χρόνια είχε ο Παναγιώτης Τραϊφόρος (τα καλοκαίρια), το ανακαινίζει με παραδοσιακό τρόπο και πολύ μεράκι, και το μετατρέπει σε ένα πολύ όμορφο μαγαζί, με σύγχρονες εγκαταστάσεις (συσκευές κουζίνας, ψυγεία, καθίσματα κλπ.).
Οι γνώσεις κι οι εμπειρίες του Γιάννη στο αντικείμενο αυτό προοιωνίζουν επιτυχημένη πορεία, ώστε να δικαιωθεί για την απόφασή του, αν και το οικονομικό μέρος ήταν δεύτερο που μέτρησε στην απόφασή του - το πρώτο ήταν η μεγάλη του αγάπη για το χωριό, η ηρεμία της ζωής σε αυτό και η επιθυμία προσφοράς στους συγχωριανούς.
Του ευχόμαστε καλές δουλειές, με υγεία και με μια ...νύφη!!!


γράφει ο θεόδωρος παπαγεωργίου

Προσωπικό Μουσείο Γεωργίου Πετρολέκα

Προς:
Διαχειριστική Επιτροπή
Ιδρύματος ΠΕΤΡΟΛΕΚΑ




ΘΕΜΑ: Οικία ευεργέτη Γεωργίου Πετρολέκα και μετατροπή της
σε Προσωπικό Μουσείο του Ευεργέτη και του κληροδοτήματος Πετρολέκα




Μετά από συνεννόηση που είχαμε μαζί σας παλαιότερα, σχετικά με την αναστήλωση της οικίας που γεννήθηκε ο ευεργέτης του Χάρακα ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΛΕΚΑΣ, έχουμε να σας αναφέρουμε τα παρακάτω:

Επικοινωνήσαμε με ένα μεγάλο αριθμό κληρονόμων του συγκεκριμένου ακινήτου και της γκρεμισμένης οικίας και συμφώνησαν να επιτρέψουν την αναστήλωσή της, με δαπάνες του Ιδρύματος ΠΕΤΡΟΛΕΚΑ, και τη μετατροπή του σε Προσωπικό Μουσείο του ευεργέτη και του κληροδοτήματος.
Παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το νομικό σύμβουλο του Ιδρύματος, προκειμένου να συντάξει τα απαιτούμενα παραστατικά που πρέπει να υπογράψουν οι κληρονόμοι και να καθορίσει τις υπόλοιπες διαδικασίες – εφόσον βέβαια η Διαχειριστική Επιτροπή του Ιδρύματος συμφωνεί με την ανωτέρω παρέμβαση.

Είμαστε στη διάθεση της Επιτροπής για κάθε διευκρίνιση.


Νέα Σμύρνη, 16 Ιουλίου 2008

θεόδωρος παπαγεωργίου
σπύρος πετρολέκας

Σοβαρές βλάβες στον Προφήτη Ηλία

ΠΡΟΣ
- 5η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ
- ΔΗΜΟ ΖΑΡΑΚΑ

KOIN:
- Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης
- Ίδρυμα Πετρολέκα
- Εφημέριο Ενορίας Χάρακα


ΘΕΜΑ : Σοβαρές Βλάβες στον Βυζαντινό Ναό του Προφήτη Ηλία
Κατά την επίσκεψη μου στις 22 Ιουνίου στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία στον οικισμό του Χάρακα του Δήμου Ζάρακα, διαπίστωσα την ύπαρξη σοβαρών βλαβών στον φέροντα σκελετό (θόλος ναού), στο τέμπλο του ναού και σε άλλου χώρους - με πιθανότερη αιτία το σεισμό - που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Ειδικότερα απαιτείται αυτοψία από ειδικό συνεργείο, άμεσα μέτρα προφύλαξης, έλεγχος επικινδυνότητας προσπέλασης και παραμονής στον χώρο επισκεπτών, δυνατότητα τέλεσης λειτουργίας στην εορτή του ναού στις 20 Ιουλίου και τέλος εκτέλεση όλων των απαιτούμενων έργων αποκατάστασης των ζημιών.

Σημειωτέον ότι ο ανωτέρω ναός ευρίσκεται μέσα στον οικισμό της «Παλαιοχώρας» και περιλαμβάνει λείψανα μεσαιωνικής εγκατάστασης, έναν ακόμη βυζαντινό ναό, τέσσερα ερειπωμένα κτίρια οχυρωματικού χαρακτήρα, έναν βυζαντινό πύργο, στέρνες και ερειπωμένα κτίσματα.

Πρόκειται για σημαντικό Αρχαιολογικό Χώρο που σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, επιβάλλεται να προστατευτεί και να αναδειχθεί με καθορισμό ζωνών προστασίας.

Θεωρώ ότι απαιτείται ΑΜΕΣΑ να γίνει εκτίμηση των ζημιών, η αναγκαία μελέτη αναπαλαίωσης και η χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης από Υπουργείο Πολιτισμού, Δήμο Ζάρακα, Ίδρυμα Πετρολέκα, ιδιώτες χορηγούς κ.α.

Μάλιστα, το Ίδρυμα Πετρολέκα το 2005 με δική του χρηματοδότηση (περίπου 7.000€) και σε άριστη συνεργασίας με το 5ο γραφείο Ε.Β.Α. Μονεμβάσιας προχώρησε, για τον ανωτέρω αρχαιολογικό χώρο, στις ακόλουθες παρεμβάσεις :
Βελτίωση υφιστάμενου μονοπατιού.
Περίφραξη όλου του αρχαιολογικού χώρου.
Διευθέτηση λιθοσωρών.
Εργασίες καθαρισμού του χώρου και τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων.

Απαιτείται η δραστηριοποίηση άμεσα όλων μας, προς αποφυγή πιθανού ατυχήματος και προτού οι επιπτώσεις στο χώρο γίνουν μη αναστρέψιμες.

Υ.Γ. : Συνυποβάλλω φωτογραφικό υλικό

Νέα Σμύρνη 24/06/2008

σπύρος πετρολέκας

Χαρακιώτικες πινελιές - 21 Ιούνη 2008

Η αυλή της "Ματαλιούς".
Φυσική ομορφιά παντου, ακόμα και στο βλέμμα της θεια-Ματίνας
που σταμάτησε το ασβέστωμα του σπιτιού της για να φωτογραφηθεί...


Ο μπαρμπα-Σταμάτης, ο "Καρδάρας".
Τυποποίηση ρίγανης, δώρο καρδιάς ένα ματσάκι...


Η "Σωτήρα" στην πάνω-γειτονιά. Μια συνείδηση ήσυχη πια...



θεια-Φιλιά, η μοδίστρα - ετών 96
Κάθε ρυτίδα κι ένας καημός, όμως το βλέμμα ευθύ και σίγουρο
Η λεβεντιά απέναντι στη ζωή για τα δύσκολα που πέρασαν
και για ό,τι έρχεται...